Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Laulība - ceļš uz juridisko drošību

Ikvienam no mums dota absolūta rīcības brīvība veidot vai neveidot attiecības un kopdzīvi. Respektējot cilvēka cieņu, valsts šajā gribā neiejaucas. Tomēr katra paša ziņā ir izvēlēties, kādā formā attiecības ietērpt - laulībā vai nereģistrētās partnerattiecībās.

Laulības ir gadsimtiem sena tradīcija. Sākotnēji tās slēdza tikai baznīcā, vēlāk valsts, cienot ticības brīvību, ieviesa civillaulību jeb iespēju laulību reģistrēt dzimtsaraksta nodaļā. Neatkarīgi no tā, kurā institūcijā laulība slēgta, tas ir veids, kā ne tikai apliecināt savas jūtas, bet arī sakārtot mantiskās un citas tiesiskās attiecības. Tomēr arvien vairāk pāru izvēlas dzīvot kopā un veidot ģimeni bez oficiālas partnerattiecību reģistrācijas, tā apdraudot savas intereses situācijās, kad attiecības dažādu iemeslu dēļ pārtrūkst.

Jāuzsver - iepretim dzīvei nereģistrētās attiecībās laulātie par savu juridisko drošību var būt krietni pārliecinātāki. Piemēram, laulātajam ir tiesības uz mantas daļu no kopīpašuma, turpretim nereģistrētās attiecībās šādu tiesību nav, ja vien partneris nav sastādījis testamentu vai abi noslēguši matojuma līgumu. Tomēr testaments un mantojuma līgums palīdzēs sakārtot tikai jautājumus, kas skar mantojuma tiesības, nerisinot problēmsituācijas ģimenes, sociālo tiesību un citās dzīves jomās.

Laulātajam ir tiesības pieņemt lēmumu par partnera ārstniecības gaitu, ja otrs veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj izdarīt šādu izvēli. Turpretim nereģistrētās attiecībās partnerim šādu tiesību nav, ja vien pirms tam abas personas pie notāra nav noslēgušas nākotnes pilnvarojumu. Tas sniedz tiesības pilnvarot kādu tuvu cilvēku pieņemt lēmumu savā vietā, ja veselības vai citu iemeslu dēļ tiek liegta iespēja saprast un vadīt savu rīcību.

Lai arī laulību reģistrācija ir veids, kā izvairīties no problēmsituācijām, tomēr ar zvērinātu notāru palīdzību katrai dzīves situācijai ir iespēja rast atsevišķu risinājumu, tā stiprinot indivīda juridisko drošību kā nereģistrētās attiecībās, tā laulībā. Tomēr šie individuālie risinājumi kopumā ir sarežģītāki nekā noslēgts vienreizējs akts - laulība.

Risinājums reģistrētu attiecību popularizēšanai būtu vienkāršota laulību procedūra. Šī brīža tiesiskais regulējums rada pārliecību, ka risinājums «pārprastajai brīvībai» jeb kopdzīvei nereģistrētās attiecībās rodams laulības institūta ietvaros. Tomēr, ja pieejamie laulības noslēgšanas veidi daļai sabiedrības šķiet pārāk apgrūtinoši vai uzskatiem neatbilstoši, jārod risinājums, kas būtu piemērots arī šai sabiedrības daļai. Piemēram, Igaunijā laulību var noslēgt arī pie notāra un vienlaikus saņemt juridisku konsultāciju par partnerattiecību sakārtošanas iespējām, tā novēršot iespējamās problēmsituācijas nākotnē.

Nereģistrēto attiecību problēmsituācijas rada apgrūtinājumus ne tikai iesaistītajām pusēm, bet visai sabiedrībai. Gan valstij, gan privātpersonām jātērē ievērojami finanšu līdzekļi situāciju risināšanai, tiek radīta papildu slodze tiesu sistēmai. Tāpēc nereģistrēto attiecību riskiem būtu jāpievēš uzmanība un tie jāskaidro arī valstiskā līmenī. Lai gan valsts nevar piespiest noslēgt laulības, tomēr, skaidrojot nereģistrētu attiecību riskus, iespējams mudināt ikvienu aizdomāties par savu drošību vienā vai otrā attiecību modelī.

*Notariāta institūta direktors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?