Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mākslas skaņas Cēsīs

Šīgada Cēsu Mākslas dienās māksla skanēs. Ar sirsnīgi nosaukto izstādi/performanci Izklausās pēc mākslas projekta organizatore Dace Resele pirmo reizi ārpus Rīgas robežām piesaka Latvijā joprojām mazpazīstamo, taču cerīgo žanru - skaņu māksla. Tās atrašanos «bērnu autiņos» ilustrē plakāts - 50. gadu fotogrāfija, kurā puišeļi klausās radio.

Pasākumu sērijā uzstāsies gan mākslinieki, kuriem skaņu mākslā ir pieredze, gan arī pazīstami mākslinieki, kas šajā jomā roku iemēģina pirmo reizi. Skaņu māksla ir starpdisciplinārs žanrs, un šis fakts to dara sevišķi daudzveidīgu un interesantu. Taču, neraugoties uz novitāti, pasākums būs gana demokrātisks, ne nomācoši konceptuāls - kā jau tas ierasts Mākslas dienās.

Franči un Bērnu rīts

Izklausās pēc mākslas atklās 21. maijā plkst. 19 tukšā, ainaviskā savrupmājā Gaujas ielā 5, kas savulaik piederēja Cēsīs zināmam dakterim Akermanim, bet ko padomju laikā bija okupējis kara komisariāts.

Tā ir māja ar 17 istabām - skaņu mākslā ir būtiski, lai viena darba skaņas netraucētu citam. Pasākumu atklās franču mākslinieces Zaras Ponavalas veidotā performance ar desmit mūziķiem - Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņiem, kuri katrs savā istabā spēlēs viena skaņdarba individuālo partiju. Pēc tam sekos pazīstamā vizuālā un skaņu mākslinieka Kaspara Groševa, apvienības Bērnu rīts, elektronikas mūziķu Mārtiņa Roķa un Sound Meccano muzikālie priekšnesumi. Bērnu rīts arī rīkos skaņu mākslas darbnīcu.

Viss, kas pa rokai

Izstādē, kas notiks divas nedēļas nogales pēc kārtas, varēs aplūkot piecas skaņas instalācijas, ko no cēsnieku sanestajiem skanošajiem/neskanošajiem priekšmetiem izveidos mākslinieki: tāds bija to tapšanas priekšnosacījums. Šo izaicinājumu nešauboties pieņēma mākslinieki un eksperimentālās mūzikas žanra pazinēji Kaspars Groševs, Kristaps Epners, Mārtiņš Roķis, Evelīna Deičmane, Ieva Kaula, Reinis Liepa un Kristaps Krievs. «Neizvēlējāmies smalki tehnoloģisku piegājienu, ņemot vērā, ka Cēsīs nekā tāda nav bijis. Tāpēc ir interesanti parādīt pašus (skaņu mākslas - V.G.) pamatus. No vienas puses, tas ir izglītojošs pasākums, kas varbūt rosinās jauniešus darboties,» cerību izsaka D. Resele, projekta koordinatore, kas strādā Vidzemes plānošanas reģionā un organizē šo pasākumu Cēsu Kultūras un tūrisma centra paspārnē.

Par baļķi un sēni

Gleznotājs un ilustrators Reinis Liepa, kas darbu veido kopā ar mūziķi un skaņu inženieri Kristapu Krievu, labāk pazīstamu kā hiphopa DJ Krii, līdz galam neatklāj tā saturu, lai saglabātu intrigu apmeklētājiem: «Mēs taisām kopēju darbu par baļķi un sēni. Mūsu idejas atšķiras, bet vienā brīdi tās arī kļūst līdzīgas. Kā bērnībā puikas spēlējās sētā un taisīja jokus, tāpat arī mēs to darām - spēlējoties.» Kristaps Krievs jeb DJ Krii papildina: «Man tā galvenā doma šajā darbā ir par pēkšņu atgriešanos pie apziņas. To varētu salīdzināt ar šoka terapiju, ar ieiešanu aukstā dušā. Un arī, protams, humors, prieks un spēlīte tajā visā ir.» Viņu darbs būs apskatāms betona telpā bez logiem - var vien minēt, kas tādā telpā varēja būt kādreizējā kara komisariātā.

Ērģeles, mikrofons, ģitāra

«Es sākšu ar uzstāšanos, kas būs kā papildinājums izstādei,» savukārt stāsta K. Groševs, «darbu pagaidām ir grūti aprakstīt, jo tā vēl nav, taču tās būs dažādas lietas, kas darbojas pašas no sevis. To skaitā elektriskās ērģeles, mikrofons, iespējams, arī ģitāra. Tajā būs zināmas atsauces uz Džonu Keidžu un Alvinu Lūsieru.» Nosacīti tehnoloģiskākais solās būt Mārtiņa Roķa darbs, kur viņš grasās pakļaut apmeklētāju skaņas ilūzijai. Kā norāda Roķis, ideja ir demonstrēt, ka «mēs ne vien pasīvi uztveram kaut kādu skanisko realitāti, bet arī aktīvi piedalāmies tās radīšanā».

Savukārt Evelīna Deičmane, kura pārstāvēja Latviju pērnajā Venēcijas biennālē, strādās kopā ar Vizuālo komunikāciju nodaļas studenti Ievu Kaulu, kas līdzdarbojas arī viņas Spīķeros notiekošajā personālizstādē Lielais nemiers, un izmantos savā darbā ēkā esošās lietas. «Viņa izmantos visu, kas tur ir, - lampas, skapjus, kurpes, tumbočkas,» paskaidro izstādes organizatore un kuratore D. Resele. «Māja ir dievīga no ārpuses, bet kara komisariāta laikā izcūkota no iekšpuses. Tāds tipisks padomju mantojums - ar finiera apšuvuma sienām, linoleju. Šim pasākumam tā gan arī varētu būt priekšrocība.» Katrā ziņā jaunu un vitālu mākslu allaž raksturo vienkāršība un spēja pielāgoties videi.

21. maijā no plkst. 17 līdz 23, bet 22., 23., 29., 30. maijā no plkst. 11 līdz 18.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?