Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lietuva izvērtē paveikto

20 gadu jubileja kopš Lietuvas neatkarības atjaunošanas, kas ar dažādiem svinīgiem pasākumiem tiek svinēta ceturtdien, rosinājusi lietuviešus izvērtēt šajā laikā paveikto, atzīt kļūdas un novērtēt sasniegumus. Pēc politologa Vītauta Dumbļauska domām, 20 gadu ir samērā niecīgs laikaposms valsts vēsturē, bet cilvēku dzīvē pa šo laiku iespējamas lielas pārmaiņas. «Jaunieši, kam tagad ir 20 gadu, neatceras ne padomju laiku, ne 1990. gada notikumus. Lietuvas valstiskumu viņi uzskata par pašsaprotamu,» secina V. Dumbļausks.

Svētki ar tukšu vēderu

Lietuvas premjers Andrus Kubiļus uzskata, ka tas ir viens no lielākajiem neatkarības sasniegumiem. Viņš ar smaidu pastāsta par kādu piemēru, kas apliecina milzīgās pārmaiņas sabiedrības apziņā, - kāda Seima deputāta meita, ieraugot burtus CK, ko katrs padomju cilvēks zināja kā kompartijas Centrālās komitejas apzīmējumu, iebildusi, ka tas taču ir modes zīmols Calvin Klein.

Protams, pašreizējās ekonomikas krīzes apstākļos daudziem lietuviešiem nākas apšaubīt savas valsts sasniegumus un vainot valdību, kas sagrāvusi viņu sapņus. V. Dumbļausks iebilst, ka lietuviešiem ir kļūdains ieradums vienādot valsti ar valsts varu. Tieši tādēļ sākas runas, ka «ne jau par tādu valsti mēs cīnījāmies».

Slavenais aktieris Regimants Adomaitis publiski noraidījis prezidentes un Seima ielūgumu piedalīties svētku pasākumos, jo nevēlas svinēt valsts iestādēs. R. Adomaitis uzsver, ka neatkarības jubileju svinēs kopā ar tautu, jo «20 gadu esmu gājis uz brīvu Lietuvu, bet, kad atnācu, to neieraudzīju».

Četras brīvdienas

Lietuvas Brīvā tirgus institūta vadītāja Rūta Vainiene atzīst, ka toreizējie neatkarības cīnītāji tagad nereti ar nostalģiju runā par padomju laiku vai vēlmi dzīvot cita veida sociālismā. «Bieži vien šāds noskaņojums saistīts ar dienišķo maizes gabalu. Arvien biežāk izskan runas, ka valsts pienākums ir garantēt cilvēka cienīgu dzīvi - bērnību, jaunību, darbu un algu, vecumdienas. Taču, lai valsts mūs pabarotu, tai nāktos mums atņemt daļu brīvības. Tādā gadījumā brīvība tiktu ziedota vēdera vārdā,» secina R. Vainiene.

Birute Vaļonīte, kura vada Neatkarības atjaunošanas deklarāciju parakstījušo deputātu klubu, joprojām ir pārliecināta, ka 20 gadu laikā Lietuva sasniegusi ļoti daudz - pievienojusies Eiropas Savienībai un NATO, pilnībā mainījusi valsts ekonomikas modeli. «Ja runājam par mūsu iekšpolitiku, tautas labklājības līmeni, katram cilvēkam būs atšķirīgs viedoklis. Taču atsevišķo problēmu dēļ mēs nedrīkstam norakstīt valsts sasniegumus,» uzsver B. Vaļonīte.

Ceturtdien galvaspilsētā Viļņā un citās Lietuvas pilsētās notiks krāšņas svinības par godu neatkarības atjaunošanas jubilejai. Lietuvieši varēs kārtīgi nosvinēt šo jubileju, jo viņiem būs četras brīvdienas.

Medvedevs neatbrauks

Lietuvas Augstākā padome deklarāciju par 1940. gadā zaudētās Lietuvas neatkarības atjaunošanu pieņēma 1990. gada 11. marta vakarā. Garais ceļš uz neatkarības atjaunošanu nonāca finiša taisnē 1990. gada 24. februārī, kad parlamenta vēlēšanās ar lielu pārsvaru uzvarēja neatkarības kustība Sajūdis. Neatkarības deklarācijas parakstītāju vidū bija arī diplomāts Mečis Laurinkus, kurš toreizējo stāvokli salīdzina ar «atsperi, kas trīcēja no sasprindzinājuma». Deputāti izjuta milzīgu atbildību un lepnumu par savu darbu.

Par godu neatkarības atjaunošanas jubilejai ceturtdien notiks svinīga Seima sēde, kurā uzrunu teiks Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, bijušais Augstākās padomes priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis un citi līderi. Uz svinībām ieradīsies vairāku ārvalstu līderi, kuru vidū būs Polijas, Igaunijas, Somijas prezidenti. Latviju pārstāvēs Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi.

Lai gan ielūgumi bija izsūtīti, Lietuvas svētkus neapmeklēs Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko. Viņu vietā atsūtītas citas amatpersonas. V. Landsberģis raizējas, ka Krievija pret Lietuvu vērsusi ideoloģisko un enerģētisko ekspansiju. «20 gadu jubileju jāsagaida nevis ar naivu prieku par mūsu sasniegumiem, bet gan ar skaidru apziņu, ka stāvoklis nav labāks kā toreiz, kad ap parlamentu braukāja krievu tanki. Tagad viņi braukā apkārt Lietuvai,» uzskata V. Landsberģis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?