Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mantojums jaunajai paaudzei

Inga Melberga

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) sadarbībā ar Kultūras ministriju un 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrību sestdien, 16. janvārī, no plkst. 15.00 līdz 19.30 Ķīpsalas hallē Rīgā organizē barikāžu atceres pasākumu Bulvārī brīvība visiem, kas tajās pirms 25 gadiem piedalījušies, un viņu tuviniekiem. Plānota vēsturiska, emocionāla un kultūras programma.

Pasākuma režisori ir Uģis Brikmanis un Juris Jonelis, kurš stāsta, ka, viņaprāt, ir ļoti svarīgi šādā norisē iesaistīt jauniešus, tāpēc pasākums veidots tā, lai būtu ne tikai atgriešanās atmiņās barikāžu dalībniekiem, bet arī dzīva vēstures pieredze jauniešiem, kas 1991. gada notikumus nav piedzīvojuši. «2016. gada janvārī barikādēm aprit 25 gadi. Atceres pasākuma Bulvārī brīvība galvenais motīvs ir barikāžu laika mantojums jaunajai paaudzei, programmā paredzot piemiņai veltītus videostāstus un dzeju, ko ierunājuši Daugavpils teātra Jaunā dramatiskā teātra aktiera mākslas kursa studenti. Veidojot programmu, man bija svarīgi, lai jaunieši ne tikai tehniski izpilda, bet paši no sirds saprot, par ko ir stāsts. Ceru, tas izdevies ar Māra Čaklā dzejas palīdzību, kas skanēs topošo aktieru izpildījumā,» uzsver J. Jonelis, kurš ir arī šī kursa vadītājs. Barikāžu dalībnieku atmiņu stāstus ierunājuši arī LKA Dramatiskā teātra aktieru un režijas mākslas 3. kursa studenti, kuru kursa vadītāja ir Māra Ķimele.

Pasākumā Bulvārī brīvība apmeklētāji varēs klausīties atmiņu stāstus par barikāžu dalībnieku mobilizāciju, sajūtām, emocijām, plāniem, piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, kā arī skatīties filmas no 1991. gada janvāra galvenajām norises vietām. «25 gadi it kā ir viens mirklis, ja skatāmies vēstures nogrieznī, taču jaunam cilvēkam, kam pašam ir ap 20 gadu, tā ir vesela mūžība. Es aicinu jauniešus runāt ar saviem vecākiem, vecvecākiem, kas piedzīvoja barikāžu laiku, un iegūt autentiskas, dzīvas liecības par to, kamēr vēl tas iespējams. Vēstures grāmata var pastāstīt daudz, tomēr tā būs kāda cita interpretācija par notikušo,» uzskata J. Jonelis un piebilst: «Vēsture nav nekas abstrakts un svešs, tā notiek katru dienu, un to mēs veidojam ar savām šībrīža izvēlēm, tāpēc mums jāzina mūsu vecāku, vecvecāku vēsture, mēs nedrīkstam būt nejūtīgi pret to, no kā esam cēlušies, kas ir veidojis mūsu šodienu.»

Muzikālo repertuāru patriotiskās noskaņās sestdienas pasākumā nodrošinās mūsdienu tautas mūzikas apvienība Jauno Jāņu orķestris, muzikālā apvienība Raxtu raxti, etnorokgrupa ElektroFolk, LKA jauktais koris Sōla, Rīgas Tehniskās universitātes studentu pūtēju orķestris SPO, kā arī jaunā un talantīgā dziedātāja Aleksandra Špicberga.

Pasākums ir bez ieejas maksas, taču barikāžu dalībniekiem un viņu tuviniekiem tam iepriekš jāpiesakās, rakstot uz [email protected] vai pa tālruni 67213525.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?