Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lej sviedrus sacensībām

Kad šī gada Latvijas čempionātā Alūksnē pašmāju biatlona saimes pārstāvji trases malā uzsauca Ilmāram Bricim, ka viņam jāatgriežas sportista ādā, tas likās kā goda atdošana vai kādreiz labus panākumus guvušiem atlētiem ierasts joks. Taču šonedēļ kļuvis zināms, ka tas ir nopietni. 46 gadu vecumā Ilmārs Bricis iesniedzis sportista akreditācijas pieteikumu Starptautiskajā Biatlona savienībā (ISU), lai palīdzētu Latvijas kungu komandai izcīnīt vietu nākamajās ziemas olimpiskajās spēlēs.

Tā kā šāda ziņa otrdien pienāca tikai no Latvijas Biatlona federācijas (LBF) pārstāvju puses, Diena sazinājās arī ar pašu Latvijas izlases treneri, atvainojiet, nu jau sportistu. «Taisnība, ka plānoju atgriezties. Vēl gan nav skaidrs, vai viss īstenosies. Tālākie notikumi atkarīgi no diviem apstākļiem: cik spēcīgs būšu pats un cik spēcīgi būs pārējie komandas dalībnieki. Vislabākais gan būtu, ja iztiktu bez manis un mūsu jaunie biatlonisti būtu labāki.»

Viņš uzreiz norāda, ka ne par kādu sevis bīdīšanu citiem pa priekšu, balstoties uz seniem panākumiem, nevar būt ne runas. Latvijas komandas mērķis ir nopelnīt ISU Nāciju kausa punktus, lai uz Dienvidkorejas olimpiādi 2018. gadā varētu aizvest vīru komandu. «Teikšu, kā ir, - aizvest veselu komandu uz Dienvidkoreju būs ļoti grūti sasniedzams uzdevums jebkādā sastāvā. Būsim godīgi - tas, vai mums izdosies, lielā mērā ir atkarīgs no Andreja [Rastorgujeva] snieguma. Viņam jādod lielākais pienesums valsts rangam, bet pārējiem jācenšas iespēju robežās palīdzēt.»

Doma par pieredzējušā Briča atgriešanos Latvijas komandas sastāvā radās pavasarī. Kopā ar treneriem un LBF pārstāvjiem nolemts mēģināt atsākt pilnvērtīgus treniņus, un jau no maija Bricis trenējas ar pilnu jaudu kā senākos laikos. «Sapratu, ka nav tik traki. Vēl varu turēt slodzi. Pirms tam, protams, uzturēju sevi sportiskā formā amatieru līmenī. Gan slēpoju, gan vasarās piedalījos sacensībās ar divriteni, bet pavisam kas cits ir gatavoties Pasaules kausa posmiem. Teikšu, kā ir, - nemaz tik viegli neiet.» Jautāts, kā izskatās uz kopējā fona komandā, startēt gatavais treneris atbild izvairīgi. Sak, treniņi ir treniņi, bet sacensības ir kas cits. LBF viceprezidents Gundars Upenieks gan nekautrējās Briča pašreizējo gatavību raksturot kā teicamu, turklāt arī vasaras biatlonā sasniegtie rezultāti liecina, ka no jaunajiem censoņiem Bricis nudien neatpaliek.

Biatlonā svarīga ir ne tikai sportistu fiziskā kondīcija, bet arī inventāra nodrošinājums. Kādreiz Bricim kā sportistam ar panākumiem bija pieejamas labākas kvalitātes slēpes no ražotājiem, bet tagad tā nav. «Viss vecais inventārs ir jau izdāļāts citiem, turklāt tas ir gan fiziski, gan morāli novecojis. Šis jautājums man būs jārisina. Tomēr man saglabājušās labas attiecības ar slēpju ražotājiem. Domāju, ar to problēmām nevajadzētu būt. Bet ar sportisko pusi neiet tik viegli, kā varētu likties. Vienudien viss ir labi, citudien vairs ne tik ļoti. Tas pats ar šaušanu, kam pēdējos gados pievērsts mazāk uzmanības.»

Par kopīgo servisu Latvijas komandai gaidāmajā sezonā pilnīgas skaidrības vēl nav. Kā saka Bricis, plāni bijuši grandiozi, bet ar to īstenošanu nav sekmējies tik labi, kā cerēts. Cilvēki, kuri pagājušajā sezonā gatavoja slēpes Rastorgujevam, šogad atkal ir nolīgti citur. «Andrejam vajadzīgi augstas klases speciālisti, jo, cīnoties par visaugstākajām vietām, katrai niansei ir nozīme. Savukārt pārējiem, kas paliek lejasgalā, tas nespēlē tik lielu lomu.»

Nav gan gluži tā, ka trenēšanas pienākumus Bricis pavisam metis pie malas. Viņš nevēlējās ieslīgt detaļās un stāstīt plašākai publikai, kādi eksperimenti tiek īstenoti ar daļu biatlonistu, taču šogad tiek mēģināts kas jauns, un tajā kā treneris iesaistīts arī Ilmārs. Viņš neslēpj, ka lēmums par atgriešanos sacensību apritē savā ziņā ir arī kā signāls jaunajiem saņemties un pastrādāt kārtīgāk. Tai pašā laikā daži no viņiem vēl aizvien ir junioru vecumā, un ir bažas, ka visu sezonu vienā līmenī viņi varētu neizturēt. «Ja arī neatgriezīšos sacensību apritē, ceru, ka no iesaistīšanās treniņos vismaz būs ticis kāds labums citiem. Pagaidām gan plāns ir tāds, ka jāizpilda kvalifikācija IBU kausa posmā. Domāju, vienā startā to vajadzētu nokārtot. Tad varētu piedalīties pirmajā Pasaules kausa posmā, un tad jau redzētu, kā ies tālāk un vai būs nepieciešama mana palīdzība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ilmārs Bricis

biatlonists, treneris
Dzimis 1970. gada 9. jūlijā Rīgā
Pasaules čempionātos: 3. vieta 20 kilometru klasikā (2001) un 10 kilometru sprintā (2005)
Pasaules kausa posmos: trīsreiz 2. vietā (pēdējoreiz 2005. gadā), četrreiz 3. vietā (2005), 11. vieta PK kopvērtējumā 1997./1998. gada sezonā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?