Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Līgums ir, priekšā mājasdarbs

Mums jau katrs Eiropadomes samits tagad ir vēsturisks - Briselē pirmdien vēlu vakarā, tikai dažas minūtes pēc valstu līderu apspriedes beigām, žurnālistiem atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Pirmdien 25 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis konceptuāli vienojās par līguma gala redakciju, kura parakstīšana to ratificējošām dalībvalstīm nodrošinās kopēju fiskālo politiku.

Tomēr, lai arī starptautiskā vienošanās ir panākta, Latvijā par to vēl gaidāmas karstas debates. Politiķiem būs jālemj, kādā formātā vienošanos piemērot Latvijai, jo ir dota iespēja izšķirties starp līguma stāšanos spēkā uzreiz pēc ratifikācijas un iespēju to piemērot pamazām, tikai pa daļām. V. Dombrovskis vēl pirmdien atturējās komentēt politiskās tirgošanās iespējamību, norādot, ka vispirms jāsagaida šī starpvalstu valdību līguma juridiskā analīze, pēc kuras varēs spriest - līguma ratificēšanai nepieciešams parastais vai kvalificētais balsojums.

Lai arī tā dēvētā zelta līguma gala variantu var dēvēt arī par kompromisa redakciju, Lielbritānija un Čehija izvēlējās atturēties no gatavības to parakstīt, tā radot bažas par divu ātrumu Eiropas izveidošanos.

Ieviešana - pašu ziņā

Konceptuālā vienošanās par ekonomiskās un monetārās savienības stabilitāti, koordināciju un pārvaldību paredz, ka līgums stājas spēkā, kad to būs ratificējušas 12 eirozonas valstis, tam būtu jānotiek līdz 2013. gada 1. janvārim, pēc tam līgumā paredzētās fiskālās normas gada laikā jāiestrādā eirozonas valstu nacionālajās likumdošanās. Savukārt neeirozonas valstis, kas vienošanās tekstu ratificēs, var pašas lemt par tā piemērošanu esošajiem tiesību aktiem. Latvijas vēstniece ES Ilze Juhansone skaidro - neeirozonas valstis, kas paraksta līgumu, var to sākt piemērot pa daļām, piemēram, atsevišķi ieviest trešo sadaļu par fiskālo budžeta disciplīnu vai arī ceturto sadaļu, kas ir par koordināciju un sadarbību ekonomikas politikas jomā, par to lemj pašas valstis. I. Juhansone arī atzina, ka šādu kārtību Latvija vēlējās panākt sarunu gaitā. Savukārt par vēl vienu Latvijai svarīgu jautājumu - kā neeirozonas valstis piedalās eirozonas samitos - panākta kompromisa vienošanās - būs divu veidu samiti, pirmdienas vakarā skaidroja V. Dombrovskis. Samitos, kur izskatīs tieši uz eirozonu attiecināmos jautājumus, tiksies tikai eirozonas valstis, savukārt samitos, kur runās par konkurētspējas jautājumiem, eirozonas turpmāko attīstību un arī par jaunā «zelta līguma» piemērošanu, piedalīsies visas 25 līgumslēdzējas valstis.

Līguma trešā sadaļa, kurā apskatīta fiskālā budžeta disciplīna, paredz, ka līgumu parakstījušajām valstīm jāievēro strukturālais budžeta deficīts līdz 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valsts ārējais parāds var būt līdz 60% no IKP. Gadījumos, ja valsts ārējais parāds ir būtiski zem 60% no IKP atzīmes, strukturālais deficīts var būt līdz 1% no IKP. Valstīm fiskālās budžeta disciplīnas rādītāji jāiestrādā nacionālajā likumdošanā, ja tas netiks darīts, galējais mērs var būt naudas sods līdz 0,1% no IKP, ko eirozonas valstis iemaksātu Eiropas stabilitātes mehānismā, savukārt neeirozonas valstis - ES vispārējā budžetā. Savukārt līguma ceturtā sadaļa, kas nosaka koordināciju un sadarbību ekonomikas politikas jomā, noteic, ka dalībvalstis dara visu iespējamo eirozonas labā pārvaldībā un funkcionēšanā.

Divu ātrumu Eiropa

«No Latvijas viedokļa nav svarīgi, vai līguma parakstīšanā nepiedalās viena vai divas valstis, - būtiskākais, ka faktiski tas ir solis uz divu ātrumu Eiropu, ko Latvija nekad nav atbalstījusi, taču, ja tas sāk kļūt par realitāti, mums, protams, ir svarīgi būt šajā kodolā,» teica V. Dombrovskis. Lielā mērā Čehija nolēma nenoslēgt vienošanos sarežģītās valstiskās procedūras dēļ - ratifikācijas process pieprasīja arī prezidenta parakstu, taču tas nav panākts, tāpēc pagaidām izskatās, ka Čehija nav gatava pievienoties. Savukārt Lielbritānijas atteikšanās vienoties nav nekāds pārsteigums, ņemot vērā, ka jau kopš pērnā gada decembra sākuma samita premjerministrs Deivids Kamerons deklarējis, ka Lielbritānijai konkrētā fiskālā disciplīna neesot pieņemama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?