Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Maize sētniekam un skursteņslauķim

Cepu, cepu kukulīti... divgadīgā Ieva Stikāne bijīgi piedur pirkstiņu maizes klaipiņiem. Abas ar mammu Elitu braukušas uz Līvāniem no Jersikas pagasta, lai atvestu medusmaizi, kuru izcepušas labdarības pasākumam. Līvānu biedrība Baltā māja šogad aicinājusi novada iedzīvotājus uz Ziemassvētku akciju - cept maizi, lai dāvinātu tiem, kuriem visvairāk šajos svētkos ir nepieciešams prieks vai uzmundrinājums. Paredzēts iepriecināt vairāk nekā 300 līdzcilvēku.

Medus, kliju, sēkliņu...

Līvānu novada Kultūras centrā pirms svētkiem valda rosība, no visām pusēm tiek nesta svaigi cepta maize, kuras iesaiņošanai nākas ņemt palīgā rūķus. Uz visu labsirdīgi nolūkojas novada pirmklasnieku darinātie eņģeļi, kas arī tiks pievienoti maizes dāvinājumiem. Kā stāsta Baltās mājas projektu koordinatore Lolita Beča, šāda akcija Līvānos notiek pirmoreiz. Tajā iesaistīti ne tikai Līvānu pilsētas, bet arī novadā esošo Jersikas, Turku, Rožupes, Sutru un Rudzātu pagasta iedzīvotāji. Pasākums izsaucis lielu sajūsmu un entuziasmu, iespējams, tāpēc, ka ir saistīts ar pamatvērtību - maizi. Projektu Ziemassvētku cienasts savējiem finansiāli atbalstījis Sorosa fonds-Latvija un vietējais uzņēmums SIA AK Optimus. Iegādāts viss cepšanai nepieciešamais, arī sešas elektriskās maizes krāsniņas. Sākumā katrā pašvaldībā noorganizētas trīs nodarbības, kurās uztura speciālisti stāstīja par veselīgu un ekonomisku uzturu, maizes cepšanas meistare Vija Ancāne mācīja, kā cept maizi, kopīgi tika izdomātas dažādas receptes - ar medu, klijām, žāvētiem augļiem, sēkliņām. Paši pagastu cilvēki arī izdomājuši, kam maizi dāvinās. Jersikā tiks sveikti pensionētie skolotāji, Rudzātos cepto maizi saņems vientuļi cilvēki un invalīdi, Turku pagastā - daudzbērnu ģimenes, Rožupē - pensionāri. Līvānos ar tikko ceptu un smaržīgu kukulīti apdāvināja tos, kuri dara lielu darbu, bet ikdienā ir piemirsti, - pastniekus, sētniekus, skursteņslauķus, ūdens attīrīšanas iekārtu operatorus, atkritumu izvedējus.

Pārsteigti, ka atcerējās

«Mēs bijām tik pārsteigti, ka sestdien desmitos no rīta pasta nodaļā ienāca Baltās mājas darbinieki ar svaigu maizi. Uz svinīgo pasākumu jau nemaz nevarētu aiziet, jo ir jānes avīzes, jāstrādā. Nemaz tik bieži tas nenotiek, ka mūs arī atceras,» priecīga teica Upmalas pagasta pastniece Anna Romāne. Maizīte bijusi ļoti garšīga.

«Cilvēki, kuriem piezvanījām, lai aicinātu uz dāvināšanas pasākumu, bija bezgala izbrīnīti, viņi pat sākumā nesaprata, kāpēc viņus aicina, ko tad viņi tādu ir izdarījuši. Viņi nav izlutināti ar uzmanības apliecinājumiem,» piekrita Lolita Beča.

Baltajā mājā sastaptā jersikiete Elita Stikāne stāstīja, ka, cepot šo īpašo maizi, bijusi tāda gaiša Ziemassvētku sajūta. «Mums ir sava zemnieku saimniecība, 10 govju, 70 ha zemes. Mājās esam septiņi cilvēki - mēs ar vīru, vectētiņš, vecmāmiņa, divas meitas, vēl brāļameita dzīvo pie mums. Visi draudzīgi, kopīgi strādājam. Ziemassvētkos visiem novēlu veselību, tas ir pats galvenais!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?