Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mantos referendumu likumu

Viens no likumiem, kuru no šīs Saeimas mantos jaunievēlētie deputāti, būs Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts, kuru Saeima ceturtdien pieņēma 2. lasījumā. Tā atbalstīja arī pēc Jūrmalas aizsardzības biedrības iniciatīvas iekļauto normu, ka vietējos referendumus varēs rīkot par pašvaldības teritorijas plānojumu vai grozījumiem plānojumā.

Taču 12. Saeima, pārņemot šā sasaukuma iesāktos likumprojektus, vēl lems, vai tie būtu izskatāmi, Dienai uzsvēra Saeimas Juridiskā biroja jurists Edgars Pastars. Ja lēmums būs pozitīvs, jaunais parlaments projektu sāks skatīt 1. lasījumā - tajā atspoguļosies 2. lasījumā pieņemtā redakcija. Vietējo pašvaldību referendumu likums ir ar ļoti senu vēsturi, un reiz jau tas ir apspriests vairākos lasījumos, bet nākamā Saeima nav to izskatījusi līdz galam.

Pašvaldību referenduma ideju drīz pēc 11. Saeimas sanākšanas no saviem priekštečiem pārņēma bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (toreiz RP). Viņš iekļāva šo projektu savu iniciatīvu paketē, bet pagāja zināms laiks, kamēr projekts nonāca Saeimā. Likuma mērķis ir veicināt pašvaldības iedzīvotāju līdzdalību vietējās nozīmes jautājumu lemšanā, to ceturtdien sēdē uzsvēra Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts Valdis Liepiņš (RP).

Projekts paredz, ka vietējos referendumus varēs rīkot par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un publisku ēku būvniecības ieceri un šajos gadījumos referenduma ierosināšanai pietiks ar 15% no balsstiesīgajiem vēlētājiem pēdējās vēlēšanās. Plānots, ka referendumu varēs rīkot arī par domes atlaišanu - tādā gadījumā būs nepieciešami 30% no balsstiesīgajiem vēlētājiem. Projekta apspriešanas laikā vislielākās diskusijas bija par ierosinājumu paredzēt iespēju referendumu organizēt par pašvaldības teritorijas plānojumu, par to iestājās Jūrmalas aizsardzības biedrība - tās pārstāvji aktīvi šo normu lobēja, apstaigājot Saeimas frakcijas. Nepieciešamība paredzēt referendumu par teritorijas plānojumiem galvenokārt bija pamatota ar sabiedrisko apspriešanu neefektivitāti. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) vairākkārt ir teicis, ka nezina nevienu citu pašvaldību, kurā šī problēma būtu aktuāla.

Taču arī ceturtdien Saeimas sēdē diskusijas galvenokārt bija tieši par šo priekšlikumu. To aizstāvēja bijušais Jūrmalas domes priekšsēdis Romualds Ražuks (Vienotība), kurš sēdē sacīja, ka sabiedrības vairākumam, «kas ir pārliecināts par dabas vai dabas pieminekļu teritoriju saglabāšanu, nav iespēju apturēt domes rīcību, kas tanī brīdī neatbilst sabiedrības vairākuma interesēm». Iepriekš jūrmalnieki bija norādījuši, piemēram, uz iedzīvotāju bezspēcību cīnīties pret daudzstāvu apbūvi līdzās Dzintaru koncertzālei.

«Tikai pasakās sliktie taisa ziepes, atnāk labie, uztaisa referendumu un visu sakārto. Dzīvē tas notiek mazliet savādāk. Vai neesat padomājuši, ka jebkuru šādu normu var izmantot arī nelieši un tie, kas negrib attīstību,» sēdē sacīja Māris Kučinskis (ZZS). Viņš pieļāva, ka varbūt Latvijā nebūtu arī Nacionālās bibliotēkas, jo vienmēr ir kāds, kuram plānojums var nepatikt. E. Cilinskis atgādināja, ka atbildīgajam ministram ir tiesības apturēt saistošos noteikumus, ja tiek konstatētas nelikumības vai procedūras pārkāpumi, bet ministra rīkojumu var pārsūdzēt Satversmes tiesā. Viņš norādīja, ka, ierosinot pašvaldības referendumu, uz noteiktu laiku tiek apturēta jau apstiprināta plānojuma darbība, kas apdraud uzņēmējdarbības attīstību un Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?