Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mandelam slimnīcā aprit 95

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) ceturtdien valdīja svinību gaisotne, jo Nelsonam Mandelam, kurš kļuvis par simbolu cīņā pret aparteīdu, apritēja 95 gadi. Tomēr līksmi par valsts bijušā prezidenta un Nobela Miera prēmijas laureāta cienījamo jubileju aptumšoja bažas par slimnīcā guļošā vīra veselību un viņa ģimenes ķīviņi, kur uzmanības centrā izvirzījusies cīņa par mantojumu.

Pieder tautai

Tūkstošiem cilvēku Dienvidāfrikā un arī citviet pasaulē ceturtdien godināja N. Mandelu, īpaši suminot 67 gadus, ko viņš veltījis darbam cilvēces labā. Tam par godu ikviens tika aicināts 67 minūtes veikt kādu darbu par labu sabiedrībai. Brīvprātīgie kopīgi krāsoja ēku sienas skolās un bāreņu namos, uzkopa slimnīcas un izdalīja ēdienu trūkumcietējiem.

Melnādaino tiesību aizstāvja bijusī sieva Vinnija Madikizela-Mandela intervijā vietējam radio uzsvēra, ka N. Mandelas 95. dzimšanas diena ir «dāvana ne vien ģimenei, bet visai valstij».

N. Mandelu, kurš jau kopš 8. jūnija atrodas slimnīcā, apciemoja arī DĀR prezidents Džeikobs Zuma. Prezidents uzsvēra, ka ar plaušu infekciju sirgstošā N. Mandelas veselības stāvoklis aizvien vērtējams kā kritisks, taču stabils.

N. Mandelas apbrīnotāji cer, ka vīrietis, kurš jau kopš 2010. gada nav manīts sabiedrībā, atgūsies. Taču citi aizrāda, ka laiks samierināties ar to, ka neviens nevar dzīvot mūžīgi.

Radinieki norādījuši, ka aprast ar domu par N. Mandelas slimību ir vēl grūtāk, jo tam nemitīgi pievērsta mediju un ziņkārīgo sabiedrības locekļu uzmanība. «Mēs saprotam, ka viņš ir neparasta persona, tādēļ ir tik liela interese. Tomēr viņš nekad nav piederējis mums, un pat tagad mums viņa nav,» intervijā raidsabiedrībai BBC atzina mazmeita Ndileka Mandela. Arī pats N. Mandela vecumdienās atzinies, ka viņš kalpojis cilvēcei, tā atstājot novārtā savu ģimeni.

Tiesājas par naudu

Kamēr N. Mandela kritiskā stāvoklī atrodas slimnīcā, viņa ģimenes locekļu vidū saasinājušies strīdi par vīra bagātības sadali. Soģi aizrādījuši, ka tas ir gluži kā spļāviens sejā slavenajam cilvēktiesību cīnītājam, un vietējos medijos viņa tuvinieki pat kariķēti komiksos, no kuriem vienam dots nosaukums Ķīviņi, Mandelu ģimenes spēle.

«Tas viss ir naudas jautājums,» Bloomberg sacīja politologs Kīts Gotšalks Keiptaunā. «Daļa Mandelas radinieku jau izpelnījušies sev mantkārīgo reputāciju.» Radi pat tiesas procesos strīdas par to, kam pienākas kontrole pār vecā vīra naudu.

Kaislīgākie strīdi pašlaik ir par to, kur jābūt apglabātiem trim N. Mandelas mirušajiem bērniem. Jūnijā daļa ģimenes locekļu iesūdzēja tiesā N. Mandelas mazdēlu Mandlu, pieprasot, lai viņš atgādā mirstīgās atliekas atpakaļ uz bijušā prezidenta dzimto pusi. Mandla pirms diviem gadiem izraka apglabātos un pārapbedīja savās lauku mājās, kur izveidojis tūristiem domātu atpūtas kompleksu.

N. Mandelam, kurš laulājies trīs reizes, ir 6 bērni, 17 mazbērnu un 14 mazmazbērnu, un kuplās ģimenes vidū šis nav pirmais strīds par to, cik ētiski ir izmantot slavenā vīra vārdu bagātības vairošanai. Daļa ģimenes nodarbojas ar vīna biznesu, tirgojot dzērienu ar N. Mandelas vārdu. Izveidots pat realitātes šovs, kam dots nosaukums Būt par Mandelu (Being Mandela). Citi radi izveidojuši apģērba līniju Long Walk to Freedom, kā sauc arī N. Mandelas sarakstīto autobiogrāfiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?