Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mājdzīvnieki. Priecē vai traucē? Suns pērk bikses?

Reiz rakstīju par gaidāmo gadatirgu Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Lai atrastu kādu vēl neaprakstītu detaļu, tincināju vadību: vai var ierasties arī braukšus ar zirgiem un ņemt suņus līdzi? Zirgi esot laipni aicināti, jo steliņģis ir, taču suņi nav gaidīti. Pieredzēts, ka cilvēku masas suņiem samin ķepas.

Ņemt līdzi varot tikai mazos sunīšus, kurus nes rokās vai somā. Par mazajiem suņiem aicinoši izteicās arī ēstuvju saimnieki, kad rakstīju par to, ka suņus diez kā nemīl Rīgas restorānos. Kāds īpašnieks atzina - negaidām lielos suņus tāpēc, ka siksna sapinas ap galdu tā, ka var to apgāzt; turklāt, jūtot ēdiena smaržu, suņi nosiekalo galdautus. Toreiz aizdomājos, ka suņu sabiedriskā telpa ir izpletusies. Savulaik viņus dzina ārā no veikaliem, bet patlaban mazos, smukos pintiķus iesēdina lielveikala ratos starp apelsīniem.

Man ļoti patīk suņi. Nu ļoti. Glāstu svešiniekus, gribu sadraudzēties ar kaukāzieti pie ķēdes, kurš rēc putainu muti. Nesen uz ceļa atradu suni ar sabrauktu ķepu, sazvanīju Līču patversmi, un viņu cilvēks atbrauca pakaļ, uzņēmās rūpi. Par spīti visam, nemainīgs paliek kāds novērojums: suņiem aizvien biežāk pielīdzina cilvēka nodarbes. Sunim ir savas, cilvēkam savas. Kopīgi viņi var atpūsties abiem piemērotās vietās. Es neeju suņa būdā un neskrienu līdzi viņa gaitās. Negribu, lai viņš iet uz gadatirgu. Viņam ūdens dzeramā māla bļoda jāpiemēra? Un ko viņš veikalā? Bikses pirks?

Zinu, ka šādu uzskatu var tulkot kā konservatīvu un neiecietīgu. Tas sakņojas manā pieredzē. Esmu no laukiem, kur lopiem piederējusi kūts un pļava, sunim - sēta. Viņš strādā: ziņo par svešiniekiem, padzen vistas no dobēm, gana aitas. Jā, vakaros viņš ienāk istabā, ar viņu runājas, glauda, baro ar kārumiem, taču gultā sunim nav vietas. Par kaķiem cits stāsts - viens nenāk klēpī, otrs to vien dara. Viņa funkcija - būt mīlētam. Gluži tāpat kā lielai daļai pilsētas suņu, kuru sarga funkcija pārtapusi citā - prieka radīšanas funkcijā.

Lai suns brauc uz Rundāles pili, ja patīk būt ar saimnieku, kuram klausa. Tikai saimniekam derētu atcerēties, ka daži cilvēki no suņiem baidās. Vai cilvēks var justies brīvi viesu mājā, kur pretī skrien saimnieku vai viesu milzenis, kurš rāpjas auto un laiza seju, kaklu un, Jēzus Kristus, arī ausis. Pretoties? Ja nu iekož? Viesi ir tik dažādi, ka arī videi jābūt gana neitrālai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?