Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Manas bērnības gardumi

Veikalu plauktos ņirb nekad neredzēti produkti, bet pēkšņi sakārojas kādreiz pie vecmāmiņas ēsta ļoti garšīga un neparasti vienkārša tautas ēdiena. Vērsos pie Ladig's Cafe šefpavāra Ingmāra Ladiga - vai vari pagatavot kaut ko no subproduktiem? Viņš atsmēja: «Kāpēc ne. Man pašam tādi ēdieni ļoti garšo. Padarīsim tos mazliet mūsdienīgākus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

4 personām vajadzēs: 1 liellopa sirdi, 2 burkānus, 1 sīpolu, 1/4 selerijas saknes, 1/2 pudeli sarkanvīna, garšvielas (sāli, piparus, lauru lapas - kas nu kuram tīk), 1-2 sarkanos sīpolus, 2 ēd. k. sarkanvīna etiķa, 12 kumkvatu, 1/2 l cukura sīrupa (uz 0,5 l ūdens 75 g cukura). Pasniegšanai vajadzēs svaigus salātus un zaļumus
Liellopa sirdi pārgriež uz pusēm un labi nomazgā (var iemērkt uz pāris stundām aukstā ūdenī, lai nomērcētu liekās asinis).
Tad sirdi liek katliņā, pārlej ar ūdeni un uzvāra, noņem putas, pievieno sāli, piparus, lauru lapu. Pievieno garšsaknes - burkānus, sīpolus, selerijas sakni -un sarkanvīnu. Vāra, līdz sirds kļūst mīksta (aptuveni 1-1,5 stundas).
Sirdi atdzesē novārījumā, tad izņem un liek zem sloga, lai izspiestu lieko šķidrumu.
Kumkvatus liek cukurūdenī un vāra 10 minūtes, atdzesē. Ja kumkvati nav pieejami, var izmantot cidoniju sukādes vai tml.
Sīpolu vinegretam: sarkanos sīpolus sagriež smalkos kubiņos un saspaida ar sarkanvīna etiķi, lai veidojas mērce.
Sirdi griež plānās šķēlītēs un pārlej ar sīpolu vinegretu, klāt kārto kumkvatus un svaigus zaļumus, var pārliet ar salātu olīveļļu.
Izziņai: kulinārijā citrusaugļus kumkvatus, kas līdzinās maziem apelsīniņiem, izmanto augļu salātos, no tiem gatavo mērces, vāra džemu, ievārījumu, gatavo marmelādi, tos cep kopā ar gaļu un zivīm. Šim auglim ir plāna miza, tāpēc tas nav jāmizo. Protams, pirms lietošanas tas ir rūpīgi jānomazgā.

Tesmeņa karbonāde

Ar ziemas selerijas salātiem un burkānu biezeni

4 personām vajadzēs: 1 kg liellopa tesmeņa, burkānus, sīpolus, seleriju sakni, sāli, piparus pēc garšas, 1 tasīti rīvmaizes, garšvielas (žāvētu rozmarīnu, timiānu, pētersīļus), 4 olas, 4 ēd. k. miltu, 1 selerijas sakni, 1 ēd. k. etiķa, 1 ēd. k. cukura, 1/2 tējk. sāls. Burkānu biezenim: 600 g burkānu, 50 g sviesta, 200 g saldā krējuma
Tesmeni nomazgā un uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī. Tad vēlreiz nomazgā un liek vārīties, noņem putas, pievieno burkānus, sīpolus, seleriju sakni, sāli un piparus. Vāra, līdz tesmenis mīksts, izņem no buljona, nospiež lieko šķidrumu. Griež šķēlēs, ja par maz, uzber vēl sāli un piparus, panē miltos, olā, garšaugu rīvmaizē (rīvmaizei pievienoti sausie garšaugi rozmarīns, timiāns, pētersīļi).
Liek uz pannas sakarsētās taukvielās un cep no abām pusēm, līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa.
Burkānus sagriež vienādos gabaliņos, pievieno nedaudz ūdens, sviestu un saldo krējumu tā, lai nosedz burkānus. Vāra uz lēnas uguns, līdz burkāni mīksti, saberž biezenī. Selerijas sakni nomizo un sagriež smalkos jo smalkos salmiņos. Sajauc cukuru, etiķi un sāli ar glāzi karsta ūdens un pārlej sagrieztai selerijai.

Rudzu miltu uzpūtenis ar dzērvenēm un vaniļas pien

4 personām vajadzēs: 200 g rudzu miltu, 400 g dzērveņu, 150 g cukura, 400 g piena, 1 tējk. vaniļas cukura
Dzērvenes samaļ, pievieno cukuru un uzvāra. Izkāš, pievieno rudzu miltus, maigi vāra 5 minūtes, tad sakuļ stingrās putās.
Pienu sasilda ar vaniļas cukuru, atdzesē. Pasniedz ar uzpūteni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?