Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Londonas putnu vīru sajūsmina stārķis

Pat mums ierastais stārķis var izraisīt ārvalstu viesu sajūsmu, apliecina Londonas iedzīvotāja, aizrautīga putnu vērotāja Deivida Lindo reakcija. Viņš kopā ar fotogrāfu Tomu Persiju Meisonu līdz svētdienai viesosies mūsu valstī un ir apņēmies Latvijas vārdu darīt zināmu putnu mīļotāju aprindās, kas varētu veicināt britu dabas draugu vēlmi apciemot mūsu valsti.

«Stārķis! Stārķis!» sajūsmas pilnā balsī iesaucās D. Lindo, pastaigā gar Daugavu augstu gaisā ieraugot lidojam šo putnu. Anglijā stārķu neesot, tāpēc mums ierastie putni izraisa šādas emocijas. Pie Ķengaraga putnu vērošanas torņa viņam izdevās novērot arī svirlīti, kas ir ļoti reti sastopams Lielbritānijā, kā arī priecāties par lakstīgalas dziesmu, ieraudzīt platknābi, cekuldūkuru, gaigalu un citus putnus. Viesiem jau līdz šim izdevies skatīt arī Latvijai retas sugas, piemēram, pēc 24 gadu pārtraukuma Upesciema zivju dīķos pamanīti baltvaigu zīriņi, bet Garkalnē novērotas zilrīklītes, stāsta ornitologs Gaidis Grandāns. Briti jau ciemojās Rīgā, Ķemeros, Liepājā. Vēl tie vēros putnus Kolkā un klausīsies pūču balsis Slīterē.

D. Lindo visu savu dzīvi ir veltījis spārnotajiem draugiem - jau deviņu gadu vecumā viņš vedis klasesbiedrus putnu vērošanas ekskursijās. Viņš regulāri raksta specializētajiem žurnāliem par dažādās pasaules malās redzētajiem putniem, veido sižetus televīzijai un radio, tajā skaitā BBC1. Pirmdien viesi ieradās Rīgā un pēcpusdienā kopā ar ornitologu Ruslanu Matrozi devās ekskursijā, kuras laikā tika arī apgredzenots gulbis. Piedzīvoto D. Lindo nekavējoties aprakstījis savā blogā http://urbanitybirder.blogspot.com/. Dienai viņš atzina, ka bijis pārsteigts par ornitologa veiklību putna notveršanā, paši briti ķerot gulbjus ar laivām, bet Ruslans Matrozis to izdarījis, pievilinot putnu ar maizi un tad veikli satverot.

Aprēķināts, ka Lielbritānijā ir ap sešiem miljoniem cilvēku, kurus interesē putni, Lielbritānijas Karaliskajai putnu aizsardzības biedrībai ir 1,1 miljons biedru. Un būtu jau brīnišķīgi, ja papildus vecpuišu ballīšu cienītājiem Latviju apciemotu arī britu putnu mīļotāji. D. Lindo sola par mūsu valstī redzēto stāstīt pasaules mēroga putnu vērotāju gadatirgū Birdfair 2013, kas notiek Lielbritānijā, Īgltonā, veidot publikāciju putnu vērotāju žurnālā, kā arī atspoguļot to savā grāmatā un popularizēt Latvijas dabas daudzveidību sociālajos tīklos un savā blogā.

Jo īpaši viņš cenšas stāstīt par putniem pilsētu iedzīvotājiem, laužot aizspriedumu par to, ka «savvaļas daba ir tikai laukos vai arī televizora ekrānos». Viņš uzskata, ka tas ir svarīgi, ņemot vērā lielo pilsētnieku skaitu. Deivids Lindo ir apmeklējis ap 200 pilsētu dažādos kontinentos, bet ikdienā viņš cenšas pasargāt putnus Londonā, stāstot par tiem un aicinot saudzēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?