Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lidos zārki, šķīdīs gaismas šaltis

«Jau sestdien būsim Rīgā, kur uzstājāmies 2008. gadā, gāza lietus un koncerts bija fantastisks,» sēžot automašīnā, kas viņu ved pa satiksmes sastrēgumu pilnajām Oslo ielām uz Telenor arēnu, aizrautības pilns telefonintervijā Dienai klāsta Larss Ulrihs, pasaulē slavenākās metālmūzikas grupas bundzinieks.

Šonedēļ ar diviem koncertiem Oslo tika uzsākts turnejas Death Magnetic Eiropas posms, un jau sestdien, 17. aprīlī, smagās mūzikas monstri būs Rīgā - tik sīka problēma kā vulkāna izvirdums, kas aptur gaisa satiksmi, viņus nebiedē.

Reizēm pat pārspīlēti slavēti, reizēm tikpat nepamatoti nīsti, Metallica joprojām tur augstu smagās mūzikas karogu un sola koncertu, kas satricinās Arēnu Rīga. Lidos zārki, šķīdīs gaismas šaltis, un asas kā zāģi ģitāru skaņas šķels gaisu 360 grādu rādiusā! Ja var ticēt Norvēģijas lielāko laikrakstu žurnālistiem, pirmais Eiropas turnejas koncerts bijis pirmklasīgs - «raupjš, brutāls un sirdi sildošs».

Simpātijas pret Baltiju

Nākamgad Metallica svinēs pastāvēšanas trīsdesmito jubileju, taču mūziķu enerģija mazumā neiet. Vēl pirms pāris mēnešiem grupa šķērsoja Amerikas kontinenta dienvidu pusi, līdz jūnija beigām Metallica spēlēs Eiropā. Mūziķi ir pārliecināti, ka šeit masu nekārtības kā Kolumbijā un Čīlē nav gaidāmas - šajā zemeslodes pusē grupa uzstājas krietni biežāk, turklāt ziemeļnieki, lai arī tikpat degsmes pilni, tomēr neesot tik kaislīgi, spriež Larss Ulrihs. «Lai arī pagājuši nepilni divi gadi kopš pirmā Rīgas koncerta, esot vērts te atgriezties. Mums tiešām patika uzstāties Rīgā, tāpat mums patīk Tallina. Šajā turnejā pirmo reizi būsim arī Viļņā,» Larss neslēpj simpātijas pret Baltijas valstīm.

Viņu pat nemulsina fakts, ka otro Rīgā paredzēto koncertu nācās pārcelt uz Tallinu. «Cik saprotu, divu gadu laikā ekonomiskā situācija Latvijā ir ļoti mainījusies. Taču līdz ar to mēs atkal varēsim uzspēlēt Tallinā, turklāt šoreiz slēgtā hallē, nevis stadionā!» (Sākotnēji bija paredzēts, ka Metallica Rīgā uzstāsies 17. un 18. aprīlī, taču nepietiekama pieprasījuma dēļ otrais Rīgas koncerts tika pārcelts uz Tallinu.)

Bieži vien nākas dzirdēt pārmetumus Metallica virzienā - koncerti esot iestudēti no sākuma līdz beigām. L. Ulrihs šos pārmetumus pilnībā noliedz un, jautāts par Rīgas koncerta programmu, runā vispārīgi: protams, būs dziesmas no pēdējā albuma, lielākie hiti… «Setlisti saskaņojam neilgi pirms koncerta, mums tomēr ir ap sešdesmit kompozīciju, kuras varam nospēlēt jebkurā brīdī,» stāsta mūziķis. Arī abos Oslo koncertos dziesmu saraksts bija atšķirīgs, dublējās tikai lielākās vērtības, to vidū Enter Sandman un Nothing Else Matters.

Iesildītāji šajā turnejā - Gojira (Francija) un smagsvars citā metāla kategorijā Fear Factory (ASV). Par pārsteigumu daudziem faniem pēdējā brīdī izziņotā grupa Fear Factory izvēlēta, jo ar to Metallica jau iepriekš bijusi veiksmīga sadarbība gan koncertos, gan festivālos - stilistiskās atšķirības ir otršķirīgas, galvenais esot noskaņa, uzsver L. Ulrihs.

Par mūziku ir jāmaksā

17. aprīlī, kad Rīga gaidīs Metallica uzstāšanos, lojālākie rokmūzikas fani Lielbritānijā drūzmēsies pie vietējiem mūzikas ierakstu veikaliem ar cerību iegūt vienu no tūkstoš eksemplāros izdotajām vinila platēm: vienā pusē - Metallica pēdējā albuma dziesmas Frantic remikss, otrā - Black Sabbath kompozīcijas Paranoid versija ar vēl nedzirdētu tekstu. Šis projekts - visnotaļ īpatnēja kombinācija. «O, jebkas, kas notiek sadarbībā ar Black Sabbath, ir aizraujoši,» spurdz L. Ulrihs. Taču īstais iemesls šim ierakstam ir cits - jau trešo gadu tiek atzīmēta Lielbritānijas mūzikas ierakstu veikalu diena (UK Record Store Day) vietējo mūzikas tirgotāju atbalstam.

Metallica joprojām stingri tur frontes līniju - par mūziku ir jāmaksā. «Mums šķiet svarīgi atbalstīt ierakstu tirgotājus. Tas ir labi, ka cilvēki pērk ierakstus, tā viņi atbalsta ne tikai māksliniekus, kuru darbu ciena, bet arī vietējos uzņēmējus,» deklarē mūziķis, kurš kļuvis par simbolu cīņai pret mūzikas pirātismu, reizēm pat pārspīlētās formās (jāatceras Larsa Ulriha nu jau desmit gadu vecais cīniņš pret failu apmaiņas vietni Napster, kura rezultātā viņš guva merkantila pašlabuma guvēja slavu, savukārt Napster tika slēgta). Tomēr naidu pret internetu kā visa ļaunuma iemiesojumu grupa ir pārvarējusi - Metallica ir savs MySpace profils, pašu mājaslapā notiek aktīva komunikācija ar faniem… un tikpat aktīva tirgošanās (ja jums sakrāts pietiekams skaits punktu, var nospīdēt tā laime tikties ar elkiem).

Iespējams, digitāli varētu tikt izdots arī jaunais albums, kas varētu iznākt 2012. gadā, stāsta Larss Ulrihs. Jau drīz pēc šā gada novembrī Austrālijā paredzētā turnejas noslēguma Metallica plāno atgriezties ierakstu studijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rokmūzika

Grupas Metallica turneja Death Magnetic World Tour
Arēnā Rīga 17.IV
Plkst. 19.30 - Gojira, plkst. 20.15 - Fear Factory, plkst. 21.30 - Metallica
Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un ticketpro.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?