Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lidostas valdes atlaišanai klāt jauns iemesls - Ryanair

Kamēr steigā tiek komplektēta jaunā lidostas Rīga valde, konkrēti paskaidrojumi, kāpēc tieši tagad tika atlaista vecā valde, sniegti netiek. Turklāt Satiksmes ministrija (SM) būtiski mainījusi retoriku saistībā ar ekspremjera Valda Dombrovska (V) biroja vadītāju Olitu Augustovsku, ko vēl šogad lidostas valdē iekārtoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība), nemaz neslēpjot, ka viņam lidostā nepieciešama persona, kurai var uzticēties.

Tagad, kad V. Dombrovska ietekme Latvijas politikā mazinājusies un A. Matīss ministra amatā iecelts atkārtoti, izrādās, ka O. Augustovska vairs nav tik piemērota amatam. Pēc valdes atkāpšanās SM savām iekšējā audita struktūrvienībām ir uzdevusi veikt ārkārtas auditu. Ja tiks atklāts fakts par to, ka valde izšķērdējusi līdzekļus, gan O. Augustovska, gan pārējie bijušie valdes locekļi tiks saukti pie atbildības.

Valdes locekļi atlūgumu iesniedza, jo tiem nesaskanēja viedokļi par uzņēmuma iekšējo dienestu reorganizāciju, pretrunīgi tiek vērtēti arī milzu izdevumi tiesu lietās pret atstādinātajiem darbiniekiem. Kā Dienai norāda ministrijas pārstāve Džineta Innusa, tad tiesisko strīdu risināšanā izmaksas arvien pieaug. «Izmaksas daudzkārt pārsniedz pat iespējamo kompensāciju, kas būtu jāmaksā lidostai, ja strīds tiktu zaudēts,» skaidro Dž. Innusa.

Paralēli tēriņiem par juridiskajiem pakalpojumiem atklājas vēl viens iemesls, kāpēc valdes locekļu atlūgumi pieņemti. Dž. Inussa norāda uz nesekmīgo komunikāciju ar zemo cenu aviokompāniju Ryanair. Nākamā gada martā beidzas desmit gadu ilgais līgums, pagaidām vēl nav izdevies rast kompromisu par nosacījumiem, uz kā pamata varētu to pagarināt. «Ryanair ieved apmēram 16% no kopējā pasažieru skaita, ar to nevar nerēķināties. Mūs visvairāk uztrauc tas, ka bijusī valde nespēja komunicēt ar Ryanair pārstāvjiem. Kompānija diezgan atklātā veidā mums norādīja, ka lidostas atbildīgie darbinieki nepiedāvā nekādus citus risinājumus. Jāsaprot, ka līdz ar Ryanair aiziešanu lidostā būtu ļoti liels pasažieru skaita kritums, kas noteikti ietekmētu arī lidostas finanšu plūsmas. Uzreiz kompensēt pasažieru skaitu ar citiem pārvadātājiem nav iespējams,» norāda Dž. Innusa.

Uz jautājumu, kāpēc lidostas valde atkāpusies tieši tagad, viņa atbild, ka «tas brieda diezgan ilgi». Šonedēļ notikusi atklāta saruna, kurā ministrija gaidījusi, ka valde piedāvās saprātīgu risinājumu esošajai situācijai. Tā vietā valde iesniegusi priekšlikumu par savu atbrīvošanu. Atlūgums nav pieņemts vienīgi no Ilonas Līces. Dž. Inussa norāda, ka vienīgi I. Līce atturējusies no dažādu specifisku un apšaubāmu jautājumu virzīšanas. Uz jautājumu, kāpēc atlūgums pieņemts arī no O. Augustovskas, viņa norāda, ka katrs valdes loceklis esot bijis atbildīgs tikai par sev piekrītošajām atbildības jomām, zaudējot līdzdalību jebkuros pārējos jautājumos, arī viņa. Ar pašu O. Augustovsku Dienai sazināties neizdevās. Savukārt bijušais lidostas valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks aģentūrai LETA noraidīja ministra izteikto kritiku, norādot, ka A. Matīsam nav bijis pilnas informācijas par uzņēmumā notiekošo.

Aviācijas nozares eksperts Tālis Linkaits apšauba, ka ministrijas piesauktie iegansti ir īstais iemesls, kāpēc valdes atlūgumi pieņemti. «Pārmetumi par juridiskajiem tēriņiem ir saistīti ar savstarpējo kašķēšanos Drošības departamentā. Lidostas valde tajā visā ir kā ķīlnieki. Tuvojas izmeklēšanas noslēgums Drošības policijā attiecībā uz šo gadījumu, un tuvākajā laikā publiski tiks paziņoti rezultāti. Acīmredzot ir kaut kādas indikācijas, kurā virzienā tie būs,» teic T. Linkaits.

Viņš uzskata, ka lidostas valde ar laiku kļuvusi pietiekami kompetenta. Pārmetumus par pasažieru skaita krišanos viņš neuzskata par pamatotiem, jo ir jāņem vērā, kas pēdējos gados notika gan ar airBaltic, gan ar aviācijas jomu kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?