Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latvijā vējš maksā dārgāk nekā kaimiņos

Zaļā enerģija nekur nav lēts prieks, tomēr Latvijā tās ražotājiem pērn bijušas īpaši labvēlīgas cenas salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm. Cenu atšķirības mērāmas ne tikai procentos, bet pat reizēs. Dienas uzrunātie enerģētikas eksperti norāda, ka vaina uzpūstajās cenās jāmeklē līdzšinējā atjaunojamo energoresursu (AER) politikā - tā Latvijā bijusi ļoti politizēta un veidota savējo interesēs. «Tāpēc arī sabiedrībā ir radies priekšstats, ka zaļā enerģija ir dārga,» Dienai sacīja Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas prezidents Edgars Vīgants.

Lētāka par fosilajiem jeb neatjaunojamajiem energoresursiem zaļā enerģija tuvākajā laikā nekļūs, taču situācija var apgriezties kājām gaisā tālākā nākotnē. Tāpēc ir būtiski turpināt attīstīt zaļās enerģijas ražošanu, tādējādi arī radot jaunas darbvietas un papildu nodokļus valsts makā. Par nozari atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM) iecerējusi pāris būtisku soļu kārtības ieviešanai zaļās enerģijas saimniecībā, piemēram, sākusi izstrādāt jaunu likumu par AER.

Anulēs spekulantiem

Ikviens patērētājs zaļās enerģijas artavu savos elektrības rēķinos sāka just no 1998. gada, kad energopiegādes kompānijai Latvenergo bija jāsāk iepirkt mazajās hidroelektrostacijās (HES) un arī vēja parkos saražoto elektrību par dubultu tarifu, kas dažiem joprojām ir spēkā. Pieņemot jaunu likumu 2005. gadā, noteiktas kvotas jeb apjomi, kas Latvenergo obligāti jāiepērk par konkrētu cenu - ne tikai vēja un mazajās HES, bet arī no biomasas, saules un biogāzes iegūto elektrību. Nebijušus augstumus cenas sasniedza 2009. gada sākumā Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā, tās Valda Dombrovska (JL) valdība pēc trim mēnešiem samazināja aptuveni par 30%. Cenas gan tik un tā ir nedaudz augstākas nekā pirms I. Godmaņa valdības lēmuma.

«Šis samērā dāsnais atbalsts nav devis plānoto atjaunojamās enerģijas apjoma pieaugumu,» norādīja E.Vīgants, kura teikto apstiprina Latvenergo sniegtie dati. Latvenergo no AER ražotu elektrību pērn iepirka nepilnu 15% apmērā no kopējās kvotas, bet kopējā elektrības patēriņā zaļā enerģija pērn veidoja 2,4%. Visvairāk kvotu - 55% - izpildījušas apmēram 150 mazās HES, vismazāk - dažas biomasas stacijas, kas elektrību ražo, pārstrādājot koksni u.tml. Gandrīz visa AER kvota ir sadalīta, izņemot kvotu HES vides ierobežojumu dēļ, Dienai norādīja ekonomikas ministra padomnieks Klāvs Olšteins. Daļa no kvotas netiek izmantota, jo uzņēmēji vēl kārto nepieciešamos dokumentus vai ražotne vēl tiek būvēta, taču liela daļa ir arī to, kuri kvotu ieguvuši spekulatīvos nolūkos, lai to pārdotu. Tiem, kam nav nodoma ražot zaļo enerģiju, kvota tiks anulēta. Speciāli izveidota komisija EM jau ir izsūtījusi brīdinājumus, kuros pieprasīts iesniegt dokumentus, kas apliecina reālas darbības ražošanas sākšanai.

Palētināsies pakāpeniski

Ar patlaban EM topošo jauno AER likumu iecerēts ieviest citu - Igaunijas - modeli zaļās elektrības tirgū, tam saskaņā ar EM plāniem būtu jāstājas spēkā 2011. gada 1.janvārī. Tad valsts vairs tik daudz neiejauktos tirgū, nosakot kvotas, tādējādi Latvenergo vairs nebūtu obligāti jāiepērk zaļā enerģija par noteiktu cenu, bet tas, tāpat kā konkurenti, varētu šo enerģiju iepirkt par tirgus cenu. Papildus zaļās enerģijas ražotājs saņemtu piemaksu no sadales vai pārvades tīkla operatora par diviem tautsaimniecībai reāliem ieguvumiem. Proti, dabas nepiesārņošanu, ražojot elektrību šādā veidā. Otrām kārtām, par radīto jaudu, jo tā aizstāj vajadzību pēc tāda paša apjoma fosilā kurināmā jaudas. Tiesa, par jaudu nav plānots piemaksāt saules, vēja un mazajās HES iegūtajai enerģijai, jo tā nav pastāvīga.

Tādējādi labāka cena būtu elektrībai, kas iegūta no biomasas un biogāzes. Šie abi virzieni, pēc nozares pārzinātāju domām, Latvijai būtu prioritāri būtu jāattīsta. Eiropas dienvidos zaļās enerģijas ražošanai vairāk izmanto sauli, bet Latvijas potenciāls enerģētikā ir koksnes biomasa - krūmi, šķelda u.tml., piebilst Providus enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš. Svarīgs priekšnoteikums šo resursu efektīvai izmantošanai ir, lai siltums tiek izmantots apkurei. Tāpat ir ar biogāzi, ja izejvielas, piemēram, zemnieku saimniecību kūtsmēsli, nav tālu jātransportē.

Kopumā zaļās enerģijas cenām pēc iecerētā regulējuma ieviešanas vajadzētu sarukt ievērojami. Piemēram, cena par vēja parkos iegūtu enerģiju saruktu gandrīz divas reizes. Tiesa, jaunie nosacījumi sākotnēji attiektos tikai uz jauniem tirgus dalībniekiem, kas darbu sākuši pēc likuma stāšanās spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik maksā

Mazās HES*

Latvijā Ls 0,10-0,13
Lietuvā Ls 0,04
Igaunijā 0,09
Somijā 0,09

Vēja enerģija*

Latvijā Ls 0,07-0,13
Lietuvā Ls 0,06
Igaunijā Ls 0,09
Somijā Ls 0,09

Biomasa*

Latvijā Ls 0,07-0,16
Lietuvā 0,049
Igaunijā Ls 0,09
Somijā Ls 0,09

Elektrības cena
mājsaimniecībā**

Latvijā Ls 0,074
Lietuvā Ls 0,065
Igaunijā Ls 0,065
Somijā Ls 0,09
*par kilovatstundu
2009.gadā enerģijas
ražotājam
**par kilovatstundu,
ieskaitot nodokļus
Avots: Eiropas Atjaunojamo enerģiju federācija,
Eurostat 2009. gada dati

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?