Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Legālo narkotiku tirgotājus kontrolē pastiprināti

Gājēju tunelī Rīgā pie Centrālās dzelzceļa stacijas no septembra vairs nevarēs iegādāties tā saucamās legālās narkotikas - pēc Dienas atklātā, ka apreibinošo vielu tirgotājs maldinājis Rīgas domes Satiksmes departamentu (RDSD), konkursa pieteikumā norādot, ka kioskā pārdos saimniecības preces, departaments sadarbību ar negodīgo komersantu pārtraucis.

Departamenta pārstāvjiem radušās aizdomas, ka apreibinoši maisījumi tiek tirgoti vēl vienā kioskā, kas ir šīs iestādes pārziņā, tāpēc tikšot meklētas iespējas pārtraukt nomas līgumu pirms termiņa. «Ceram, ka arī šajā gadījumā izdosies pierādīt sortimenta neatbilstību līgumam - tas ir teju vienīgais salmiņš, pie kā varam pieķerties, jo valsts likumdošana šajā jomā ir ļoti nesakārtota,» norāda RDSD direktora pienākumu izpildītājs Krišjānis Peters.

Uz robiem likumos norāda arī paņēmieni, ar kādiem tiesībsargājošās iestādes spiestas ierobežot šīs it kā legālās, taču veselībai kaitīgās vielas apriti, kas tiek tirgota kā ūdenspīpes tīrīšanas līdzeklis vai vīraks. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis atklāj, ka policisti gandrīz katru dienu tā sauktajās narkobodēs veic pārbaudes, lai ar sev pieejamām metodēm ierobežotu šo vielu tirdzniecību. Sadarbojoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts darba inspekciju un Valsts ieņēmumu dienestu, reidu laikā bieži vien tiekot atklāti dažādi ar tirdzniecību saistīti pārkāpumi - pārdevējiem neesot darba līgumu, tāpat netiekot izsisti čeki un ievēroti vides drošības noteikumi -, šo iemeslu dēļ tirgotavu darbību izdodas uz laiku apturēt.

Pirms dažām dienām policijai līdzi devušies Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori, un divos kioskos apreibinošais zāļu maisījums bijis marķēts kā kaktusu mēslojums. «Nereģistrēta mēslojuma tirgošana Latvijā ir aizliegta, jo tas var kaitēt cilvēku vai dzīvnieku veselībai un arī videi, tāpēc šiem uzņēmumiem tika sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli,» atklāj VAAD Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle. Viņa uzskata - izvēloties maldinošo uzrakstu uz etiķetes, tirgotāji nav aizdomājušies, ka mēslošanas līdzekļu apriti reglamentē atsevišķs likums, kas paredz saskaņot ar dienestu gan šādu maisījumu ievešanu valstī, gan tā iepakošanu, marķēšanu un tirdzniecību. «Vietās, kur pārkāpumi atklāti, tā dēvētā mēslojuma turpmāka tirdzniecība tika aizliegta, taču vēl divās vietās bija nostrādājuši klusie telefoni, un pārdevēji visiem iepakojumiem pirms mūsu ierašanās pārlīmēja etiķetes,» skaidro S. Rulle, piebilstot, ka par soda piemērošanu negodīgajiem tirgotājiem tiks lemts nākamnedēļ. VAAD inspektori par apreibinošo maisījumu pārdevēju darbībām ar etiķešu mainīšanu informējuši Patērētāju tiesību aizsardzības centru, kura pārstāvji veiks atsevišķas pārbaudes.

Tikmēr Rīgas Psiholoģijas un narkoloģijas centra (RPNC) mediķi teju katru dienu spiesti sniegt palīdzību cilvēkiem, kuri ar brīvi pieejamo vielu maisījumu saindējušies vai kuriem tas izraisījis psihiskas saslimšanas. «RPNC ne vienmēr var noteikt, kuru vielu pacients lietojis, tāpēc nevar apgalvot, ka visos gadījumos pie vainas ir konkrētā viela, taču, tā kā pašlaik tirgotā ir ļoti izplatīta un plaši pieejama, notiek tās riska izvērtējums,» norāda Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vecākā eksperte ķīmisko vielu drošuma jomā Anita Segliņa. Viņa atklāj, ka tuvākajās dienās VM riska izvērtējuma komisija lems par nepieciešamību aizliegt mākslīgi sintezēto vielu, ar kuru augu maisījumi tiek apsmidzināti, jo tieši tā radot apreibinošu efektu. Lēmums tiks balstīts gan uz laboratorisku izmeklējumu rezultātiem, gan vairāku iestāžu atzinumiem, gan citu valstu pieredzi konkrētās vielas apkarošanā.

Kāds policijas pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, atklāja, ka līdz tam pašvaldības policijas pārstāvji dažādās pilsētās kā papildu metodi legālo narkotiku apkarošanai izmanto sarunas ar tirdzniecības platību īpašniekiem - apelējot pie viņu sirdsapziņas, likumsargi lūdz neiznomāt telpas uzņēmumiem, kas tirgo apreibinošos maisījumus. Diena jau rakstīja, ka tās ir ķīmiskas vielas, kuru lietošana rada marihuānai līdzīgu efektu.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs sola, ka jaunā mācību gada sākumā pie psihotropo maisījumu tirgotavām likumsargi dežūrēs pastiprinātā režīmā. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta arī bērnu un jauniešu iecienītām pulcēšanās vietām, un īpašu reidu laikā likumsargi kontrolēs, vai nepilngadīgajiem netiek tirgoti alkohola un tabakas izstrādājumi. Šo pasākumu mērķis esot nepieļaut situāciju, kāda Zinību dienā bijusi 2008. gadā, kad pārkāpumu protokoli par apreibinošu vielu lietošanu sastādīti 300 skolēniem. Savukārt šajā dienā pirms gada visā Latvijā pieķerti 100 pārkāpēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?