Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Latvijas tirgus leģenda uz ķīniešu kociņa

Cik «latvisks» ir viens no Latvijā populārākajiem saldējumiem Pols šokolādes glazūrā, kuru reklamējot, Rīgas piena kombināts uzsver, ka tā ražošanā uzņēmums atgriezies pie 40 gadu senas receptes un garšas? Galvenā sastāvdaļa piens ir vietējais, taču izrādās, ka pats saldējums ietērpts šokolādē no Zviedrijas un uzstutēts uz kociņa no Ķīnas.

Labākā situācijā ir dažos veikalos pat vairāk pirktais tā paša uzņēmuma ražotais Tio plombīra saldējums vafeļu glāzītē, jo te ne tikai galvenās sastāvdaļas, bet arī ietērps - vafele - ražots Latvijā. Taču to, kā veidojas gardāko un visvairāk pirkto saldējumu cena un kas veido to lielākās izmaksas, ražotāji neatklāj, tas esot komercnoslēpums.

Atgriežas pie vecās receptes

Saldkrējuma saldējums šokolādes glazūrā, saukts par Eskimo, bija pirmais, ko 1971. gada pavasarī sāka ražot jaunatklātā Rīgas piena kombināta saldējuma ražotne. Neilgi pēc tam šis saldējums tika pārdēvēts par Polu un nu jau kļuvis par tirgus leģendu.

«Tio radās 1998. gadā, kad atnācu strādāt,» stāsta Rīgas piena kombināta valdes priekšsēdētājs Raimonds Misa. «Gada nogalē tika pieņemts lēmums, ka jāveido jauns produkts - saldējums vafeļu glāzītē, vai nu Rio, vai Tio,» viņš piebilst. Par pirmo nosaukumu bijušas bažas, ka tāds jau varētu būt reģistrēts ārvalstīs, tāpēc izvēle bijusi par labu otram.

Pols ir viens no pirmajiem produktiem, kas nu pārstāv apvienoto Rīgas piena kombināta un Valmieras piena tirdzniecības marku Food Union, reizē piedzīvojot pārvērtības - atgriešanos pie oriģinālās 1971. gada receptes. Piena pulveris, krējums, sviests - tiek nosauktas sastāvdaļas, no kurām Pols tika gatavots pirms četrdesmit gadiem. Protams, neiztrūkst arī šokolādes glazūras un kartupeļu cietes, kas visus padomju gadus tika izmantota kā vienīgais dabīgais stabilizators - viela, kas saldējumā notur kopā ūdens un tauku molekulas.

Atgriešanos pie vecās receptes nosakot tirgus - patērētāji tieši pēdējos gados daudz vairāk interesējoties par to, no kā produkts ražots. «Uzskatu, ka šobrīd parādās aizvien vairāk cilvēku, kuriem produkta dabīgums ir svarīgāks [par cenu],» stāsta Dmitrijs Dokins, Food Union saldējuma segmenta vadītājs.

Rīgas piena kombināta pārstāvji gan ir izbrīnīti, ka interesējos vispirms par Polu un Tio, jo ilggadējs tirgus līderis ir kombināta ražotais saldējums Karlsons. D. Dokins izstāsta arī kādu stāstu - strādājot Krievijā, esot bijis grūti saprast, kāpēc šis šķietami nepraktiskais saldējums (tam nav kociņa, tāpēc roka kausē to jau ēdot) ir ļoti populārs tikai Sanktpēterburgā. Vēlāk, atbraucot uz Latviju, viņš bijis ļoti pārsteigts, ka arī šeit tas ir tirgus līderis. Viņaprāt, varbūt šīs vietas vienojot līdzīgais piejūras klimats.

Izmaksas neatklāj

Grūtāk ir ar jautājumiem, kas skar saldējuma tapšanas finansiālo pusi - kombinātā norāda, ka tas, kādu daļu no saldējuma cenas veido, piemēram, kociņš vai glazūra, ir komercnoslēpums. Atklājot šādus skaitļus, var tikt zaudētas priekšrocības attiecībā pret konkurentiem.

Nolemju šo pašu jautājumu uzdot saldējuma mājražotājiem. Skrīveru mājas saldējuma pārstāve Lelde Sotniece ir atklāta, norādot, ka saldējuma ražošanas izmaksas, vismaz mājas saldējuma ražotājiem, veido trīs procentuāli ļoti līdzīgas daļas - izejvielas, tad elektrība un transports, kā arī darbs un nodokļi. Viņa gan piebilst, ka pēdējām divām daļām ir tendence sadārdzināties. L. Sotniece norāda, ka Skrīveru mājas saldējuma ražotāji cenšas izvēlēties maksimāli dabīgas izvejvielas, piemēram, īstas smiltsērkšķu ogas, tāpēc ir izbrīnīta, kāpēc atsevišķi rūpnieciski ražoti saldējumi cenā ir teju līdzvērtīgi roku darbam - maksā ap latu.

Par piemēru ņemot šābrīža Pola cenu veikalā Maxima, atņemot no tās veikala uzcenojumu, kas pēc lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītājas Ingunas Gulbes paustās informācijas žurnālā Dienas Ēdieni pārtikas preču grupai Latvijas veikalos varētu būt 25%, un 21% pievienotās vērtības nodokli, kā arī pafilosofējot par to, cik varētu maksāt kociņš, glazūra un iesaiņojums, var izrēķināt, ka lielākās ir ražošanas izmaksas, nodokļi un izejvielas.

Šokolādi glazūrai ieved

Daudz vieglāk izdodas noskaidrot, no kurienes nāk saldējuma sastāvdaļas - kombinātā pastāsta, ka piens un krējums, ko izmanto Pola ražošanā, ir vietējais, bet šokolāde glazūrai atvesta no Zviedrijas, jo Latvijā tādu neražo. Lielākā saldumu un šokolādes ražotāja Laima pārstāvji, jautāti, kāpēc tepat nevar ražot šokolādi Pola glazūrai, atbild: «Padomju laikos RPK iepircis Laimas ražoto kakao pulveri. To var izmantot gan glazūras, gan šokolādes saldējuma ražošanai. Pēdējos gados RPK nav vērsies uzņēmumā ar aicinājumu piedalīties piegādes tenderī.»

Pārsteidzoši, bet saldējuma kociņi uz Latviju ceļo no tālās Ķīnas. D. Dokins iezīmē nozares kopējās iezīmes - pat ja uz kociņiem būtu iespiesti Zviedrijas un Norvēģijas zīmoli, kociņi tik un tā tiekot ražoti Ķīnā. Bet koksne, visticamāk, nākot no Krievijas mežiem, jo tie ir vistuvāk Ķīnai. Saldējuma Tio vafeli gan ražo Rīgā, tāpat abu saldējumu iepakojumu. Pola ražotāji uzsver, ka arī iepakojuma ziņā vēlas atgriezties pie vēsturiskajām vērtībām. «Gribam nākotnē pāriet uz papīra iepakojumu, lai tas būtu vēl tuvāk tam laikam, kad vēl nebija ķīmisko koncernu, kas ražoja polietilēnu, ko izmanto iepakojumā,» stāsta D. Dokins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Lielveikalos Rimi
POLS šokolādes glazūrā
TIO plombīra saldējums
Zemeņu saldējums ALPENROSE
TIO saldējums ar šokolādes gabaliņiem
saldējums KARLSONS

Lielveikalos Maxima
saldējums KARLSONS šokolādes glazūrā
saldējums GARDUMS šokolādes glazūrā
plombīra saldējums TIO vafeļu glāzītē
saldējums GARDUMS kapučīno
saldējums SUPER VIVA karameļu
saldējums TIO ar šokolādes gabaliņiem
saldējums BALTIJA vaniļas
krējuma saldējums POLS šokolādes glazūrā
saldējums LUKSS plombīra

Saldējums

Cik piena?
Lai saražotu vienu litru saldējuma, nepieciešami 670 grami piena.
Viens iedzīvotājs gadā apēd:
Latvijā 6,4 l, Krievijā ap 4 l, Zviedrijā un Norvēģijā 11 l, Dānijā 9 l, Somijā 15 l saldējuma.
Avots: a/s Rīgas piena kombināts
Cik maksā?
3. jūlijā lielveikalā Maxima Rīgā, Ģertrūdes ielā 33/35 plombīra saldējums Tio maksāja 28 santīmus, Pols - 34 santīmus (akcijas cena)
Lielveikalā Rimi Barona centrā saldējums Tio maksāja 28 santīmus, Pols - 49 santīmus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?