Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mazā idiota skumjas

Nedēļas nogalē Salacgrīvā gaidāmā festivāla Positivus otrās dienas koncertus uz lielās skatuves ar savu šovu noslēgs Mobijs (43), kurš nupat laidis klajā jaunu studijas albumu Wait For Me. Tas ierakstīts Mobija Ņujorkas mājā, un, savā interneta lapā paša zīmētā kukaiņcilvēciņa Mazā Idiota (Little Idiot) veidolā sniedzot interviju žurnālistam sunim, Mobijs stāsta, ka šajā albumā centies radīt tādu mūziku, kuru pašam patiktu klausīties mājās lietainos svētdienu rītos, atrodoties savā mazajā guļamistabā, jo lielajā ir iekārtota studija.

Nepilnas divas minūtes garajai Mobija vienpersoniski ieskaņotā sintētiskā orķestra uvertīrai Division seko Pale Horses. Neaprakstāmi skumja, bet skaista dziesma par to, kā visa ģimene mirst, ar sievietes (Zirina Brauna) vokālu un Mobijam tik raksturīgajiem skaņu tembriem, no kuriem viņš neatkāpjas jau gadiem, jo tieši tie visspilgtāk iezīmē mākslinieka muzikālo rokrakstu. Kopā ar Sigur Ros sadarbības partneri Kenu Tomasu albums miksēts uz analogās aparatūras - tas jūtams, ja to uzmanīgi paklausās ar austiņām. Pats Mobijs jauno albumu raksturo kā melanholiskāku un atmosfēriskāku par iepriekšējiem, tam nevar nepiekrist. Trešais - instrumentālais skaņdarbs Shot in the Back of the Head ar griezīgi spocīgajām skaņām un monotoni fatālo bungu ritmu jau izklausās pēc britu dueta Death in Vegas, kas muzikālajā daiļradē pēta sajūtas, kuras cilvēks iztēlojas kā savas pavadones ceļā no šīs uz to neizzināto pasauli, kas mūs sagaida pēc nāves. Tieši šo skaņdarbu, atzīstot, ka tas ir komerciāli neveiksmīgs gājiens, Mobijs ir izvēlējies par pirmo albuma singlu. Tomēr MTV rāda, jo animācijas klipa autors ir... režisors Deivids Linčs - mūziķa draugs, kurš, noklausoties skaņdarbu, piekritis veidot klipu.

Varētu, protams, uzskatīt, ka, iztrūkstot pēdējo gadu lielākā Mobija hita Lift Me Up eksplozīvajai enerģijai, šim albumam ir mazāka iedarbība uz klausītāju, arī autoram tas prasījis mazāk enerģijas. Tomēr šī viedokļa aizstāvjus jāapstrīd, jo rakņāšanās skumjās un drūmākajās fantāzijās, kas albumā nepārprotami jūtama, atņem krietni vairāk spēka un ir daudz pašdestruktīvāka nekā jautra lēkāšana ar augšup paceltām rokām, kliedzot «Lift me up, lift me up, Ohla la la la». Albumā tikai vienā dziesmā dzirdama paša Mobija mūžam it kā apceltā, bet pašcieņu sakostiem zobiem noturējušā mazā cilvēka tēlam perfekti atbilstošā trīcošā balss.

Nav brīnums, ka Mobija koncertā pirms pusotras nedēļas Polijas festivālā Opener dominēja vecie hiti, jo koncertam festivālā, kad ir iestājusies nakts un klausītāji iesiluši, tomēr jābūt ballītei, nevis meditācijas seansam ar skaistu ambientu mūziku, kāda būtu jābauda sēdus vai pat guļus. Jādomā, līdzīgi būs arī Positivus šonedēļ.

Pāragri prognozēt, vai šis albums nozīmē, ka Mobijam popmūzikas pasaule kļuvusi vienaldzīga līdzīgi kā savulaik Alanam Vailderam, kurš atstāja Depeche Mode, lai nodotos tikai ambientās mūzikas projektam Recoil. Mobijs arī iepriekš bijis pietiekami daudzpusīgs - spēlējis pankroku, house, ambiento un kino mūziku, joprojām viņš papildus koncertslodzei uzstājas kā dīdžejs. Arī šī albuma dziesmas Study War pamatmotīvs skan no vinila plates, atsaucei uz to gan nav sanācis vietas kompaktajā bukletā. Katrā ziņā pēc albuma Wait for Me mēs nezinām, ko no Mobija varam gaidīt nākotnē. Tāpēc noteikti jāizmanto iespēja aiziet uz viņa koncertu tepat Baltijas jūras krastā.#

Koncerts

Positivus festivālā Salacgrīvā 18.VII plkst.23.30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?