Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latvijas enerģētikas izšķiršanās: vairāk saražosim paši vai pirksim

Runas par atomelektrostaciju (AES) Latvijā kā risinājumu prognozētajam enerģijas patēriņa pieaugumam parasti tiek uztvertas ar iejūtīgu smīnu. Milzīgo izmaksu dēļ, šāda projekta tehnoloģiskās sarežģītības dēļ, īpaši jau tāpēc, ka lietuvieši ar savu Visaginas AES projektu šeit mums ir krietni priekšā.

Tomēr _Latvenergo_ rīkotajā konferencē par Latvijas nacionālajām interesēm enerģētikā ideju par Latvijas AES kā perspektīvu risinājumu vakar prezentēja Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Krēsliņš. Ņemot vērā enerģētikas ekspertu prognozi par elektroenerģijas patēriņa pieaugumu Latvijā, Baltijas valstīs un ES tuvāko desmitgažu laikā, viņaprāt, AES Latvijai ir labākais risinājums konkurētspējīgas enerģijas ražošanai, kas papildus zemām kurināmā izmaksām (tās ir zemākas, salīdzinot elektrību, kas saražota no naftas, gāzes, oglēm) un mazākām CO2 emisijām vienlaikus radītu arī modernu, inovatīvu industriju. «Kāpēc lai elektroenerģijas ražošana nekļūtu par Latvijas _Nokia_?» retoriski vaicāja V. Krēsliņš un uzsvēra, ka kodolenerģētikas nozari pašlaik nopietni attīsta, piemēram, Igaunija.

Latvijas enerģētikas politikas veidotāji AES jautājumā par prioritāru aizvien vēl uzskata Latvijas dalību Visaginas AES projektā, kura realizācija gan tiek atlikta no gada uz gadu. «Šis stāsts [par Visaginas AES būvi] nav beidzies,» uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars. Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce Dienai atzina, ka saistībā ar ilgi apspriesto Lietuvas AES projektu «drīzumā ir gaidāmi pozitīvi jaunumi». Paredzams, ka AES projektā iesaistīsies Baltijas valstis, Polija un projekta stratēģiskais partneris, kurš patlaban vēl tiek meklēts. To, ka šis partneris tuvākajā laikā kļūs zināms, šonedēļ paziņoja Lietuvas premjers Andrus Kubiļus. Jauno AES Lietuvā iecerēts sākt būvēt 2014. gadā, bet elektroenerģiju tā sāks ražot 2020. gadā. Paralēli jaunas kodolstacijas pašlaik plāno būvēt arī Kaļiņingradā un Baltkrievijā.

Sestdien Tallinā plānotā Baltijas valstu premjeru tikšanās (tā notiks Lennarta Meri konferences ietvaros) var kļūt par izšķirošu pagrieziena punktu pašlaik aktuālajā jautājumā par sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) būvi. Baltijas valstīm ir atlikušas tikai dažas nedēļas, lai vienotos par SGT būves vietu un jūnija sākumā paziņotu par to Eiropas Komisijai, kas solījusi finansiālu atbalstu šim projektam. Katra no Baltijas valstīm paudusi gatavību SGT attīstīt pie sevis, lai gan lielākas priekšrocības (piemēram, gāzes tīklu infrastruktūra) ir Latvijai. Latvijas gāzes valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, uzstājoties enerģētikas konferencē, uzsvēra, ka SGT projektā būtu jāiekļauj arī Somija, kur gāzes patēriņš (ap 5 miljardiem m3 gadā) ir līdzvērtīgs triju Baltijas valstu patēriņam.

A. Kampars gāzes piegādes ceļu dažādošanu konferencē nodēvēja par vienu no būtiskākajām prioritātēm enerģētikā. Papildus tam konferencē tika apspriesta atjaunojamo energoresursu loma Latvijas enerģētikā, starpvalstu savienojumu būve, Baltijas valstu iekļaušanās energobiržā Nord Pool Spot un energoefektivitātes jautājumi. Paredzams, ka minētie projekti un jautājumi tiks apskatīti EM gatavotajā Latvijas enerģētikas politikas stratēģijā līdz 2030. gadam. Dokumentā iecerēts sniegt vispusīgu redzējumu par enerģētikas attīstību un mērķiem Latvijā, ņemot vērā norises pasaulē un mūsu energopatēriņa prognozes. Kā norādīja J. Pūce, stratēģiju šā gada jūlijā iecerēts nodot apspriešanai, bet valdībā tā tiks pieņemta septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?