Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lietuva piekāpusies kaimiņu prasībām Rail Baltica projektā

Lietuva ir atkāpusies no iepriekš izvirzītā asu kaimiņu valstu sašutumu izraisījušā ierosinājuma, kas paredzēja Rail Baltica 2 projekta kopuzņēmuma vietā izveidot tā saukto Eiropas ekonomisko interešu grupu un, pēc kaimiņu domām, pamatīgi aizkavēt projektu. Lietuvas satiksmes ministrs Rimants Sinkevičs pavēstījis, ka Lietuvai sarunās ar Eiropas Komisijas (EK) projektu koordinatoru Pāvelu Teličku ir izdevies panākt kompromisu - Lietuva varēs paturēt valsts īpašumā tās teritorijā izvietoto projekta infrastruktūru, un tāpēc tā vairs neiebildīs pret projekta kopuzņēmuma izveidi.

«Mēs nonācām pie kompromisa, ka Lietuvas infrastruktūra paliks Lietuvai, un tāpēc atteicāmies no sava lūguma izveidot Eiropas ekonomisko interešu grupu, un piekritām projekta kopuzņēmuma izveidei Rīgā,» Lietuvas biznesa portālam vz.lt teicis ministra pārstāvis Ričards Slapšis.

Tiesa, Lietuvas svārstīguma dēļ projekts jau ir nedaudz aizkavējies - aprīlī panāktā Baltijas valstu satiksmes ministru vienošanās paredzēja, ka līdz jūlija beigām valstīm jau bija jānokārto nepieciešamās formalitātes tā izveidei, tomēr Lietuvas nostājas maiņas dēļ tas nav noticis. Pretrunīgu reakciju izraisījuši arī Lietuvas nesen noslēgtie līgumi par Eiropas platuma dzelzceļa līniju būvniecību - pateicoties tiem, Lietuvai izdevies vairākiem ārvalstu medijiem radīt iespaidu, ka tā Rail Baltica 2 projektu īsteno mērķtiecīgāk nekā kaimiņvalstis Latvija un Igaunija. Savukārt Latvijas pārstāvji noslēgtos līgumus vērtē skeptiski, norādot, ka tiem nav tiešas saistības ar projektu un tie nenodrošina tādu ātrgaitas dzelzceļa satiksmi, kāda ir plānota Rail Baltica 2 projektā.

Latvijas pārstāvis sarunās par Rail Baltica 2 projektu, Satiksmes ministrijas Dzelzceļa departamenta direktors Jānis Eiduks, kurš par Lietuvas paziņojumu uzzināja no Dienas, norādīja: «Šāda ziņa liek daudz cerīgāk raudzīties uz otrdien gaidāmo sanāksmi.» Vēl dažas stundas iepriekš J. Eiduks sarunā ar Dienu sacīja, ka 30. jūlijā par Rail Baltica 2 projektu ir plānota starpvalstu ārkārtas tikšanas, tomēr, pēc viņa teiktā, nekādi oficiāli paziņojumi vai signāli par iespējamo nostājas maiņu no Lietuvas vēl nebija saņemti. Latvijas pārstāvis arī neslēpa, ka projektam nepieciešamā kopuzņēmuma izveide nav vienīgais neskaidrais jautājums projektā, jo no Lietuvas puses izskanējuši pretrunīgi izteikumi par paredzamo Rail Baltica 2 dzelzceļa maršrutu.

Savukārt Lietuvas mediji pievērš uzmanību, ka līdz ar domstarpību atrisināšanu Baltijas valstu vidū par galveno klupšanas akmeni projekta realizācijā var kļūt Polija. Lai gan Polija iepriekš deklarēja, ka piedalīsies projektā, tā līdz šim nav spērusi nekādus tālākus soļus, un neoficiāli no Polijas puses izskanējis viedoklis, ka tā Rail Baltica 2 projektu neuzskata par sev izdevīgu. Polijas jautājumam pievērsis uzmanību arī EK pārstāvis P. Telička, kurš uzsvēris, ka skaidra vienošanās starp dalībniekiem ir viens no priekšnosacījumiem, lai projekts saņemtu Eiropas Savienības finansējumu. «Uz tiem 10 miljardiem eiro no Eiropas Savienības līdzekļiem, kuri piešķirti transporta nozarei, varēs pretendēt tikai sagatavotākie projekti, un ir nepieciešams pierādīt Eiropas Komisijai, ka Rail Baltica ir šāds projekts,» Lietuvas medijiem teicis P. Telička.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?