Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ļaujiet izšaut Oņeginam

Finita la comedia! - šo frāzi ar vienu burtu «m» Mihaila Ļermontova romānā Mūsu laika varonis pēc dueļa saka Pečorins, viens «m» ir arī izrādes nosaukumā, ar kuras pirmizrādi 14. septembrī tiks atklāta Dailes teātra 2012./2013. gada sezona. Krievu dramaturga Nikolaja Erdmana lugas Pašnāvnieks iestudējumu Finita la comedia! piedāvās bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs. Galvenajās lomās būs daudzās citās izrādēs noslogotais Artūrs Skrastiņš un Dailes teātra jaunieguvums Dārta Daneviča, kura iepriekšējā sezonā spilgti debitēja izrādē Neprātīgā Zelda.

Aleksandra Puškina poēmu Jevgeņijs Oņegins mūziklā pārvērtīs un 22. februārī skatītāju vērtējumam nodos Liepājas teātra iepriekšējās sezonas veiksmes stāsta Pūt, vējiņi! radošais kodols - Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs, Evita Mamaja. Arī šoreiz tiks izspēlēts gājiens ar pazīstama dziedātāja iesaistīšanu izrādē, jo «Puškins, kā zināt, ļoti sarežģīti dzied, tāpēc vajadzēja kādu nopietnāku vīru uz šo lomu», Intara Busuļa izvēli pamato Oņegina režisors un libreta līdzautors Dž. Dž. Džilindžers, kurš šajā sezonā iestudē vēl vienu darbu - 2. novembrī notiks Fransisa Vebēra komēdijas Ļaujiet izšaut! pirmizrāde. Savukārt slavenā Mārgaretas Mičelas romāna Vējiem līdzi dramatizējumu 19. aprīlī piedāvās britu režisors Jans Villems van den Boss, kurš Dailes teātrī iepriekš iestudējis Spilvencilvēku un Amadeju.

«Piesaistīt augsta līmeņa ārzemju režisorus un dot lielas iespējas jaunajiem latviešu režisoriem,» Dailes teātra virzienus definē galvenais režisors Dž. Dž. Džilindžers. Gan vienu, gan otru pieeju uz savas ādas izjutīs Rēzija Kalniņa. Viņa atveidos lomas izrādēs Vējiem līdzi un Es par Rēziju, kura teātra repertuārā būs no 16. novembra. «Elmārs Seņkovs ir uzņēmies ļoti sarežģītu un nepateicīgu projektu - rakņāties mūsu prīmas Rēzijas Kalniņas dvēselē, bet viņa ir to akceptējusi un gatava atkailināties viņa priekšā,» uzskata Dž. Dž. Džilindžers. Jauno strāvu pārstāvēs arī Jurijs Djakonovs, kurš iestudē Tenesija Viljamsa visoptimistiskāko lugu Tetovētā roze, kuras pirmizrāde notiks 5. oktobrī un kurā sieviešu lomās būs redzamas Karīna Tatarinova un Maija Doveika. No nākamā gada 3. februāra viņa interpretācijā būs skatāma Mārtina Makdonas melnā komēdija Vienrocis no Spokānas.

Iepriekš atrasto spēju dzīvi uzrunāt bērnus Vārnu ielas republikā Laurai Grozai-Ķiberei būs vēlreiz jādemonstrē izrādē Pīters Pens, kas virs Dailes teātra skatuves lidos no 31. maija. Viņa iestudēs arī Oskara Vailda mistēriju Salome, kas pirmo reizi tiks izrādīta 24. februārī. «Tas ir klupšanas akmens visiem režisoriem, un ļoti reti kad viņi tiek sveikā ar veselu ādu,» atklāj Dž. Dž. Džilindžers. Laura Groza-Ķibere veido Lilitas Ozoliņas jubilejas izrādi Mēdeja. Teātris, kas būs skatāma no 19. novembra un kurā aktrise demonstrēs «savu jaudu un teātra pieredzi». Šajā sezonā vēl divi jubilāri - Olga Dreģe un Juris Strenga - satiksies režisora Kārļa Auškāpa izrādē Mīļais melis, no 23. februāra izspēlējot komēdiju pēc Džordža Bernarda Šova un Stellas Kempbelas vēstulēm. Režisors iestudēs arī Jukuma Paleviča joku lugu Preilenīte, kas pirmo reizi tiks izrādīta 1. jūnijā.

Vienu izrādi piedāvās arī Regnārs Vaivars, kurš Dailes teātrī pēc ilgāka laika sekmīgi atgriezās ar darbu Aija pēc Jaunsudrabiņa, viņa jaunākais veikums duetā ar Mārci Lāci Mazs kukainīts pa jūru peld. Un? būs skatāms no 15. janvāra. «Ir pilnīgs ārprāts šodien brist iekšā tajos džungļos, kas saucas sengrieķu traģēdija, bet tā ir absolūta laime aktieriem,» par Mihaila Gruzdova ieceri iestudēt Sofokla Antigoni saka Dž. Dž. Džilindžers un pauž prieku, ka šajā projektā ir piekritis piedalīties mākslinieks Leonards Laganovskis. Pirmizrāde notiks 16. aprīlī, savukārt no 7. decembra būs skatāms Mihaila Gruzdova «parastais vājprāts» Vau!!!.

Jau 19. septembrī Mazo zāli ieskandinās lietuviešu režisora Rolanda Atkočūna iestudējums Arī sievietes zaudēja karā. Režisors Mārtiņš Eihe piedāvās «gejiskas fantāzijas par valstiskām tēmām» Eņģeļi Amerikā, kas būs skatāmas no 5. decembra. Galvenajās lomās - Harijs Spanovskis un Ivars Auziņš. Inese Mičule režisēs «vecmodīgu drāmu» Tālāk - klusums, kas tiks izrādīta no 21. aprīļa. Ziemassvētku priekšvakarā, 21. decembrī, aktieri pirmo reizi dosies laimes lāča meklējumos režisora Gundara Caukas izrādē bērniem Sūnu ciema zēni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?