Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mazs bērniņš un mājdzīvnieks

Dzīvnieks mājās ir ne tikai prieks, bet arī atbildība. Prasme rūpēties par to, ko esi pieradinājis, uzmanība pret cita vajadzībām - tas viss bērnam noderēs arī viņa ģimenes dzīvē, kad būs pieaudzis. Taču maza bērniņa ienākšana ģimenē ir stress ne tikai vecākiem, bet arī mājdzīvniekam. Tāpēc svarīgi mājas mīluli sagatavot jaunajiem apstākļiem jau pirms cilvēkbērna piedzimšanas.

Neaizmirstiet pirms ģimenes pieauguma vakcinēt un attārpot mājdzīvnieku.

Mazulim ienākot mājās, nevajadzētu ignorēt mājdzīvnieku. Laikus jāsagatavo suns vai kaķis tam, ka mazāk tiks veltīts laika rotaļām ar viņu, uzmanības apliecinājumiem. Ja mājdzīvniekam ir ciešas attiecības ar jauno māmiņu, ieteicams jau iepriekš vairāk rūpes par četrkājaino kompanjonu uzņemties citiem ģimenes locekļiem, lai kaķis un suns nejustos atstumts. Dzīvniekam noteikti jāiemāca elementāras komandas, jāizlabo dzīvnieka nevēlama uzvedība, piemēram, lēkšana gultā vai lēkšana uz cilvēkiem. Svarīgi jau iepriekš likt dzīvniekam saprast, kādas robežas viņam tiks noteiktas, kad mājās ieradīsies ģimenes mazā atvase, piemēram, vai sunim un kaķim atļaus nākt guļamistabā vai bērnistabā.

Iepazīstinot mājdzīvnieku ar bērnu, vispirms var iedot paostīt kādu mazuļa apģērba gabalu. Iepazīšanās ar zīdainīti sākumā notiek no attāluma, pamazām ļaujot sunim vai kaķim tuvoties bērnam. Noteikti vajag atalgot mājdzīvnieku par labu, mierīgu uzvedību. Arī saimniekam jāsaglabā miers, jo dzīvnieks jūt cilvēka satraukumu.

Jāatceras, ka suņa attiecības ar bērnu nav atkarīgas no suņa šķirnes, bet gan no tā, kurš jūtas galvenais ģimenē - suns vai saimnieks. Bērnu var sakost ne tikai cilvēka iedomātās šķietami agresīvas šķirnes, kā rotveileri, bulterjeri, bet arī cilvēkam draudzīgās šķirnes, piemēram, labradori. Tāpēc nekad nevajag atstāt bērnu bez uzraudzības ar suni un arī kaķi. Īpaša uzmanība jāveltī dzīvnieka barošanas reizēm. Gadījies, ka dzīvnieks sakož bērnu, kad četrkājainis ēd no bļodiņas, jo suns bērnu var uzskatīt par konkurentu. Gādājiet, lai laikā, kad dzīvnieks ēd, bērns neatrastos tā tuvumā.

Ja bērns ģimenē ienācis pirmo reizi, nav zināms, kā suns un kaķis reaģēs uz šo notikumu. Labs veids ir iepriekš izspēlēt dažādas sadzīviskas situācijas, sākt pieradināšanu ar lelli bērna vietā. Mājdzīvnieku var sākt pieradināt arī pie jaunām skaņām, piemēram, atskaņojot bērna raudas (ieraksti pieejami internetā).

Lai izvairītos no skrāpējumiem, dzīvnieku no mazotnes vajag pieradināt pie nagu apgriešanas. It īpaši tas attiecas kaķiem. Mājdzīvnieku preču veikalos un veterinārajās aptiekās pieejamas arī nagu uzmavas kaķiem.

Dzīvnieku mierīgāku padarīs kastrācija.

Laiks paies ātri, un vecākiem būs jāiemāca atvasei, ka suns ir dzīva būtne, kas apkārt notiekošo uztver savādāk - sunim ir labāka dzirde un labāka oža, bet skaņas, ko cilvēki uztver kā klusas, sunim var šķist griezīgas. Tāpēc bērnam jāiemāca adekvāta uzvedība suņa klātbūtnē - nekliegt, neradīt pēkšņus trokšņus, kas var izsaukt neadekvātu suņa pašaizsardzības reakciju.

*Dzīvnieku veselības centrs, veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?