Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Laikapstākļu migranti

Šo ziemu, kas, jau ierasti, ir pagājusi ar mainīgiem laikapstākļiem, drīz nomainīs pavasaris - cerams, silts un saulains. Katrā ziņā dabā ir novērojami pirmie pavasara vēstneši. Speciālisti gan saka, ka tie nemaz nenozīmē agrāka pavasara sākšanos, bet vienkārši ir loģiski, ja gaisa temperatūra ilgāku laiku jau turas virs nulles.

Pirmie jau klāt!

Pēdējās nedēļās Latvijā novērotas atsevišķas gājputnu sugas, kas atgriezušās neierasti agri. Manīts ducis dzērvju Nīcas un Durbes novadā. Nīcas laukos manītas arī baltpieres zosis un vairāki desmiti brūnkakļu. Agrs pavasara novērojums fiksēts lielajam dumpim Ogrē. Ar aktuālo informāciju par jauniem novērojumiem var iepazīties portālos Latvijasputni.lv un Dabasdati.lv.

Ornitologs Mārcis Tīrums saka, ka šogad novērotā putnu agrā atlidošana nav nekas ārkārtējs. Arī iepriekš fiksēti novērojumi, ka pirmās dzērves atlido jau februārī. Tādi bijuši 2014., 2002. un 1995. gadā. Tomēr pārsvarā pirmās dzērves atgriežas tikai marta otrajā pusē un masveidā aprīlī, kad katru gadu pie mums, kā ierasts, sākas pavasaris. Ornitologs norāda, ka visdrīzāk tie putni, kas neierasti agri atlidojuši, vai nu, iestājoties aukstākiem laikapstākļiem, lidos atpakaļ uz dienvidiem, vai, ja nebūs spēka aizlidot, kļūs par barību lapsām. Šobrīd putni barojas ziemāju laukos un, ja īpaši aukstāks nekļūs, šeit arī izdzīvos. Vācijā esot ieradušās jau tūkstošiem dzērvju. Tomēr kopumā maigās ziemas Eiropā putnu migrāciju ietekmē tā, ka putni ziemā nereti neaizlido tālāk par Vāciju, Franciju. Rietumeiropā putniem ir iekārtoti lauki, kuros tiem baroties, lai putnu tūkstoši nenoēstu lauksaimnieku iesētos ziemājus. Speciālās barotavas ir kļuvušas populāras arī putnu fotogrāfiem. «Lai arī Latvijā ik pa laikam temperatūra turas virs nulles, tas nenozīmē, ka pavasaris pienāks agrāk. Ziemas ir kļuvušas īsākas, bet pelēkais, rudenīgais laiks - garāks. Līdz ar to arī putni kļūst par laikapstākļu migrantiem - ja paliek siltāks, tie dodas uz ziemeļiem, ja aukstāks - uz dienvidiem,» saka Mārcis Tīrums.

Laiks sarūpēt binokli

Portālā Dabasdati.lv ir izveidota īpaša sadaļa, kurā var ziņot par ligzdojošo putnu novērojumiem, lai informāciju apkopotu Eiropas ligzdojošo putnu atlantā. Novērojumu ziņošanas platformā ir iespējams ievadīt informāciju par vairākām putnu sugām vienlaicīgi atlanta kvadrāta ietvaros, kā arī sekot līdzi atlanta tapšanai. Atlanta veidošanas projekta vadītājs Latvijā ornitologs Andris Dekants saka, ka līdz šim ir reģistrēti 80 000 putnu ligzdošanas novērojumu, bet kopumā mērķis ir savākt 200-250 tūkstošu novērojumu. Speciālists norāda, ka, lai savāktu materiālu un izveidotu putnu sugu izplatību kartes, tiek apbraukāta visa Latvija un ieguldīts liels darbs, ko nebūtu iespējams paveikt bez brīvprātīgajiem palīgiem. Tādēļ ikvienam ir iespējams piedalīties atlanta veidošanā un ziņot, piemēram, par ikdienā redzamākajiem un dzirdamākajiem putniem - mājas strazdu, žagatu, lielo zīlīti, pelēko vārnu, balto stārķi, balto cielavu, mājas balodi un citiem. Būs interesanti uzzināt par dažādu reti sastopamu sugu izplatību, piemēram, vai zaļā vārna sastopama tiešām tikai zināmajās atradnēs Garkalnē un Ādažos, vai zaļā dzilna, kas agrāk bija izplatīta, tagad ir novērota. Bet tāpat būtiski ir novērojumi par dažādām populārām sugām, kā mainās to ligzdošanas vietas un izplatība.

Dati Eiropas Putnu uzskaišu padomes vadībā tiek vākti no 2013. līdz 2017. gadam, lai iegūtu jaunāko informāciju par putnu izplatību un novērtētu pārmaiņas klimata un citu vides apstākļu ietekmē. Projekta rezultāti Eiropas līmenī tiks izmantoti efektīvai putnu aizsardzībai, vides politikas rekomendāciju veidošanai. Apkopojot informāciju par Latvijā novērotajām putnu sugām un to izplatības teritorijām, būs iespējams veikt zinātnisku analīzi un novērtēt, kā mainījusies putnu populācija, kā arī prognozēt vides un klimata pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atzīmē kalendārā

Eiropas ligzdojošo putnu atlanta projekta ietvaros notiks sacensības Latvijas austrumu pierobežā, kur šobrīd ir daudz neizpētītu teritoriju. Tās notiks trīs kārtās: 16.-17. aprīlī, 14.-15. maijā un 11.-12. jūnijā. Komandai reģistrējoties tiks izlozēta teritorija, kura jāapseko visās kārtās un jāreģistrē pēc iespējas vairāk tur ligzdojošo putnu sugu. Komandas jāpiesaka LOB līdz 31. martam.
Eiropas ligzdojošo putnu atlants tiks izdots 2020. gadā, tajā būs apkopots 500 putnu sugu ģeogrāfiskās izplatības salīdzinājums 50 valstīs, no tām vairāk nekā 200 sugu ligzdo Latvijā.
Putnu dienas 9.-10. aprīlī
Putnu vērošanas sacensības Torņu cīņas 21.-22. maijā

LOB Ģimeņu dienas 2.-3. jūlijā

Eiropas Putnu vērošanas dienas 1.-2. oktobrī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?