Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lēnām. Ārpus žurkas skrējiena

Mākslas svinēšana ar tās «radītāju» maršiem pa pilsētas ielām, izstādēm un citām izdarībām joprojām oficiāli notiek pavasarī, tomēr vēriens, ar kādu mūsdienu kultūras forums Baltā nakts un laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit ik gadu iekaro aizvien plašākas un raibākas publikas simpātijas, liek kritiskāk uzlūkot iesīkstējušās pozīcijas par labu tautas atzītiem kultūras un mākslas svētkiem rudenī.

Baltā nakts, kas šogad Latvijā notiks jau septīto reizi, beidzot attaisnos savu nosaukumu un šajā nedēļas nogalē (8., 9. septembris) būs nenogurdināma līdz pat agram svētdienas rītam. Savukārt festivāls Survival Kit, kas pirms dažiem gadiem radās tieši Baltajā naktī, ir kļuvis par patstāvīgu, starptautisku laikmetīgās mākslas notikumu. Survival Kit 4 atklāšana notika jau vakar Tabakas fabrikā Rīgā, un tā aktivitātes - performances, izstādes utt. - ilgs līdz 16. septembrim. Arī Baltajā naktī.

Ēst vakarā, naktī, rītā

Salīdzinot abus pasākumus, Baltā nakts droši vien ir demokrātiskākas dabas un šoreiz ar plaši interpretējamu devīzi Uz paplātes piedāvās kopumā 60 pasākumu dažādās mākslas jomās - mūzika, teātris, dzeja, deja, kino u.c. - Rīgas centrā un apkaimē. «Baltā nakts ir pasākumu forma, kas cilvēkiem ir nepieciešama. Nav noslēpums, ka pasākumus apmeklē tie, kas ir iemīlējuši laikmetīgo mākslu, taču ar katru gadu kļūst vairāk arī to cilvēku, kas ar šo mūsdienu kultūras foruma palīdzību sāk iepazīt laikmetīgo mākslu,» saka RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita. Būtiski, ka šoreiz Baltā nakts sadalīta trīs daļās: jaunieši un ģimenes ar bērniem aicināti apmeklēt projektus sadaļā Vakarēšana (plkst. 19-24), pēc tam - Pusnakts pusdienas (plkst. 19-4), bet no plkst. 4 līdz 6 rītā Esplanādē notiks Baltās brokastis, kad vēl nomodā esošie būs aicināti tikties īstās brokastīs un apspriest nakts laikā pieredzēto. Pasākumu centrālās vietas būs Kongresu nams, Vērmanes dārzs, Kronvalda parks, Rīgas radošie kvartāli: Spīķeri, Miera ielas «komūna», Kalnciema kvartāls, VEF teritorija u. c.

Gaidas un pārsteigumi

26 projekti ir guvuši pašvaldības līdzfinansējumu, savukārt pārējie ir brīvprātīgas iniciatīvas projekti. Nevar noliegt, ka, ik reizi pētot Baltās nakts piedāvājumu programmiņu, pazib prātā smīnīga doma no iepriekšējās pieredzes par to, kas izrādīsies saistošāks un pārliecinošāks - projektu dzīvelīgais, daudzsološais apraksts bukletā vai ieraudzītais galaprodukts festivālā. Tāpēc ļaušanos nezināmajam, negaidītajam varētu uzskatīt par vienu raksturīgu Baltās nakts sastāvdaļu un īpaši neļaunoties, ja gaidas neattaisnojas pilnībā. Cita runa - tiesības baudīt kvalitatīvus kultūras notikumus. Pagaidām vismaz «uz papīra», un, ņemot talkā iepriekšēju informētību, manī uzticību raisa, piemēram, laikmetīgās skaņu un video mākslas priekšnesumi projektā Videogrāfija VII, ko Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā piedāvās Meksikas, Lietuvas un Latvijas mākslinieki. Vienmēr ir vērts ielūkoties nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas biedrības Skaņu mežs piedāvājumā, kas šoreiz būs baudāms Anglikāņu baznīcā. Kalnciema kvartāls sola pārsteigt ar Latvijas Nacionālās operas izbraukuma izrādi Seviljas bārddzinis. Intriģējošs improvizēts filmas uzņemšanas laukums atradīsies kinoteātra Splendid Palace pagalmā, bet Mazajā zālē - iespēja noskatīties dejas, mūzikas, dzejas izrādi Dzejtaurenis.

Noteikti būtu jāizmēģina arī Totaldobže mākslas centra (VEF teritorijā) aktivitātes projektā Urban Poetry, kur blakus Lielbritānijas un ASV dzejniekiem klāt būs arī laikmetīgās dejas pārstāvji. Laikmetīgo mākslu jānāk baudīt kim? Spīķeros, Miera ielas rajonā, Centrāltirgū un citviet. Par visu, kas ieraugāms, sadzirdams, sajūtams Baltajā naktī - www.baltanakts.lv.

Palēninātā tempā

Laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit ciešā sadarbībā ar Rīga 2014 biroju savā ceturtajā iznācienā - galvenokārt nākotnes radošajā kvartālā Tabakas fabrikas ēkā Miera ielā, kā arī trīs citās Latvijas pilsētās Siguldā, Tukumā un Aizputē - piedāvās 91 mākslinieka no 17 valstīm skatījumu uz šā gada tēmu Downshifting. «Tulkojumā netikām tālāk par lēno dzīvošanu vai ātruma samazināšanu,» skaidro festivāla kuratore, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese. «Rietumos tas ir kļuvis par izplatītu sociālās uzvedības modeli. Downshifting ir vērtību pārvērtēšana, izstāšanās no «žurkas skrējiena». Mākslinieki reflektē par šīm idejām, un varēs redzēt, kur gan tās būs aizvedušas. Daudzi varbūt teiks, ka tās ir muļķības - nav iespējams izstāties no ikdienas skrējiena!»

Tabakas fabrikā aplūkojamo darbu autoru vidū: Artūrs Bērziņš, Margo, Kristīne Alksne, Aija Bley, Izolde Cēsniece, Andris Eglītis, Dace Džeriņa, Rasa Jansone, Alnis Stakle, Ivars Grāvlejs, Krists Pudzens, Krišs Salmanis, Ilze Vanaga, Klāvs Upaciers, Kristīne Želve, Mārtiņš Zutis, Elīna Eihmane (Latvija), Pilvi Takala, Jusi Kivi (Somija), Juhanna Hasto (Zviedrija), Haims Pitračs (Igaunija), Džons Gžiničs, bērnu rīts un draugi (Latvija/Igaunija), Kamille Bernere (Dānija) un daudzi citi.

Sigulda - Eiropas Kultūras galvaspilsētas projekta partnerpilsēta - Survival Kit startēs ar projektu Timeline Hotel. Siguldas pils kompleksa atsevišķās telpās starptautiska mākslinieku grupa ir ierīkojusi «viesnīcu», katrs pēc saviem ieskatiem iekārtojot kādu istabu. Atklāšana šovakar plkst. 18.30.

Tukumā darbojas somu performanču grupa T.E.H.D.A.S., apdzīvojot kādu pamestu būvlaukumu kopā ar vietējiem jauniešiem. Visu aktivitāšu noslēgums un prezentācija notiks sestdien. Savukārt Aizputē - rezidenču centrā Serde - visi aicināti uz Āboļošanu. 15. septembrī no plkst. 12 Serdes pagalmā būs tirdziņš (vietējie ražojumi saistībā ar āboliem), ābolu vīna darīšana, radošā darbnīca Baktēriju baterijas (par to, kā no ābolu pārpalikumiem iegūt elektrību), kā arī mākslinieku prezentācijas par iepriekšējās dienās izrunāto.

Birojs Rīga 2014 festivāla laikā aicina uz diskusijām Esplanādē, par kurām u. c. norisēm informācija atrodama www.survivalkit.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?