Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Maskavas tirgus slēgšana sanikno viesstrādniekus

Viesstrādnieku bariņi jau vairākas nedēļas katru dienu pulcējas pie Maskavas lielākā tirgus vārtiem, cerot, ka varas iestādes mainīs lēmumu par tirgus slēgšanu un atjaunos viņu vienīgo iztikas avotu. «Tirgus bija visa mana dzīve. Man nav ne jausmas, ko tagad iesākt,» laikrakstam The Independent stāsta tadžiks Farhads, kurš tirgū nostrādājis trīs gadus.

Noziedzības perēklis

300 hektāru plašais Čerkizovas tirgus bija lielākais ne tikai Maskavā, bet arī visā Austrumeiropā. Šajā tirgū varēja iegādāties gandrīz visu, sākot no lētām ķīniešu rotaļlietām līdz pat dārgu zīmolu apģērbiem (protams, viltotiem). Čerkizovas tirgus tika uzskatīts par «valsti valstī», kurā valdīja savi likumi un noteikumi. Tas sagādāja arvien lielākas galvassāpes varas iestādēm, kas šo tirgu uzskatīja par noziedzības un kontrabandas perēkli. Aprēķini rāda, ka tirgū glabājas kontrabandas preces divu miljardu dolāru vērtībā.

Krievijas varas iestādes jūnija beigās nolēma slēgt Čerkizovas tirgu, lai pieliktu punktu tirgus mafijas patvaļai. Zinātāji vēsta, ka lēmums par tirgus slēgšanu nācis no pašas augšas, jo galīgo vārdu teicis Krievijas premjers Vladimirs Putins. Pēdējā laikā viņš pievērsis pastiprinātu uzmanību ekonomikas nozarēm, kurās ir augsts noziedzības līmenis. Piemēram, nesen ar valdības lēmumu tika slēgti visi Krievijas kazino un spēļu zāles, kam pavēlēja pārcelties uz nomaļiem valsts reģioniem.

Rasisma izpausmes

Maskavā klīst runas, ka V.Putina dusmas izpelnījies Čerkizovas tirgus saimnieks azerbaidžāņu izcelsmes uzņēmējs Teļmans Ismailovs. Ekonomikas krīzes laikā viņš pārāk uzskatāmi demonstrējis savu izšķērdību; nesen Turcijā atklājis 1,5 miljardus dolāru vērtu viesnīcu. Saskaņā ar vienu no versijām V.Putins sodījis T.Ismailovu, lai izteiktu brīdinājumu viņa draugam Maskavas mēram Jurijam Lužkovam. Krievijas politikas komentētāja Jūlija Latiņina gan uzskata, ka Čerkizovas tirgus slēgšanai ir vienkāršāks izskaidrojums: amatpersonas kļuva pārāk alkatīgas, un T.Ismailovs vairs nevarēja samaksāt kukuļus visiem, kas tos prasīja.

Pēc tirgus slēgšanas bez darba palika desmitiem tūkstošu cilvēku. Maskavas pašvaldība informē, ka ap 1700 krievu tirgotāju atraduši darbu citos galvaspilsētas tirgos, ziņo RIA Novosti. Taču darbs netiek piedāvāts ķīniešiem, vjetnamiešiem un citiem viesstrādniekiem, kas palikuši bez iztikas līdzekļiem. Varas iestādes pat slēgušas zupas virtuvi, ko nevalstiskā organizācija izveidoja bezdarbnieku pabarošanai. Viesstrādnieki žēlojas, ka Krievijas amatpersonu attieksme liecina par rasismu. Bez darba palikušais afgānis Muhammeds ziņu aģentūrai AP stāsta: «Miliči man teica: «Aizveries! Tu neesi krievs!» Es šeit esmu nodzīvojis 15 gadu, man ir Krievijas pilsonība. Tagad pēkšņi es neesmu nekas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?