Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mazajiem novadiem ir griba, nav spēka

Nākotnē novadiem vajadzētu kļūt lielākiem, jo tirgus situācija liks izvēlēties efektīvāku saimniekošanas veidu, kas varētu mudināt pašvaldības apvienoties, pieļauj vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP). Viņš redz iespējas modelī, kurā cilvēki turpina dzīvot lauku teritorijās, bet viņiem ir pieejamas darba vietas un pakalpojumi attīstības centros.

Ministrs kā lielo novadu priekšrocību minēja spēju līdzvērtīgi pretendēt uz ES fondu finansējumu, kas mazajiem novadiem resursu trūkuma dēļ var būt apgrūtinoši. Ja tie ar saviem projektiem nevarēs konkurēt, to teritorijas var atpalikt savā attīstībā, kas neesot pieļaujams, uzskata E. Sprūdžs. Viņš ir pārliecināts, ka nākamajā ES fondu plānošanas periodā ir jādod iespēja daļu projektu īstenot uz plānošanas reģionu izstrādāto attīstības stratēģiju pamata.

Liepājas rajona Durbes novada priekšsēdis Andrejs Radzēvičs, kurš arī vada nelielo pašvaldību, teiktajam piekrīt daļēji - konkurēt tiešām nav viegli, bet to rada valdības noteiktie mākslīgie ierobežojumi, nevis nelielo pašvaldību grūtības sagatavot kvalitatīvus projektus. Tas Durbei esot izdevies ar pašu speciālistu spēkiem, bet diskriminējošos Ministru kabineta noteikumos, piemēram, noteikts, ka teritorijām ar nelielu iedzīvotāju skaitu ir liegts pretendēt uz dažādām ES fondu piedāvātajām iespējām.

Mērsrags cer atsperties

Šonedēļ paiet gads kopš Rojas un Mērsraga novadu izveidošanas, kas ir vienīgais 2009. gada jūnijā dibināto pašvaldību sadalīšanas gadījums. Pirms divarpus gadiem Latvijā tika pabeigta administratīvi teritoriālā reforma, kuras mērķis bija nodrošināt līdzsvarotu valsts attīstību, izveidojot spēcīgākus novadus ar vairāk nekā 4000 iedzīvotājiem. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātā informācija liecina, ka 22 novados iedzīvotāju skaits tomēr ir mazāks. Tie visi, izņemot Sējas novadu Pierīgā, arī saņem dotācijas no pašvaldību izlīdzināšanas fonda.

Mazākais ir Baltinavas novads ar 1325 iedzīvotājiem, kurš atrodas Krievijas pierobežā. Ministrijas piedāvātie fakti liecina, ka tajā ir īstenoti vairāki projekti un nedraud finanšu stabilizācija, bet uz šīs riska robežas ir vairākas citas pašvaldības ar saistību apjomu, kas tuvojas 20% - tā tiek uzskatīta par kritisko robežu. Šo pašvaldību vidū pērnā gada nogalē VARAM Pašvaldību attīstības departamenta direktors Aivars Draudiņš minēja arī Mērsraga novadu, kura vadītājs Lauris Karlsons vairākos medijos pēc tam centās atspēkot pārmetumus.

Mērsraga atdalīšanos no Rojas ietekmēja vairāki tikai šai pašvaldībai raksturīgi iemesli - divu ostu savstarpējā konkurence, personāliju nesaskaņas un vienas teritorijas - Mērsraga - palikšana mazākumā novada domē, kurā Rojas deputāti pārbalsojot varēja īstenot savu politiku, neņemot vērā Mērsraga intereses. Ja Roja arī viena varēja attīstīties, tad par Mērsragu bija lielas šaubas. Pērnā gada nogalē A. Draudiņš atzina, ka tās nav zudušas, par ko liecina ne tikai pašvaldības saistības. Mērsrags arī nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanas ziņā ir viens no pēdējiem. To L. Karlsons skaidro ar jaunās pašvaldības veidošanas grūtībām, kuru dēļ paziņojumi par nekustamā īpašuma nodokli to īpašniekiem nosūtīti ar vairāku mēnešu nokavēšanos. L. Karlsons ir pārliecināts, ka Mērsrags nenonāks zem finanšu stabilizācijas āmura, jo tagad jau saistību apjoms ir sarucis. Par iespēju attīstīties liecinot gan tas, ka gada laikā iedzīvotāju skaits ir palielinājies no 1830 līdz 1881, gan 2012. gada budžetā prognozēts iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu pieaugums par 100 000 latu jeb 30%. L. Karlsons uzskaita vairākus īstenotos projektus un radītās darba vietas.

Rūp ES fondu pieejamība

VARAM piedāvātajā informācijā par situāciju mazajos novados norādīts, ka vairākiem no tiem «ir pietiekami liela kapacitāte, lai realizētu projektus un investētu savas teritorijas attīstībā», ieskaitot Baltinavas novadu. Tajā esot rekonstruēts kultūras centrs, parka estrāde, kā arī sakārtota ūdenssaimniecība. Baltinavas novada domes priekšsēde Lidija Siliņa tam piekrīt daļēji, jo ūdenssaimniecības sakārtošanas projekts ir apstiprināts, bet ar iepirkuma procedūru nesokas - divas reizes ir pieteicies tikai viens pretendents, kura piedāvātās izmaksas pašvaldībai nav pa spēkam. Īstenojot ES projektus, novadam jānodrošina līdzfinansējums 15% apmērā, bet šajā gadījumā tam būtu jāiegulda daudz lielāka summa. Uz vaicāto, vai baltinavieši nenožēlo neiekļaušanos lielajā novadā, L. Siliņa līdzīgi kā vairāki viņas kolēģi min neziņu par ES fondu finansējuma pieejamību - vai nākamajā plānošanas periodā nauda tiks dalīta tikai pēc nozaru principa, vai tiks ņemts vērā arī reģionālais aspekts.

Pārlūkojot situāciju nelielajos novados, redzams, ka tajos ir atšķirīgs arī administratīvo izdevumu apjoms. To gan nosaka tas, ko katra pašvaldība pieskaita pie šiem izdevumiem, atzina Beverīnas novada domes izpilddirektors Sandris Brālēns, kura pārstāvētajā novadā šīs izmaksas ir vismazākās - tikai 13 latu uz vienu iedzīvotāju. Izpilddirektors atzīst, ka, taupot uz administratīvo izdevumu rēķina, cieš profesionālā varēšana, ja, piemēram, vienā personā ir nekustamā īpašuma nodokļa administrators, teritorijas plānotājs un ceļu uzturēšanas administrators. Beverīnas novads, kurā iekļauti Kauguri, Brenguļi un Trikāta, robežojas ar Valmieru, kas dod iespēju šejieniešiem doties uz pilsētu strādāt. Mazo novadu attīstību S. Brālēns saista tieši ar lielo pilsētu un plānošanas reģionu lomu nākotnē, ko noteiks tas, par kādu reģionālās reformas modeli politiķi izšķirsies. Valdība apriņķu izveidošanu ir atlikusi uz diviem gadiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs E. Sprūdžs pašvaldību attīstību un arī to iespējas apgūt ES fondu naudu vispirms saista ar Nacionālās attīstības plānu, uz kurā noteikto prioritāšu pamata tam būtu jānotiek. Viņš atzīst, ka šajā sarakstā nevar ierakstīt reģionālo attīstību. Taču plānošanas reģioniem ir savas attīstības stratēģijas, «un, cik esmu redzējis - tās ir kvalitatīvas», sacīja ministrs. E. Sprūdžs pieļāva, ka plānošanas reģioni kopā ar VARAM, Finanšu, Ekonomikas ministriju pārstāvjiem varētu veidot padomi, kurai uzticēt pašvaldību reģionālās attīstības projektu vērtēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pēc 2009. gada jūnija pašvaldību vēlēšanām Latvijā izveidojās 22 novadi ar mazāk nekā 4000 iedzīvotājiem.
Tie ir - Aknīstes novads, Alsungas, Baltinavas, Beverīnas, Cesvaines, Ciblas, Durbes, Ērgļu, Jaunpiebalgas, Jaunpils, Lubānas, Mērsraga, Naukšēnu, Nīcas, Vaiņodes, Pāvilostas, Rucavas, Rugāju, Sējas, Varakļānu, Vārkavas un Zilupes novads.
mazākais novads - Baltinavas novads (1325 iedzīvotāji),
lielākais - Varakļānu (3830 iedzīvotāju).

Pašvaldības saņēmušas
Administratīvi teritoriālās reformas valsts dotāciju infrastruktūras attīstībai 200 000 latu apmērā par katru novadā iekļauto pagastu vai pilsētu, izņemot Beverīnas novadu, kam 2012. gadā plānots dzēst kredītu par attiecīgo summu. (Dotācija nepienācās Baltinavas, Sējas, Cesvaines un Alsungas novadiem, kuros nenotika pašvaldību apvienošanās, paliekot agrākajās robežās.)
Lauku attīstības programmas Pamatpakalpojumi ekonomikai un iedzīvotājiem dotāciju 140 000 latu apmērā par katru novadu vai to teritoriālajām vienībām.
Visas šīs grupas pašvaldības, izņemot vienu, saņem finansējumu no Pašvaldību izlīdzināšanas fonda.
Lielāko dotāciju no tā saņem Zilupes novads - 544 729 lati jeb 147 lati uz vienu iedzīvotāju.
Sējas novads Pierīgā ir donors, kas veic iemaksas izlīdzināšanas fondā.

Nodokļu iekasēšana
Iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek iekasēts atbilstoši plānotajam.
Nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanu labāk, nekā plānots, veikuši Vārkavas un Ciblas novadi.
Viszemākie rādītāji ir Mērsraga novadam - 69% no gada plāna, Pāvilostas novadam - 86%.

Administratīvie izdevumi
Administratīvie izdevumi uz vienu iedzīvotāju vidēji ir 60 latu (Latvijā vidēji tie ir 33 lati).
Beverīnas novadā tie ir tikai 13 lati uz vienu iedzīvotāju, bet Varakļānu novadā - 194 lati.

Sociālie izdevumi
Mazajos novados tie ir Latvijas pašvaldību vidējā līmenī - 7% no kopējiem izdevumiem.
Vislielākie sociālie izdevumi ir Latgalē Zilupes, Vārkavas un Ciblas novadiem, kuros tie gandrīz divas reizes pārsniedz vidējo līmeni.

Novadu saistības
Mazo novadu saistību apjoms pret pamatbudžetu ir vidēji 6% (visām pašvaldībām - vidēji 7,8%).
Saistību nav Pāvilostas novadam, Naukšēnu novadam tās ir - 0,17%, Nīcas novadam - 1,83%, Ciblas novadam - 2,11%.
Saistību apjoma kritiskajai robežai - 20%, kad pašvaldībai iestājas finanšu stabilizācijas process - decembra vidū tuvojās Mērsraga novads* ar 19,96%, Jaunpiebalgas novads ar 18,34%, kas saistīts ar Latvijas krājbankas krahu, kā dēļ novads bija spiests aizņemties.

* Mērsraga novada vadība gada beigās norādīja mazāku saistību apjomu - 12,7%.

Dati: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
* Dati 2011. gada decembris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?