Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lukašenko pārvēlēšana. Kas sekos pēc tam?

Ir gandrīz garantēts, ka svētdien paredzētajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēs līdzšinējais valsts vadītājs, par Eiropas pēdējo diktatoru sauktais Aleksandrs Lukašenko, kuram tādējādi tauta ļaus strādāt ceturto termiņu pēc kārtas.

Tomēr šogad Baltkrievija pirmo reizi piedzīvoja kaut ko, kas atgādina priekšvēlēšanu kampaņu, kad izpausties varēja visi prezidenta amata kandidāti, nebaidoties, ka A. Lukašenko viņus varētu apklusināt, izmantojot valsts kontrolētos medijus un drošības spēkus.

Aktuālais jautājums ir, kas notiks ar Baltkrieviju pēc vēlēšanām. A. Lukašenko miglainie izteikumi liecina, ka valsts politiskais kurss varētu mainīties. Tikai nav ne jausmas, kāds tas varētu būt, jo A. Lukašenko turpina kritizēt Rietumus, bet pēdējos mēnešos gan vārdiem karojis ar agrāko lieldraugu Maskavu, gan draudzējies ar to.

Pirmoreiz debates

Politikas vērotāju vairākums domā, ka 2010. gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu kampaņa veicinājusi pilsoniskās sabiedrības veidošanos vairāk nekā iepriekšējās priekšvēlēšanu kampaņas - notikušas kopš 1994. gada, kad A. Lukašenko pirmo reizi uzvarēja cīņā par prezidenta krēslu, - kopā ņemot.

Pirmo reizi A. Lukašenko 16 valdīšanas gados ne tikai Batjka, bet arī viņa konkurenti varēja brīvi un atklāti aģitēt, dažiem uz saviem priekšvēlēšanu pasākumiem izdevās savākt vairākus tūkstošus interesentu. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šos pasākumus vardarbīgi nepārtrauca miliči ar stekiem.

Valsts televīzija pirmo reizi rīkoja kandidātu debates, kurās A. Lukašenko nepiedalījās. Pārējie deviņi kandidāti gan tās vairāk izmantojuši prezidenta kritizēšanai, nevis savstarpējām diskusijām. Televīzija katram kandidātam sniedza privilēģiju, kāda līdz šim bija tikai prezidentam, - bezmaksas ētera stundu.

Pirmo reizi kopš 1994. gada starptautiskie vēlēšanu novērotāji varēs piedalīties balsu skaitīšanā. Tomēr bez viņu klātbūtnes skaitīs aptuveni 40% balsu, kas tiks nodotas iepriekšējā balsošanā, vēsta Reuters. Tas liek prognozēt, ka arī šoreiz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāju misija vēlēšanas Baltkrievijā neatzīs par brīvām un godīgām.

Aptauju neuzticamības dēļ nav zināms, cik patiesībā liels ir baltkrievu atbalsts A. Lukašenko, tomēr analītiķi domā, ka arī bez manipulācijām balsu skaitīšanā vadonis vēlēšanās uzvarētu, tomēr godīgas vēlēšanas viņam nebūtu izdevīgas. «A. Lukašenko pilnīgi noteikti uzvarētu vēlēšanās, ja tās būtu brīvas un atklātas,» uzskata Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta direktors Vitālijs Silickis. «Bet viņš nevar atļauties brīvu un godīgu vēlēšanu institūciju, jo kādreiz tajās būs jāzaudē.»

Opozīcija paziņojusi, ka pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas svētdienas vakarā Oktobra laukumā Minskas centrā savāksies tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret vēlēšanu rezultātu viltošanu. Varas iestādes tam ir sagatavojušās, jo ceturtdien pienākusi informācija, ka galvaspilsētā manīti ūdensmetēji, bruņutransportieri un kravas automašīnas ar karavīriem, ziņo NEWSru.

Uz kuru pusi ies?

«Noteikti būs politiskas izmaiņas, bet ne varas maiņa Baltkrievijā,» pagājušajā nedēļā, viesojoties Maskavā, žurnālistiem paziņoja A. Lukašenko. Tomēr nav skaidrs, kāda būs Minskas jaunā politika. Te izšķiroša nozīme var būt valsts ekonomikai, kas piedzīvo sliktus laikus.

Tieši laikā būtu Eiropas Savienības (ES) piedāvātā finanšu palīdzība triju miljardu eiro (2,1 miljards latu) apmērā, ja prezidenta vēlēšanas būs demokrātiskas. ES pēdējos gados mīkstinājusi sankcijas pret Minsku, cerot, ka tā uzlabos cilvēktiesību stāvokli.

Baltkrievijas tuvināšanās Rietumiem nav pa prātam Krievijai, kas atklāti konfliktējusi ar A. Lukašenko un var izmantot savus energoresursus, no kuriem Baltkrievija ir atkarīga, lai tās ekonomiskās problēmas padziļinātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lukašenko konkurenti

Vēlēšanām pieteicās 18 kandidāti, bet balotēties var tie desmit, kuri savāca vismaz 100 tūkstošu vēlētāju parakstu un tika apstiprināti Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Vladimirs Ņekļajevs. Pazīstams dzejnieks, kurš vada sociālo kustību Runā patiesību. Politologi apgalvo, ka viņa organizācija saņem finansējumu no Krievijas. Nav zināms, vai tas nāk no Kremļa vai cita avota Maskavā.

Andrejs Saņņikovs. Bijušais ārlietu ministra vietnieks, kurš vada populāro opozīcijas vietni Harta 97. Iestājies par Baltkrievijas dalību Eiropas Savienībā un attiecību uzlabošanu ar Krieviju.

Jaroslavs Romančuks. Pazīstams ekonomists, kurš iestājas par tirgus ekonomikas modeļa ieviešanu Baltkrievijā.

Grigorijs Kostusjovs. Nacionālists, kurš paziņojis, ka atņems krievu valodai valsts oficiālās valodas statusu.

Nikolajs Statkevičs. Sociāldemokrātiskās partijas līderis, kurš šīs vēlēšanas izmanto, lai «izvestu tautu ielās».

Vitālijs Rimaševskis. Kristīgo demokrātu partijas vadītājs, kurš pēdējos gados aktīvi iesaistījies opozīcijas protestos.

Aleksejs Mihaļevičs, Viktors Tereščenko un Viktors Uss.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?