Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Laiks parūpēties par siltumu ziemā

Laikam kļūstot rudenīgi drēgnākam, gaisa temperatūrai noslīdot aizvien zemāk un kalendāram rādot, ka neizbēgami atkal tuvojas Latvijas ziema ar salu un sniegu, svarīgi šķiet parūpēties par siltumu telpās, un to var nodrošināt ar radiatoru palīdzību.

Lai radiatori tiešām pildītu savu sildošo funkciju un nebūtu vien tikko silts, dekoratīvs elements, vēlams tos laikus mainīt, kā arī rūpīgi sekot, lai apkures sistēma netiktu pakļauta rūsēšanas riskam.

Vienoti ar kaimiņiem

«Radiatorus būtu ieteicams nomainīt kompleksi visai mājai,» iesaka SIA Rettig radiators direktors Indulis Krūmiņš. Viņš norāda, ka joprojām ir ļoti daudz cilvēku, kas radiatoru maiņas procesu izvērš gandrīz vai slepenā pasākumā, turklāt nerēķinās ar kaimiņiem.

Kompleksās nomaiņas ieguvumu apliecinot Igaunijas pieredze. «Tur dzīvokļu īpašnieki kooperatīvi izlemj, ka vienlaikus visai mājai tiek nomainīta apkures sistēma, tiek uzlikti jauni tērauda radiatori un noslēgarmatūra, arī atpakaļgaitas vārsts un termoregulators. Tiek mainīti arī logi un veikta siltināšana. Rezultātā tiek panākta milzīga naudas ekonomija,» aicina ņemt vērā eksperts.

Viņš uzskata - ietaupījums esot tik liels, ka drīzā laikā sedzot visus bankas kredītus, kas ņemti projekta realizācijai, savukārt pēc gadiem pieciem, desmit jūtams reāls ietaupījums, jo apkures izmaksas esot daudzkārt zemākas.

Cīņa pret aukstumu

«Parasti cilvēki nonāk līdz radiatoru maiņai tajā brīdī, kad viņiem reāli sāk salt,» uzsver Indulis Krūmiņš.

Viņš secinājis, ka radiatoru maiņai ir trīs galvenie iemesli: tvaika konvektoru nomaiņas process daudzdzīvokļu namos, radiatoru aizsērēšana un neapmierinātība ar apkures elementu izskatu.

«Daudzos Rīgas namos ir problēma, ka bija uzstādīti konvektori, kas tika apkurināti ar tvaiku. Attiecīgi šie apkures elementi vairs nenodrošina nepieciešamo siltumu,» uzskata I. Krūmiņš.

Svarīgi sargāt no rūsas

Lai attālinātu radiatoru nomaiņu, tie pareizi jāekspluatē, taču pilnīgi pareizu ekspluatāciju ievēro tikai retais, spriež I. Krūmiņš.

«Apkures sistēmai jābūt slēgtai. Tas nozīmē, ka apkures sistēma netiek regulāri papildināta ar svaigu ūdeni, pretējā gadījumā var sākties rūsēšana,» skaidro eksperts. Privātmājās sekot ūdens daudzumam apkures sistēmās esot samērā viegli, savukārt daudzdzīvokļu namos esot ļoti ieteicams pavasarī apkures sistēmu noslēgt pilnībā. Tas jādara arī tāpēc, ka vasaras vidū kāda dzīvokļa īpašnieks pēkšņi varot izdomāt nomainīt radiatorus.

Pēdējā laikā aizvien biežāk vērojamas problēmas ar neapdzīvotiem dzīvokļiem, kuru iepriekšējie iemītnieki no tiem šķīrušies, jo nav varējuši nokārtot kredītsaistības, bet jauni iemītnieki vēl nav parādījušies. «Briesmīgākais variants ir, ja apsaimniekotāji šajās ēkās apkures sistēmā atstājuši ūdeni, radiatori un caurules ir vienkārši sasalušas un saplīsušas,» norāda I. Krūmiņš.

Jāprasa sertifikāts

Ja situācija nav glābjama un radiatori tomēr jāmaina, svarīgi vērsties pie sertificētiem speciālistiem. Šodien Latvijā esot diezgan daudz uzņēmumu, kuri «ne tikai piegādā radiatorus, bet arī izstrādā projektu, saskaņo to Rīgas siltumā, kā arī nomaina radiatorus. Tas ir vienkāršākais ceļš, kas būtu ejams jebkuram iedzīvotājam, kurš grib nomainīt dzīvoklī apkures radiatoru», skaidro Indulis Krūmiņš. Viņš iesaka izvēlēties tērauda radiatorus, jo tie «ātri uzsilst, ātri atdziest un telpas temperatūru tāpēc var noturēt vienā līmenī. Diemžēl, lai cik labi un ilgmūžīgi arī būtu čuguna radiatori, tur ekonomija nesanāks, jo čuguns ir inerts materiāls».

Par apkures radiatoru mainītāju lielo skaitu pārliecinos arī pats - internetā atrodu gan respektablas firmas, kas ar to nodarbojas, gan «vienkāršo» variantu sludinājumu portālā. Labākajiem meistariem, kā norāda I. Krūmiņš, pat reklāma neesot vajadzīga, un rinda stiepjoties pusotra gada garumā.

Radiatoru maiņas cena mēdz būt atšķirīga. Piemēram, būvniecības firmas Fermo noteiktā apkures radiatoru un konvektoru maiņas darba cena ir 35 lati par vienu radiatoru. Cauruļu un citu palīgmateriālu cena tiekot noteikta, izpētot projekta specifikāciju.

Radiatoru nomaiņu piedāvā arī Rīgas siltums. Ja darbu veic šī uzņēmuma speciālisti, darba izmaksas ir apmēram Ls 41,45, ieskaitot PVN, bet bez radiatora cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieteicamā radiatoru apkope

Apkures sistēmai jābūt slēgtai.
Ieteicams lietot speciālo ķīmijas produkciju, lai novērstu aizkaļķošanos vai aizsalšanu.
Nekādā ziņā nevajag turēt radiatorus no dažādiem materiāliem veidotās kastēs, tos aizklājot izskata dēļ, jo tā tiek stipri samazināta radiatoru siltumatdeve un vairota putekļu krāšanās tajos.
Rekomendējams plānot radiatoru nomaiņu uzreiz pēc apkures sezonas beigām.
Avots: SIA Rettig radiators, a/s Rīgas siltums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?