Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Likums neļautu slēpties

Stingrāki likumi, kas prasītu atklāt patiesos mediju īpašniekus, būtu viens no labākajiem risinājumiem, kā nodrošināt preses neatkarību un caurspīdīgumu, uzskata tiesību pārzinātāji. Šos jautājumus pēdējā mēneša laikā aktualizējusi par «gadsimta darījumu» mediju biznesā nodēvētā a/s Diena un avīzes Dienas Bizness pārdošana. Bažas par šo izdevumu tālāko nākotni un redakcionālo neatkarību raisījis fakts, ka izdevumu jaunais īpašnieks Aleksandrs Tralmaks nav atklājis darījuma finansētājus.

Latvijas likumi mediju īpašnieku caurspīdīguma jautājumā klusē. Vēl pirms Dienas nonākšanas uzmanības lokā raisījušies jautājumi, cik pārredzami ir Latvijas preses izdevumu īpašnieki. Ne reizi vien tie slēpušies aiz vairākiem uzņēmumiem, tāpat papildu neskaidrības raisījis tas, ka a/s īpašnieku izmaiņas nav jāreģistrē Uzņēmumu reģistrā.

«Mums kā mazai valstij uzturēt presi ir grūtāk, tāpēc jo īpaši svarīgi būtu visus šos jautājumus atrunāt kādā no likumiem,» saka jurists, Eiropas Kopienu tiesas tiesnesis Egils Levits. Viņaprāt, preses plurālisma nodrošināšana ir valsts uzdevums. Tāpēc būtu nepieciešamas regulācijas, kas veicinātu atklātu un daudzveidīgu presi. Ar likumu, piemēram, noteikt, ka būtu jābūt publiskotām personām, kurām pieder mediji.

ES atstāj valstu ziņā

Mudinājumus noteikt īpašnieku caurspīdīguma jautājumus likumos savā rekomendācijā savulaik izteikusi Eiropas Padome (EP). Dokumentā uzsvērts, ka drukātajā presē caurspīdīgumu galvenokārt iespējams nodrošināt, ieviešot nacionālajā likumdošanā prasības īpašniekiem atklāt savu identitāti. Tāpat būtu jāuzrāda ziņas par to, vai šīm personām nepieder arī citi mediji vai daļas tajos. EP arī iesaka atklāt informāciju par personām, kas iesaistās redakcijas politikas veidošanā. Tiesa, šim dokumentam ir tikai rekomendējošs raksturs.

Lai arī ES stingri iestājas pret monopoliem, tajā skaitā iespējamu mediju koncentrāciju atsevišķu personu rokās, īpašnieku identitātes atklāšana ir atstāta pašu valstu ziņā. «ES galvenais, lai ir brīvs tirgus un nav monopola,» saka sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Linda Austere. Tiesa, atsevišķu ES valstu konstitūcijā vai citos likumos ir atrunāti mediju īpašnieku un monopolu jautājumi. Piemēram, Lietuvas konstitūcijā noteikts aizliegums monopolizēt preses izdevumus.

Latvijā šādu atrunu likumos nav, līdz ar to arī privāto mediju patērētājs nevar teikt, ka viņam ir tiesības zināt, kas ir avīžu īpašnieki, uzsver juristi.

Īstie slēpjas ārzonās

E.Levits uzskata, ka bez īpašnieku caurspīdīguma un monopolu izveides ierobežošanas tāpat būtu jānosaka redakcionālās neatkarības nodrošināšana. Diplomāts Ints Siliņš uzskata, ka tieši notikumi ap Dienas iegādi mudina plašāk diskutēt par to, kā īpašnieki var ietekmēt mediju saturu un kā viņu iespējamo spiedienu novērst. Papildu grūtības šajā jautājumā rada tas, ka interneta un ekonomiskās krīzes dēļ avīzes cieš smagus zaudējumus. «Tāpēc ir jāvērtē, kā ziņu mediju īpašnieki ietekmē informāciju un komentārus,» uzsver I.Siliņš, kurš ieplānojis rīkot plašāku konferenci par mediju caurspīdīguma jautājumiem.

Diena nav vienīgais medijs Latvijā, par kura patiesajiem īpašniekiem tikuši uzdoti jautājumi. Piemēram, oficiāli netiek atklāts, kam pieder pērn avīzi Telegraf nopirkušais uzņēmums News Media Group. Kā viens no īpašniekiem kuluāros minēts Ventspils mēra Aivara Lemberga opozicionārs Oļegs Stepanovs. Jautāts, vai viņam ir saistība ar News Media Group, viņš no komentāriem atturējies.

A.Lembergs oficiāli nav apstiprinājis savu saistību ar izdevniecībai Mediju nams piederošajiem izdevumiem, tajā skaitā Neatkarīgo Rīta Avīzi. Taču ilgus gadus tās īpašnieks bija a/s Ventspils nafta, kas atrodas šīs pilsētas mēra interešu ietekmē. Šobrīd Mediju nama īpašnieks ir Latvijas kuģniecības (LK) meitasuzņēmums LASCO Investment. LK vairākuma akcionārs ir a/s Ventspils nafta.

Latvijas Avīzes izdevēja a/s Lauku Avīze īpašnieks ir tās valdes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns. Taču pastarpināti šī uzņēmuma daļas pieder a/s Ventbunkers. Šo uzņēmumu kontrolē O.Stepanovs un cits A.Lemberga pretinieks Olafs Berķis. «Visi par to runā. Taču teorētiski mēs nezinām, kuri mediji kam pieder,» saka LU Juridiskās fakultātes docents Artūrs Kučs. Tiesa, vienmēr paliekot jautājums, cik stingri šādas lietas iespējams noteikt likumos. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL) atzīst, ka pagaidām neviens nav nācis ar iniciatīvu likumos paredzēt mediju caurspīdīgumu. Taču, ja šāda ierosme būtu, viņa to atbalstītu: «Atklātība nāktu tikai par labu, iespējams, tas ir diskusijas vērts.»

L.Austere pieļauj, ka vēl viena iespēja ir spējīga un darboties griboša mediju uzrauga izveide, kas pārraudzītu arī īpašnieku jautājumus. «Tāpat medijiem iespējams pašregulēties un izvirzīt šo kā vienu no pašregulācijas principiem,» saka Providus pētniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?