Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Meklē alternatīvu NRTP

Ja būtu politiķis, par to nebalsotu. Tā Latvijas Radio (LR) ģenerāldirektors Dzintris Kolāts izsakās par priekšlikumu veidot Latvijas sabiedrisko mediju fondu, kas būtu LR un Latvijas Televīzijas (LTV) īpašnieks un pārņemtu arī daļu citu Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) funkciju. Šādu ierosmi izteica mediju eksperti, kas darbojas Saeimas paspārnē esošā darba grupā, saredzot to kā līdzekli, kas varētu risināt kaut daļu sabiedrisko mediju problēmu, un arī novērstu situāciju, kad NRTP vienlaikus ir divās frontēs - ir LTV un LR kapitāldaļu turētājs un uzrauga arī komercmedijus.

Tomēr gan deputātu, gan NRTP un mediju vadības līdzšinējie izteikumi liek domāt - ja arī tiks pieņemts jauns Elektronisko mediju likums, kas Saeimai cauri virzās gliemeža ātrumā, ekspertu piedāvātās radikālās izmaiņas, visticamāk, netiks atbalstītas.

Jāmaina sistēma

NRTP jau gadiem ne tikai pamanās iekļūt dažādos skandālos un radīt aizdomas par politisku ietekmi uz daļas tās locekļu balsojumiem, eksperti to asi kritizē arī par sabiedrības interešu nenodrošināšanu LTV un LR nacionālajā pasūtījumā. Proti, lai gan to finansē no nodokļu maksātāju naudas, sabiedrība lēmumu pieņemšanā par LTV un LR saturu netiek iesaistīta - mediju producenti gadu no gada iesniedz vienus un tos pašus projektus, ko NRTP bez skaidriem vērtēšanas kritērijiem apstiprina, norāda RSU žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne. LU profesore Inta Brikše pieļauj, ka NRTP un sabiedriskajiem medijiem ir izdevīgas esošās problēmas. Tā, viņasprāt, LTV un LR vadība varot nepārtraukti aizbildināties, ka mediji nevar nodrošināt pietiekami kvalitatīvu saturu, jo nav naudas, savukārt NRTP šī situācija ir izdevīga - ja nav naudas, nevar izvirzīt augstas kvalitātes prasības.

Elektronisko mediju likumprojektā, kas lēnām virzās uz 2.lasījumu Saeimā, paredzēts, ka padomes locekļus apstiprināšanai Saeimā virzītu tās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Taču eksperti uzskata, ka sistēma jāmaina tās pamatos, un iesaka veidot sabiedrisko mediju fondu, kas būtu LTV un LR kapitāldaļu turētājs. Tādējādi sabiedrisko mediju īpašnieks vairs nebūtu atbildīgs arī par komercmediju uzraudzību. Savukārt fonda padome varētu apspriest plašāku jautājumu loku, kas skar sabiedrisko mediju saturu. Tiesa, ekspertu starpā joprojām neesot vienprātības, kā šo fonda padomi varētu veidot - padomes gluži tāpat kā NRTP locekļus varētu apstiprināt Saeima, taču būtiska ir locekļu izvirzīšanas kārtība, jo svarīgi, lai fondā tiktu iesaistītas dažādas sabiedrības grupas. Tas būtu sabiedrisks darbs ar niecīgu atalgojumu vai, iespējams, pat bez algas. Fonda ideju par Latvijas situācijai piemērotu uzskata arī jurists Lauris Liepa, jo tas varētu būt labs risinājums, lai sabiedriskos medijus nodalītu no valsts pārvaldes.

Ja tiktu izveidots šāds fonds, atklāts būtu jautājums par NRTP nepieciešamību, jo to, vai raidorganizācijas ievēro likumu, tikpat labi varētu uzraudzīt arī kāda valsts ie-stāde, izriet no A.Rožukalnes teiktā. Tam piekrīt arī Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka, sakot, ka šo darbu varētu uzņemties, piemēram, Kultūras ministrija.

Vienā virzienā

Ar plašu atbalstu fonda idejai eksperti nevar lepoties. Darba grupas sēdē, kurā eksperti prezentēja priekšlikumu, politiķi to ar lielu entuziasmu neuzņēma, par to neslēpti smīkņāja NRTP priekšsēža vietniece Dace Buceniece un LTV ģenerāldirektors Edgars Kots, to neatbalsta arī Dz.Kolāts. D.Buceniece norāda, ka priekšlikums ir negatavs, jo ir pārāk daudz neskaidrību - ne tikai par fonda izveides kārtību un sastāvu, bet arī, piemēram, par padotību un finansēšanu. Viņa arī atgādina, ka ideja par divu padomju veidošanu, lai nodalītu atbildību par sabiedriskajiem un komercmedijiem, bija izteikta jau sen un savulaik noraidīta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā. Tās toreizējā un arī tagadējā priekšsēde Ingrīda Circene (JL) uzskata, ka daļu padomes funkciju, piemēram, monitoringu un licenču izsniegšanu, varētu pārņemt ministrijas, taču atsevišķai konsultatīvai padomei būtu jāatbild par sabiedrisko mediju saturu. Vai fonda veidošana ir labākā iespēja iedzīvināt šādu mehānismu, viņa neņemas spriest, pirms frakcijā nav uzklausīti juristi.

«Es esmu pret fondu,» norāda atbildīgās Saeimas komisijas pārstāvis ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis. Viņaprāt, jāpaliek NRTP, jo «fonds tiek virzīts vienā virzienā», netieši pasakot, ka, viņaprāt, tas veidots, lai radītu iespēju sabiedriskos medijus izmantot noteiktu interešu labā. Mēģinājumus iegūt lielāku ietekmi LTV un LR redz arī cits komisijas loceklis Boriss Cilevičs (SC). Viņš gan nenoliedz, ka būtu jānodala atbildība par sabiedriskajiem un privātajiem medijiem, tomēr ekspertu priekšlikumu neatbalsta, jo tas neesot sasaistīts ar esošo likumprojektu.

Arī Dz.Kolāts piekrīt atbildības nodalīšanai, bet viņš uzskata, ka par LTV un LR jāatbild divu līmeņu institūcijai. Tajā varētu ietilpt darba grupa, kas atbildētu par nacionālā pasūtījumu izstrādi un vērtēšanu un nebūtu pastāvīgi padomes locekļi, bet gan varētu sanākt pāris reižu gadā, kā arī eksperti, kas vērtētu uzņēmumu saimniecisko darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pašlaik Nākotnē

NRTP locekļu kandidatūras var izvirzīt ne mazāk kā pieci Saeimas deputāti
NRTP locekļus ievēl Saeima
Padomē ir pieci locekļi

Jaunā Elektronisko mediju likumprojekta pašreizējā versijā:
Nacionālo elektronisko mediju padomi ievēl Saeima,
kandidatūras izvirza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Padomē ir deviņi locekļi

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?