Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Liepājas apkaimē otra Metalurga nav

Pēc metalurģijas giganta Liepājas metalurga (LM) maksātnespējas pasludināšanas sākusies darbinieku atlaišana. Patlaban tiek prognozēts, ka kopumā tiks atlaists aptuveni 1500 darbinieku. Sakarā ar LM darbinieku atlaišanu kopējais bezdarba līmenis valstī palielināsies par 1%, bet Liepājā - pat par 4%, apliecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pārstāve Iveta Kancāne. Tas ir ekonomiku ietekmējošs rādītājs, atzīst I. Kancāne.

Uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers teic, ka līdz LM pārdošanai vai investoru atrašanai LM darbu saglabās vairāk nekā 300 strādnieku, kuru uzdevums būs nodrošināt iekārtu uzturēšanu un kārtību uzņēmumā. Viņa paša uzdevums ir sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai. Aizvadītās nedēļas nogalē izskanēja informācija, ka par LM iegādi interesējas Krievijas uzņēmums Afina Pallada, to biznesa portālam Nozare.lv sacīja Afina Pallada pilnvarotais pārstāvis Latvijā Sergejs Pisarčuks. Pagaidām gan nav zināms, vai un kad investors LM tiešām būs. Diena skaidro, kā LM darbības apstāšanās ietekmēs situāciju Liepājā?

Jānis Grava

LM arodbiedrības vadītājs

Atmosfēra darbinieku vidū ir dramatiska. Maksātnespējas process ir vissliktākais scenārijs uzņēmuma darbiniekiem. Atlaišanas pabalsti un kompensācijas šajā gadījumā būs ievērojam mazāki nekā tad, ja tas notiktu darbinieku samazināšanas dēļ. Summas, ko tagad cilvēki saņems, būs apmēram četras reizes mazākas nekā tiem darbiniekiem, kas aizgāja no LM aprīlī. Man ir sarūgtinājums, jo tad, ja runa ir par uzņēmumu, kurš nonāk grūtībās, tiek ieguldīta valsts nauda, bet, ja runa ir par darbiniekiem, kuriem draud finansiālas problēmas, tad pret viņiem tiek lietoti ierobežojumi. No sociālās aizsardzības viedokļa patlaban LM darbinieki ir tādā pašā situācijā kā cilvēki, kas nekad nav strādājuši. Pat pārmet, kāpēc neatlaida visus aprīlī. Maksātnespējas administrators sola uzņēmumu sagatavot pārdošanai. Bet vai tas notiks? To mēs nezinām. Mani pārsteidz, ka vienmēr tika teikts, ka investori pie LM stāv rindā, bet kur viņi ir? Uzņēmumā visas iekārtas ir darba kārtībā - spied pogu un viss atsāks strādāt.

Haralds Velmers

LM maksātnespējas administrators

Esmu ticies ar vienu no investoriem, kura vārds jau izskanējis iepriekš, bet šobrīd viss ir sarunu līmenī. Mans ģenerālmērķis ir uzņēmumam atrast investoru ar domu, ka šis metālapstrādes uzņēmums atsāk darbību. Plānots pārdot tikai tos aktīvus, kas nav saistīti ar ražošanu. Tā kā tiesa pasludinājusi uzņēmuma maksātnespējas procesu, tad situācija LM darbiniekiem nav pateicīga, arī ja izvērtējam to, kādas garantijas pienākas atlaišanas gadījumā. Bet tāda situācija izveidojās jau maijā, kad darbiniekiem tika samazinātas algas, tāpēc šobrīd, darbiniekus atbrīvojot, arī visi garantētie pabalsti tiek rēķināti no tā, kas bijis pēdējā laikā. Situācija netaisnīga. Uzņēmumam nav pieticis līdzekļu algu izmaksai pilnībā, tāpēc neizmaksātās algas tagad tiks segtas no garantiju fonda. Jaunajam investoram vai pircējam, kurš LM atsāks ražošanu, būs nepieciešamas darbavietas un speciālisti. Domāju - ir cerība, ka darbiniekiem būs iespējams atgriezties uzņēmumā, bet tas ir saistīts ar abpusēju vēlmi - gan pircēju, gan darbinieku.

Līga Meņģelsone

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore

Ņemot vērā privātajā sektorā nodarbināto un pensionāru skaita attiecību, no 1500 darba vietām privātajā sektorā valstij jāsaņem finansējums vairāk nekā 1570 pensiju izmaksai. Vietējai pašvaldībai samazināsies ieņēmumi, un vienlaikus pieaugs sociāla rakstura izdevumi. Liepāja ir pietiekami liela, lai šīs svārstības noamortizētu, tomēr NVA nāksies strādāt ārkārtas režīmā, gan palīdzot atrast bijušajiem LM strādniekiem piemērotu darbu, gan organizējot jaunu profesiju apguvi, bet sociālās apdrošināšanas sistēmai ir jānodrošina ienākumu atvietojums laikā, kamēr cilvēki atradīs piemērotu darbu. Savukārt pašvaldībām jānodrošina nepieciešamais atbalsts bez darba palikušo LM darbinieku ģimenēm. Daļa no LM strādājošajiem atradīs darbu tepat, bet daļa dosies meklēt darbu ārpus Latvijas.

Daiga Grūbe

Ekonomikas ministrijas pārstāve

Maksātnespējas process vēl nenozīmē, ka ir zaudētas visas iespējas atjaunot rūpnīcas darbu. Darbu atsākt ir iespējams, bet jau citā akcionāru sastāvā un juridiskajā formā. Tāpēc šobrīd galvenais ir, lai uzņēmuma maksātnespējas process būtu profesionāli, caurskatāmi un efektīvi vadīts, sniedzot iespēju piesaistīt ilgtermiņa investoru un atjaunot rūpnīcas darbību iespējami īsākā laikā. Ministru kabinets, gatavojoties LM sliktākajam scenārijam, jau 18. jūnijā apstiprināja pasākumu plānu nodarbinātības un uzņēmējdarbības veicināšanai Liepājā, lai tiktu sniegts atbalsts gan bez darba palikušajiem cilvēkiem, gan arī tiktu īstenoti uzņēmējdarbību veicinoši pasākumi. Daļa no pasākumiem jau šobrīd tiek īstenoti, bet daļa tiks sākta tuvākajā laikā, kad tiks saņemts Ministru kabineta atbalsts līdzekļu pārdalei un plānoto pasākumu uzsākšanai.

Dace Baumane

NVA Liepājas filiāles vadītāja

No LM atlaistie darbinieki varēs atrast darbu, un tam nav jānotiek mēneša laikā. Vidēji katru mēnesi ap 300 cilvēku no NVA Liepājas filiāles atsāk strādāt. Protams, tiklīdz LM nonāca grūtībās, visu laiku apzinājām darba devējus arī ārpus Liepājas un mudinājām cilvēkus skatīties vakances ne tikai Liepājā, bet arī tālāk no dzīvesvietas. Viņiem ir iespēja četrus mēnešus izmantot mobilitātes programmu un braukt strādāt uz mazliet attālāku vietu. Ir atrasti papildu līdzekļi apmācībām. No aprīļa vidus līdz 12. novembrim NVO bija reģistrēti 211 LM bijušie strādnieki. Vairāk nekā 20 jau atraduši darbu. No brīža, kamēr turpināsies darbinieku atlaišana, LM telpās dežurēs divi NVA darbinieki, kuri katram no atlaižamajiem izsniegs maršrutu lapas, kad šiem cilvēkam ir jāierodas NVA filiālē. Darbu zaudējušie iegūs bezdarbnieku statusu un noformēs bezdarbnieku pabalstu. Cilvēki būs kādu laiku nodrošināti ar iztikas līdzekļiem.

Uldis Sesks

Liepājas domes priekšsēdētājs

1500 cilvēku atlaišana no darba, protams, ir smaga problēma gan šiem cilvēkiem, gan arī Liepājai kopumā, taču šobrīd tas acīmredzot ir nenovēršami. Risinājums nenāks vienā dienā, taču kopā ar valdību ir sagatavots rīcības plāns, kādus soļus nepieciešams spert, lai maksimāli ātri pārvarētu krīzi un nodrošinātu nepieciešamo atbalstu bez darba palikušajiem. Domē esam pieņēmuši lēmumu pārņemt bērnu un jauniešu sportu, kā arī sporta infrastruktūru, ko līdz šim uzturēja LM. Tāpat Liepājā tiek mainīta sociālās palīdzības sistēma, kas paredz paplašināt to liepājnieku loku, kuri var saņemt pašvaldības sociālo palīdzību. Ja šogad sociālajos pabalstos rēķināmies ar 1,8 miljoniem latu, tad nākamgad budžetā ieplānoti vairāk nekā 2,3 miljoni latu. Tuvākajā apkaimē otra Liepājas metalurga nav, tāpēc daļai darbinieku būs nepieciešama pārkvalifikācija. Taču daudzu atlaisto darbinieku profesijas darba tirgū joprojām ir augsti pieprasītas, es runāju par autovadītājiem, metinātājiem, elektriķiem un vēl citu profesiju pārstāvjiem. Es viennozīmīgi uzskatu, ka maksātnespējas procesā galvenajam uzdevumam būtu jābūt saglabāt rūpnīcu kā vienotu veselumu un atjaunot tās darbību - varbūt mazāku, varbūt citādāku, varbūt savādāk profilētu, taču strādājošu. Uzskatu, ka metālapstrādes nozare joprojām var būt perspektīva nozare, jo Liepājā bez Liepājas metalurga darbojas vairāk nekā 100 uzņēmumu.

Ilze Viņķele

Labklājības ministre

Mēs runājām ar Finanšu ministriju, ja sociālajai palīdzībai Liepājai pietrūkst naudas, tad varētu būt speciāla mērķdotācija sociālo pabalstu nodrošinājumam. Pagaidām mums nav pamata uzskatīt, ka Liepājas pašvaldība ar situāciju netiks galā. Ja gadījumā neizdosies pārdot LM, tad uzņēmuma teritorija ar attīstīto infrastruktūru, netālo ostu, ceļiem, gāzi, elektrības pievadu ir tik interesanta, ka nebūs ilgi jāgaida līdz investoru ienākšanai Liepājā. Liepājas domei ir laba pieredze darbā ar investoriem. Domes cilvēku izpratne par notiekošo sekmēs to, ka vieta ilgi tukša nepaliks. Jautājums, vai tas būs viens liels investors vai vairāki mazāki. Vairāki investori pat mazinātu risku.

Kirovs Lipmans

LM akcionārs

Ja valdība pirms trim gadiem būtu uzklausījusi manus brīdinājumus par LM, situācija būtu citādāka. Tas, vai LM varētu atsākt savu darbību, tagad ir atkarīgs no administratora - cik viņš būs godīgs un gudrs. Administrators ir vienīgais cilvēks, kurš šajā situācijā ir atbildīgs par notiekošo. Es neredzu iemeslus, lai LM nevarētu atsākt strādāt - ir metāllūžņi, ir nepieciešamā krāsns un ir arī cita tehnika. Domāju, ka gada laikā uzņēmums var atsākt strādāt ar pilnu jaudu. Atjaunot LM darbību vajag, jo šis uzņēmums maksājis lielus nodokļus valstij. Ja LM būtu saglabājis kaut 50% no tās ražošanas jaudas, kas uzņēmumam bija XX gadsimta 90. gados, no nodokļu ieņēmumiem vien valsts nezinātu, kur likt naudu. Tagad man ir kauns, ka valdība uzvedas tā, kā uzvedas, un nespēja saglābt uzņēmumu, žēl liepājnieku, kas palika bez darba. Esmu šokēts, ka tie, kas ir vainīgi, vēl kaut ko runā. Viņiem ir jāatbild par savu rīcību.

Iļja Segals

LM akcionārs

No savas pašreizējās situācijas nevaru komentēt situāciju LM, jo visi tālākie LM attīstības procesi ir maksātnespējas administratora rokās. Vai LM izdotos pārdot? Tas ir komplekss jautājums. Teorētiski tas ir iespējams, bet jāatzīst, ka tirgus situācija nav labvēlīga, lai šādu uzņēmumu pārdotu. Arī lai veiksmīgi darbotos, Liepājas metalurgam nav pateicīgi uzņēmējvides nosacījumi. Es domāju, ka LM investori saskarsies ar tām pašām problēmām, ar kurām saskārāmies mēs: lai uzņēmums veiksmīgi darbotos, pārāk augsti ir, piemēram, elektroenerģijas tarifi. Uzņēmējdarbības vide vienkārši nav pateicīga šāda mēroga ražotnes attīstībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti par Liepājas metalurgu

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja Liepājas metalurga (LM) vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai UniCredit - 47 414 711 latu.
5 Pirms tam - aprīlī - Valsts kase Itālijas bankai veica LM valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 4 307 103 latu apmērā.
Liepājas tiesa 12. novembrī nolēma izbeigt LM tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākt uzņēmuma maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo TAP administratoru Haraldu Velmeru.
Biržas NASDAQ OMX Riga valde 15. novembrī nolēma neatjaunot tirdzniecību ar LM akcijām.
Krievijas uzņēmums Afina Pallada izrādījis interesi par iespējamo LM iegādi. Jau augustā Afina Pallada izteica piedāvājumu iegādāties LM un tajā ieguldīt 16,6-27,5 miljonus latu.
Avots: LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?