Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Matracis bez izpletņa nelīdz

Ekonomikas lejupslīde, kuras grafiks ar Latvijas iekšzemes kopprodukta (IK) kritumu par 18% šā gada 1.ceturksnī atgādina ekstrēma nobrauciena nogāzi, nav pārsteigums, tomēr var likt vai nu ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) apspriest lielāku budžeta deficītu, vai arī vēl vairāk samazināt izdevumus, saka amatpersonas.

SVF aizdevums ir matracis, kas mīkstina piezemēšanos, taču ekonomikas atveseļošanai vajadzīgs izpletnis - pārdomātas un iedarbīgas reformas, pauž eksperti. Viena izpletņa daļa - eksports - martā dažās nozarēs rāda cerīgu augšupeju, kuru pārstāvji to gan raksturo kā atsevišķus veiksmīgus darījumus, nevis tendenci.

Apburtais loks

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) fiksētais IK samazinājums atbilst ekonomistu drūmākajām prognozēm - pat Krievijas krīzes laikā tas nebija tik liels. Eksperti pieļauj, ka tādējādi kopējais gada IK samazinājums varētu būt lielāks par budžeta grozījumos paredzētajiem 12-13%, konkrētus skaitļus gan nenosaucot. Savukārt Ekonomikas ministrija šogad prognozē 15-17% IK kritumu, un ministrs Artis Kampars (JL) BNS pieļāvis, ka tādējādi izdevumus var nākties samazināt vēl vairāk, lai sasniegtu ar SVF norunāto 7% budžeta deficītu. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) Dienai saka, ka tas liek atjaunot sarunas ar SVF par lielāku budžeta deficītu, lai izvairītos no izdevumu un ieņēmumu krituma lejupejošās spirāles. «Izdevumu mazināšana mazina ieņēmumus un atkal atstāj negatīvu ietekmi uz IK. Budžeta deficīts ir skaitlis, kuru noturēt lejupslīdošā ekonomikā ir gandrīz neiespējami, tāpēc svarīgākas ir reformas un dzīvotspējīgas ekonomikas veidošana,» piekrīt Nordea Markets eksperts Andris Lāriņš. Pēc premjera teiktā, skaidrāks šis jautājums būs maija otrajā pusē, kad būs pieejama precīza statistika un sagatavoti budžeta grozījumi.

Dažiem veicas

Martā turpināja mazināties Latvijas ārējās tirdzniecības deficīts un pieaugt eksports, ziņo CSP. Kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums bija 700,6 miljoni latu - par 8,3% jeb 53,7 miljoniem latu vairāk nekā februārī un par 29,7% jeb 296,3 miljoniem latu mazāk nekā pagājušā gada martā. Dažās nozarēs - lauksaimniecībā, pārtikas ražošanā, koka un metāla apstrādē, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu ražošanā - martā fiksēta eksporta atjaunošanās, salīdzinot ar ievērojamo pieklusumu februārī, lai arī pret veiksmīgāko pērno martu rādītāji lielākoties joprojām ir negatīvi.

Nozaru pārstāvji labākos rādītājus par tendenci neuzskata, jo to pamats ir atsevišķu veiksmīgu eksporta darījumu sakrišana vienā laikā vai agrāk slēgtu lielāku pasūtījumu izpilde. Lai augšupeja saglabātos, tiek meklēti jauni noieta tirgi, kam bieži palīdzētu joprojām neiedarbinātā valsts garantiju sistēma.

Siets par smalku

Pārtikas, īpaši piena nozares, eksporta kāpumu martā veicināja vairākas lielas preču partijas, no kurām dažas bija jāpārdod par jebkuru cenu, Dienai stāsta a/s Rīgas piena kombināts pārstāve Līga Rimšēviča. Līdzīgi situāciju raksturo Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas ekonomiste Kristīne Bašķere, piebilstot, ka eksporta tirgi, kas lielākoties ir Krievijā un citās postpadomju valstīs, būtu vieglāk apgūstami ar valsts garantijām. Tomēr arī tas var neglābt, jo noteiktais eksporta apgrozījuma minimums neesot izpildāms mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, bet pieteikumu izskatīšana aizņem divus mēnešus, kas ir par ilgu pašreizējā pasaules ekonomikas situācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?