Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Latvijā kuplo lavandas

Lavandu lauku Lillas Lavender audzētāji Inga un Rihards norāda, ka lavandai, gluži tāpat kā violetai krāsai, piemīt magnētiskas spējas. «Lillā ievelk cilvēku citās dimensijās,» tic Inga Purava. Tomēr viņa atzīst - šo skaisto ziedu audzēšana ir viens vienīgs izaicinājums un arī liels risks. Bez sirsnīgām attiecībām ar Dievu - labām vasarām un sniega pilnām ziemām - te neiztikt. Lavanda mīl Provansas silto un maigo klimatu, bet, izrādās, franču romantikai ir vieta arī Latvijas laukos.

Kāda šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, bijusi lavandu raža?

Raža un pieprasījums pēc lavandu laukiem ir divas dažādas lietas. Ražas ziņā šogad mūs izglāba Kurzemes lauks, jo tur šķirne, ko liekam produktos, neizsala. 2012. gadā bija ļoti laba raža un, pareizi uzglabājot, to var izmantot produktos, kamēr tā beidzas.

Lavandas tomēr ir ne tikai skaists un smaržīgs augs, bet tai noteikti piemīt vēl daudz dažādu īpašību. Kā radās ideja sākt nodarboties ar lavandu audzēšanu?

Es teiktu, tādēļ, ka tā sanāca. Lavandu sākums mūsu dzīvē ir bijis pavisam nejaušs. Dzīvojot Norvēģijā, pirkām interjera žurnālus un vienā no tiem es ieraudzīju salocītu lavandu smaržu bumbu. Tas bija tik interesanti, mistiski un sievišķīgi. Man arī tādu gribējās. No smilgām vai margrietiņām neko tādu izgatavot nevar, jo tieši tas, ka lavandas ir eļļas augs, padara to kātus tik lokanus, lai salocītu. Daudzas reizes apmeklētājiem un interesentiem esmu rādījusi, kā to dara. Manuprāt, tas ir arī ļoti meditatīvs pasākums, jo, to darot, cilvēks var būt domās tikai ar sevi un to, ko dara, savukārt aromāts, ko izdala svaigi grieztas lavandas, ir burvīgs, un tā ir sava veida aromterapija.

Tad var teikt, ka visa sākums bija vēlme pēc kaut kā skaista sev apkārt...

Jā, pēc redzētā žurnālā vasarā laukos iestādīju savu pirmo izmēģinājuma lauciņu un ar manikīra šķērītēm gāju izgriezt katru ziedu, kas uzziedēja, lai varētu smaržu bumbu izgatavot. Taču lavandas nepārziemoja. Pēc tam jau ziemas periodā pētīju visu par un ap lavandām - kas tas par augu, ko ar to dara, kur izmanto, kā audzē, kādas ir šķirnes un kādas īpašības tai piemīt. Pārlasīju informāciju desmitiem interneta vietnēs, bet tā tas arī palika - tas bija mans sapnis, par kuru skaļi nevienam neko neteicu, bet lēnām meklēju un lasīju. Mans vīrs ik pa laikam vaicāja - kāds ir tavs dzīves mērķis? Un liktenīgi viņš šo jautājumu atkal uzdeva 2007. gadā, kad atgriezāmies no Norvēģijas. Tad it kā pa jokam, lai viņš mani liktu mierā ar šo neērto jautājumu, atbildēju - audzēšu lavandas. Viņam doma šķita interesanta, tomēr vēl kādu laika sprīdi šī ideja tā arī palika nolikta maliņā. Sekoja vēl vairāki likteņa pavērsieni. Sākoties ekonomiskajai krīzei, aizgāju no darba, un abi ar vīru sākām jau pavisam reāli domāt paši par savu ideju. Vēl viens liktenīgs pavērsiens bija, kad Islandes vulkāna izvirduma dēļ netikām atvaļinājumā uz Portugāli, bet devāmies ar auto uz Nīderlandi pie draugiem. Šeit iepazināmies ar lavandu audzētāju un mēģinājām iegūt sev vajadzīgo informāciju. Tas nācās ļoti grūti, jo visi uz mums raudzījās skeptiski, sakot, ka jābūt trakiem, lai to darītu tik tālu uz Ziemeļiem. Taču jau 2010. gadā mēs iestādījām savu pirmo lavandu lauku 1,2 hektāru platībā.

Ko cilvēki cenšas sajust vai ieraudzīt, dodoties apciemot lavandu laukus?

Lavandām piemīt daudz labu īpašību - relaksējošas, nomierinošas, noņem spazmatiskās sāpes, tām raksturīgas arī antibakteriālas un antiseptiskas īpašības. Ļoti gribas domāt, ka cilvēki, kuri pie mums atbrauc, var izrauties no ikdienas rutīnas un pabūt kopā ar dabu un mūsu mīļajām lavandām, paklusēt un pabaudīt klusumu, klausoties tikai putnu dziesmās un bišu zumēšanā. Pagājušajā gadā viens pāris no Rīgas atbrauca pie mums pēc darba dienas, apskatījās lavandu lauku, nofotografējās un tad vienkārši apgūlās uz siena ķīpām. Tā viņi tur gulēja vienu stundu. Sapratām, ka cilvēki vienkārši bauda klusumu. Lūk, tas arī ir gandarījums par mūsu darbu - labi vārdi un smaidoši cilvēki.

Kāda ir lavandu audzētāju vasara - vai iznāk atpūtu un saules pieskārienus izbaudīt arī pašiem?

Mēs cenšamies līdz Jāņiem kaut kur pabraukāt kopā ar bērniem, bet jūlijs un augusts paiet saimniecībās. Esam saimniecību Vidzemē iekārtojuši tā, ka draugi var pie mums braukt ciemos un visiem ir vieta, kur palikt. Draugi, mani vecāki, brāļa ģimene un vīra krusttēvs ar ģimeni - visi ir iesaistīti, un neviens neliedz savu palīdzīgo roku, kad tas mums ir nepieciešams.

Kas ir galvenie produkti, kur tiek izmantotas jūsu audzētās lavandas?

Mēs novācam lavandas, kad tās tik tikko sākušas ziedēt un ir skaistas. Tad tās žāvējam, nobužinām ziedlapiņas un liekam uzglabāties. Rudens, ziema un pavasaris aizrit produktu gatavošanā. Ziedlapiņas tiek iešūtas un liktas dažādos aromātiskajos maisiņos, apavu maisiņos, kas atsvaidzina apavus, noņem mitrumu un iznīcina mikrobus, kā arī pirts spilvenos, kas palīdz atslābināt mugurkaulu pirts rituāla laikā. Galvenais produkts, kāpēc vispār tiek audzētas lavandas, ir šo augu ēteriskā eļļa, kas plaši tiek izmantota ārstniecības, aromterapijas, kosmētikas ražošanas un sadzīves vajadzībām. Destilējot lavandas ēterisko eļļu, blakusprodukts ir ziedūdens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?