Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lieciniekus sargās jaunos galamērķos

Vai noziegums tiks pierādīts un tā pastrādātājs saņems sodu - vairumā gadījumu liecinieks ir viens no galvenajiem posmiem ķēdē, kas stiepjas no izmeklēšanas līdz notiesāšanai. Taču dalīties informācijā un piedalīties kriminālprocesā cilvēks visbiežāk ir gatavs tikai apmaiņā pret garantiju, ka viņš un piederīgie tiks pasargāti no iespējamās noziedznieka atriebības.

Te talkā nāk liecinieku aizsardzības programma, ko Valsts policija īsteno kopš 1998. gada. Iepriekš izskanējis, ka tā piemērota gan saistībā ar uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavības, gan skandalozo Jūrmalgeitas lietu. Vakar Saeima nodeva skatīšanai komisijās Latvijas pievienošanos starptautiskam līgumam par sadarbību liecinieku aizsardzībā.

Liecinieku aizsardzība ir viens no stūrakmeņiem cīņā pret organizēto noziedzību un terorismu, un Latvija jau līdz šim bija iekļauta Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības iestādes Europol tīklā, kas ir vislielākais pasaulē. Tāpat mūsu valstij bija sadarbības līgumi gan ar abām pārējām Baltijas valstīm, gan ASV Māršala dienestu. Bet pēc minētā starptautiskā līguma parakstīšanas ciešāka partnerība izveidosies vēl ar deviņām Eiropas valstīm.

«Valsts policijai būs plašākas iespējas nodrošināt speciālo aizsardzību, jo varēs sadarboties vēl ar vairāku ES dalībvalstu dienestiem,» skaidrojot līguma priekšrocības, norāda Iekšlietu ministrijas Starptautisko tiesību nodaļas vadītājs Vilnis Vītoliņš. Lēmums par liecinieka aizsardzību parasti tiek pieņemts kriminālprocesa ietvaros, ja ir pamats uzskatīt, ka personas dzīvībai draud briesmas. Tam seko praktiskas darbības, piemēram, liecinieka pārvešana uz īslaicīgu dzīvi citā valstī vai pat identitātes un dzīvesstāsta maiņa.

Lai gan praktiskus liecinieku aizsardzības aktivitāšu piemērus no sabiedrības sargā valsts noslēpums, par atsevišķām personām, kurām speciālā aizsardzība tikusi piemērota, informācija iepriekš noplūdusi. Piemēram, divus gadus ārpus valsts atradās noslepkavotās uzņēmējas Ellas Ivanovas mīļotais Ojārs Grasmanis. Lai gan sākotnēji viņš izvairījās apstiprināt minējumus, ka ticis sargāts no izplānotas izrēķināšanās pret viņu, pirms gada intervijā žurnālam Klubs atzinās: «Man iznāca būt pirmajam un vienīgajam, kas izgājis šo pilno liecinieku aizsardzības programmu no Latvijas. [..] Pārējiem tā piemērota tikai uz brīdi. Un nekad vēl tas ar kādu Latvijas pilsoni nebija noticis ar identitātes maiņu. [..] Daudzas epizodes man joprojām šķiet nereālas. Piemēram, mēs ar policijas apsardzi mūkam no sekotājiem, nomainot četras mašīnas. Reāls pakaļdzīšanās trilleris, bet tas nenotiek uz ekrāna, tas notiek ar mani un tepat Rīgas ielās! Nakts vidū mani uzrauj augšā, jo mūs ir atklājuši un steidzami jāmaina dislokācijas vieta.»

Izskanējuši minējumi, ka liecinieku aizsardzības programma tikusi piemērota arī tā sauktās Jūrmalgeitas lietā notiesātajam uzņēmējam Germanam Milušam. Lai gan varas iestādes ziņoja, ka viņš no valsts aizbēdzis, lai izvairītos no piemērotā piecu gadu cietumsoda izciešanas, saskaņā ar Latvijas Radio informāciju G. Milušs vēl pirms pazušanas apgalvojis - viņam piedāvāta dzīvesvietas un identitātes maiņa apmaiņā pret liecībām par atsevišķu politiķu līdzdalību koruptīvos darījumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?