Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mazās upītes gaida laivotājus

Lai cilvēkiem, kas brīvdienas vēlas pavadīt laivojot, piedāvātu jaunus, interesantus maršrutus, Igaunijas un Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projektā Riverways šogad Kurzemē no daudzgadīgiem koku sanesumiem un citām drazām attīrītas mazas upītes, kas tagad ir ērti laivojamas un atpūtniekiem būs īsts atklājums.

Rolfs Jansons, ceļotāju kopas Redzēt debesis pārstāvis, kas Rietumkurzemē projektā Riverways pie upju attīrīšanas strādā nu jau gandrīz gadu, saka: «Ja agrāk šīs upītes bija izbraucamas tikai ar lielām mokām un nepārtrauktu laivu stiepšanu pāri šķēršļiem, šovasar ir īstais brīdis, lai atklātu tādas mazo upju pērles kā Durbi posmā no Upsēdes tilta līdz satekai ar Tebru vai Tebru no Apriķiem līdz satekai ar Durbi. Tāpat no 10. jūlija būs brīvi laivojama Rīva posmā no Rīvciema līdz Rīvas krogam. Jūlijā plānots iztīrīt arī Vārtāju posmā no Virgas tilta līdz Mazkalētu tiltam.» Latvijā vērojama strauji augoša tendence, ka cilvēki izvēlas laivot vienu dienu, tam šādi mazo upju maršruti ir visvairāk piemēroti. Lēnām pie šīm upēm attīstās arī infrastruktūra. Piemēram, Rīvas maršruta galapunktā ir jauka vieta, kur paēst siltas vakariņas. Tāpat Pāvilostā, kur Tebra un Durbe jau ir satecējušas Sakas upē, ir pieejami gan viesu nami, gan tādas atpūtas iespējas kā burāšana un sērfošana, vizināšanās ar autentiskām koka laivām un zivju kūpināšana. Tas viss rada daudzveidīgāku, pievilcīgāku un konkurētspējīgāku pakalpojumu klāstu ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu ceļotājiem, lielākus ienākumus vietējiem iedzīvotājiem un pašvaldībai kopumā. «Un tāda jau ir projekta Riverways būtība - upju atdzimšana un jaunu maršrutu veidošana, informācijas izplatīšana un visu ieinteresēto pakalpojumu sniedzēju sadarbība,» atzīst Riverways projekta vadītāja Aiga Petkēvica. Latvijas populārāko upju «lielais četrinieks» ir bijis un visdrīzāk paliks nemainīgs: Irbe, Abava, Gauja, Salaca. Rolfs Jansons populārās upes salīdzina ar Eiropas iecienītākajiem galamērķiem - Parīzi, Venēciju, Barselonu vai Romu: «Tu ieraugi to, ko jau zināji, ka ieraudzīsi, tu esi tur iekšā, un tur ir viss - gan gaidītais skaistums, gan ļaužu pūļi, gan tūrisma industrija. Dodies uz turieni ar mērķi atpūsties, bet bez cerības ieraudzīt ko jaunu.» Tomēr Jansons atzīst, ka ne viņu vien urda vecais labais jauno apvāršņu meklētāja nemiers, jo galu galā Latvijā ir daudzi simti upju, kurās ir gan brasli, gan smilšakmens un dolomītu atsegumi, gan dižozoli, gan mangrovēm līdzīgie melnalkšņu sakņu vijumi, gan piejūras kāpas. Atliek tikai izvēlēties jaunu maršrutu kādā no mazajām, romantiskajām upītēm un doties to izpētīt. Riverways jūlijā uzsāks akciju Upesoga, lai aicinātu laivot Latvijā un Igaunijā. Akcijas dalībnieki varēs laimēt vērtīgas balvas.

Vairāk informācijas www.upesoga.lv.

Riverways projektā tiek tīrītas upes, iekārtotas atpūtas vietas pie upēm un uzliktas norādes par maršrutiem, lai laivošana kļūtu ērtāka, baudāmāka un vairāk saistoša kā viens no atpūtas veidiem. Tāpat ūdenstūrisma attīstībai tiek gatavots ceļvedis par laivošanas iespējām Latvijā un Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?