Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Māris Bērziņš. Svina garša

Romāna fragmenti

- Smejies? Nu, smejies, smejies...

- Ko tu, nemaz nesmejos. Izskaidrot gribēju... vai tad tā negadās? Un nevajag visu uztvert burtiski. Varbūt sapnis nozīmē, teiksim... - Esmu šo to lasījis no doktora Freida apcerējumiem, un man ļoti gribas Koļu nomierināt.

- Ko, teiksim?

- Nu... piemēram, bailes, ka saimnieks piekasīsies mūsu padarītajam darbam. Tie ciparu kalpi mēdz būt baigie knīpstangas un knauzeri.

- Bailes? Nemels niekus. Es tūlīt tev kaut ko parādīšu.

Koļa noņem no galvas apdrukāto papīra mici, groza rokās, tad atloka cepuri, līdz to atkal var lasīt kā laikrakstu.

- Tu jau tikai pa gudrām grāmatām, avīzītes nemaz nelasi, - viņš saka.

Kāpēc viņš mani kaitina? Ja tava māte strādātu Tautas bibliotēkā, tu arī no bērna kājas būtu pavests uz lasīšanu. Turklāt dubultīgi, jo blakus vēl ir Volfgangs, kuram no grāmatnīcas ar tukšām rokām nekādi neizdodas iznākt. It kā tur starp plauktiem sirēnas dziedātu: nopērc Mopasānu, nopērc Undseti un Bārdu…

- Pavei, kādiem virsrakstiem pilna lapa. - Koļa uzceļas kājās un pienāk pie trepēm. - «Daladjē apspriede ar bruņoto spēku virspavēlnieku Gamelenu». Domā, viņi tur Francijā par velti apspriežas... Skat, tālāk - «Vācu - padomju sarunas vestas lielā slepenībā». Tātad ir kādi stiķi, ko pasaulei negrib rādīt! Te vēl - «Vācija attīstīs vēl lielāku aktivitāti». Vai ne!? «Londonas biržā krīt vērtspapīru cena». Kāpēc pēkšņi krīt? «Kā somi ārstē savus alkoholiķus»... bitīt, tas nav tas. - Kamēr es valdu smieklus, Nikolajs noliek avīzi uz ķebļa. - Šī ir no aizvakara, iedod savējo, tai jābūt vakardienas.

Negribīgi noņemu cepuri un pasviežu viņam.

- Nevarēs salasīt, ar krītu nosmērēta.

- Varēs. - Koļa ar plaukstu notrauc baltos putekļus un izgludina locījumu vietas. Viņa acis steigšus lec no viena virsraksta pie cita. - «Slovāki prasa atpakaļ Polijai pievienoto apgabalu». Kā tev patīk? Par zemēm sāk plēsties... «Apšaudīšanās starp poļu robežsargiem un vācu kareivjiem». Rau, jau štosē viens otru... ka es tev saku, tik vienkārši tas nebeigsies. - Koļa izklausās tik nobēdājies, ka arī manī ietrīsas minora nots. Rīta mundrā oma vējā, bet meistara skatiens turpina ložņāt pa lapu. - Ha! «Vācijas - PSRS līgums labvēlīgi ietekmēs Baltijas un Skandināvijas valstu drošību. Berlīnē valda pārliecība, ka lūzums, kurš tagad iestāsies attiecībās starp Vāciju un PSRS arī politiski, var tikai pozitīvi ietekmēt minēto valstu drošību…»

- Nu, vai nav pa pirmo!? Būsim kā miera salas starp Krieviju un Vāciju, - iespraucos, kamēr viņš nav paguvis aizlikt priekšā savu pesimismu un aizdomas. - Ļoti prātīgi no viņu puses, un mums arī labums.

- Kā tad, stāsti manim Daugaviņa... fričiem es neticu. Krieviem arī ne. Tu paklausies... - Koļa lasa tālāk. - «Vācu noteicošās aprindās apzīmē par smieklīgu daudzo angļu un franču laikrakstu ziņu, it kā gaidāmais vācu - padomju neuzbrukšanas pakts varētu slēpt sevī draudus Baltijas vai Skandināvijas valstīm.» Tā vācieši saka, tomēr nez vai angļiem un frančiem ir note baidīt mūs un izgudrot to, kā nav.

- Nesaprotu, kā neuzbrukšanas pakts var slēpt draudus. Tak skaidri pateikts - ne-uz-bruk-ša-nas! Angļi ir greizsirdīgi dēļ tā līguma, tamdēļ tā runā.

- Matiņ, tu taču neesi muļķis. - Koļa uzrauj kreiso uzaci vai līdz puspierei. Reizēm viņš sametas tik kvelds, ka nenobrīnīties.

(Turpinājums 20. februāra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Romānā «Svina garša», kas iznācis sērijā «Mēs. Latvija, XX gadsimts» tēlots 1939.- 1940. gads. Kā atzinusi sērijas iniciatore rakstniece Gundega Repše: «Šis ir darbs, kas gandarī ar humānisma balss senaizmirsto dziļumu, kas spēj savienot ikdienišķo ņirbu ar mūžīgo gaismu.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?