Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Māla plācenis pret kaitēm?

Lai gan ārsti ir visai skeptiski pret mālu terapiju, tautas dziedniecībā tā ir ļoti populāra un daudzu cilvēku izmantota metode. «Mēs nemaz nenojaušam, cik brīnišķīgs materiāls ir mums zem kājām,» tā par Latvijā sastopamajiem māliem saka Aglonas novada Kastuļinas pagasta iedzīvotāja, piecu bērnu māmiņa Anita Reščenko.

Kopš pie savām mājām viņa atradusi zilo un balto mālu iegulas, Anita šo tautas medicīnā un kosmētikā izslavēto līdzekli lieto gan pati, gan piedāvā savas viesu mājas _Zemeņu krastiņi_ apmeklētājiem. Anita ir pārliecināta, ka mālus var lietot jebkuru slimību ārstēšanā, protams, iepriekš konsultējoties ar savu ārstu.

Sāpošiem vēderiem

«Ja bērniem apsāpas vēderiņš, balto mālu uzlējums ir pirmās zāles, kas pa rokai, bērni labprāt to padzeras.» Iekšķīgi lietot Anita gan iesaka tikai attīrītus baltos mālus, vislabāk tos, kuri ir rakti tepat Latvijā. Mālā esošie mikroelementi - kālijs, nātrijs, dzelzs, alumīnijs, varš, silīcijs, slāpeklis, magnijs, fosfors - ir sabalansēti tieši tā, lai tos pēc iespējas labāk varētu izmantot cilvēka organisms. Māliem ir absorbējoša īpašība - tie kā sūklis uzsūc toksīnus, attīrot organismu no indēm un šlakvielām, baro gan ādu, gan locītavas un kaulu sistēmu, paātrina audu atjaunošanās procesu. Mālu rakšana neesot viegls darbs, jo zemes virskārtā esošie māli ir piesārņoti, tie ir jāņem vairāku metru dziļumā. Vispirms jānoņem akmeņu, tad smilts kārta, un tikai tad var atrast mālus, slīdīgus un vijīgus kā plastilīns. Mālus attīra, ieliekot tos plastmasas spainī vai koka toverī un uzlejot ūdeni, smiltis un akmentiņi nosēdīsies dibenā, bet māla kārta sastāsies spaiņa virspusē.

Mālu vannas

Anita taisa arī balto mālu vannas. Mālus lietojot ārīgi, tos nedrīkst karsēt, tāpēc mālu maskas un aplikācijas liek uz ķermeņa pēc pirts, kad poras ir atvērušās un visi organismā notiekošie procesi paātrinās. Māli ne tikai baro, bet arī uzsūc sakrājušās organismam kaitīgās vielas, uzskata Anita. Tautas medicīnā ārīgi mālu izmanto radikulīta, reimatisma, muskuļu un saišu sāpju ārstēšanā, tie līdz pret galvassāpēm, klepu un ausu sāpēm. Mālu galvenokārt izmanto aplikāciju (mālu plācenīšu) veidā, kurus liek tieši uz sāpošās vietas, noņem, kamēr māli nav pilnīgi sakaltuši, pēc tam šo vietu noskalo. Anita brīdina, ka mālu kompresi drīkst turēt tikai trīs stundas, jo pēc tam māli, kuri ir uzsūkuši sevī kaitīgās vielas, sāk atdot tās atpakaļ ķermenim, tāpēc izlietotie māli ir jānoņem un jāierok zemē. Pēc mālu maskas lietošanas āda kļūstot zīdaina. Sievietēm visvairāk patīkot, kā māls iedarbojas arī pret celulītu.

Pret smakām

Šajā karstajā vasarā Anita mālus izmantojusi ļoti bieži, dziedējot bērniem, tai skaitā arī jaunākajiem, Patrīcijai (5) un Amandai (2), odu un citu kukaiņu dzēlumus. Mālu komprese labi noņemot uztūkumu, niezi un sāpes no sadzeltās vietas, neradot alerģiju. Viņai pašai mālu plācenītis ir bijis vienīgais glābiņš pret indīgā sirseņa kodumu, jo citas zāles vienkārši nebijušas pa rokai.

Māliem esot apbrīnojama īpašība, tie uzsūc apkārt esošās smakas. Ar mālu pulverīti apkaisītas olas varot mēnešiem glabāt ārpus ledusskapja, bet pienu ilgi var saglabāt svaigu, ja tajā iemet māla bumbiņu. Māli darbojoties labāk par dažādiem ķīmiskajiem gaisa atsvaidzinātājiem, likvidējot nepatīkamu aromātu ledusskapī vai tualetē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?