Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mākslas bazārs, kur pērles meklēt

Inga Patmalniece

Ir apmeklētāji, kuri uz šo mākslas gadatirgu nāk katru tā norises dienu, lai pārliecinātos, ka nav palaiduši neko garām un ieraudzītu, kas jauns. Jau no šodienas - 18. decembra - Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notiek ikgadējā izstāde, gadatirgus un labdarības akcija Jarmarka. Ikviens līdz pat 31. decembrim aicināts baudīt tās īpašo atmosfēru, apskatīt un iegādāties LMA studentu darbus.

Jarmarkas organizatore Gundega Turnele stāsta, ka gadatirgū pārstāvētas visas LMA nodaļas, būs gleznas, zīmējumi, grafikas, audekls, keramika, stikls, rotas, modes. «Viss, ko studenti radījuši savā studiju laikā.»

«Tie nav pārdošanai radīti darbi, bet, iespējams, veidoti ar domu «pakausī», ka tos varēs izstādīt Jarmarkā,» stāsta Gundega. Viņa domā, ka tirdziņa būtība ir arī iespēja pašiem studentiem ieraudzīt, ko katra LMA nodaļa dara. «Tas ir riktīgs mākslas bazārs. Neviens neskatās, vai kāds sapratīs izstādīto mākslu vai ne. Tur nekas nav jāsaprot. Tev patīk, tevi uzrunā - paņem, tas tavējais! Jarmarkā ir īpaša atmosfēra - sirsnīga vienkāršība.» Protams, te var nākt arī pērles pētīt - ar domu, ka nākotnē attiecīgais mākslas darbs būs vērtība, jo pastāv iespēja, ka kāds LMA students izaug par lielu mākslinieku.

Tirdziņā ir darbi, kuri maksā daudz, un tādi, kuri maksā mazāk. «Cits uzliek lielas naudiņas saviem darbiem, bet viņu mērķis nav pārdot, bet parādīt - es esmu es. Lai par mani parunā,» stāsta G. Turnele.

Jarmarka šogad svin 11 gadu jubileju, un tirdziņa organizatore stāsta, ka kopš tās dzimšanas tirgus dalībnieku - mākslinieku skaits ievērojami audzis. «Pirmajā gadā bija 100 studentu, pēdējos gados jau ap 300, kuri nu kopā iesniedz ap 10 000 vienību - mākslas darbu.»

G. Turnele pati ir arī mākslas gadatirgus idejas autore. «Māsa mācījās LMA, un viņai mājās bija daudz darbu, ko studiju laikā viņa bija veidojusi. Vienā brīdī nodomājām, ka ne viņai vien mājās ir kaut kas tāds - ienāca prātā doma par tirgu. Izstāstīju šo ideju akadēmijā. Viņi bija ar mieru, ja radām iniciatīvu 40 studentos,» stāsta Gundega. «Aicinājām studentus pieteikties un attiecīgo skaitu savācām. Pirmajos gados darbus izvietojām uz paletēm, vēlāk atradām citu risinājumu - celtniecības stalažas, no kurām vairs neesam atteikušies. Tāpat tirdziņam bija vajadzīgs nosaukums, kas neasociējas ar Ziemassvētku tirdziņu Doma laukumā. Lai gan esam saņēmušas pārmetumus, ka Jarmarka ir krievisks nosaukums, tas tomēr ir vācu vārds un nozīmē «gadatirgus». Mums šķita, ka nosaukums piestāv mākslinieku videi.» Jarmarkas organizatore arī piebilst, ka ik gadu tirdziņš ziedo desmito tiesu LMA ēkas restaurācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?