Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Meklē Orlando slaktiņa iemeslus

Izmeklētāji pirmdien centās izdibināt, kādu motīvu dzīts 29 gadus vecais amerikānis Omārs Matīns naktī uz svētdienu iebruka geju kopienas populārajā naktsklubā Orlando un aukstasinīgi nogalināja vismaz 49, bet ievainoja 53 cilvēkus, sarīkojot ASV jaunāko laiku vēsturē nāvējošāko masu apšaudi. Slepkavas tuvinieki ir neizpratnē, kādēļ viņš izdarīja šausminošo noziegumu, lai gan jau agrāk ir izcēlies ar vardarbīgu uzvedību.

ASV prezidents Baraks Obama notikušo nodēvējis par «teroristisku un naidīgu rīcību», kārtējo reizi mudinot amerikāņus padomāt par stingrāku šaujamieroču kontroles likumdošanu, kuras pieņemšanai pretojas ASV politiskais istablišments un ārkārtīgi ietekmīgais šaujamieroču lobijs.

Apvienosies pret naidu

Daudzi cilvēki pirmdien izmisīgi centās sazināties ar varasiestādēm, lai noskaidrotu, vai nogalināto un ievainoto vidū ir viņu tuvinieki un draugi. Tiek ziņots, ka laikā, kad O. Matīns, bruņojies ar pusautomātisko šauteni AR-15 un pistoli, iebruka naktsklubā The Pulse, tajā atradušies aptuveni 350 cilvēku. Orlando iemītniece Meribela Mehija saņēmusi labas ziņas no kāda drauga, kuram apšaudes laikā izdevies patverties un izkļūt laukā neskartam. Citi nav bijuši tik veiksmīgi. «Viens ir miris,» sieviete sacīja ziņu aģentūrai Reuters. «Par vēl sešiem mēs neko nezinām.»

Varasiestādes pirmdienas rītā informēja, ka tām izdevies identificēt gandrīz visus bojāgājušos. Puse no viņiem esot vīrieši vecumā no 20 līdz 30 gadiem. ASV homoseksuāļu kopiena un viņu atbalstītāji ir satriekti par apšaudi, bet negrasās pakļauties naidam un bailēm. «Mēs apvienosimies, lai izrautu ar saknēm naidu, kas ir pamatā šai vardarbībai,» paziņojusi prominentā Floridas štata pilsonisko tiesību aktīviste Mērija Mīksa.

Emocionāli slims

O. Matīns, kurš ir uzaudzis afgāņu ģimenē Ņujorkā, pirms uzbrukuma piezvanījis ārkārtas dienestam un zvērējis uzticību teroristiskajam grupējumam Islāma valsts (IV). Arī IV paziņojusi, ka O. Matīns ir viens no tās kareivjiem. Tomēr izmeklētājiem pirmdien nebija izdevies iegūt pierādījumus, ka vīrietim būtu bijuši kontakti ar ekstrēmistu kustību. Federālā izmeklēšanas biroja darbinieki 2013. un 2014. gadā viņu izvaicājuši par «uz vardarbību mudinošiem izteikumiem», bet nevienā gadījumā viņa rīcība netika novērtēta kā krimināla. Slepkavas bijusī sieva Sitora Jusufija apgalvo, ka O. Matīns bijis «mentāli un emocionāli slims» un spējis satrakoties par sīkumiem. Savas dusmas viņš regulāri izgāzis uz bijušo dzīvesbiedri, iekaustot viņu.

Vīrieša tēvs Sediks Matīns savu dēlu raksturojis pavisam citā gaismā. «Viss bija normāli. Viņš bija vienkāršs cilvēks, kurš strādāja un rūpējās par sievu un bērniem,» viņš sacīja telekanālam ABC News. «Es nezinu, kādēļ viņš tā rīkojās. Man nebija ne jausmas, ka viņa sirdī mīt tāds ļaunums.» Tēvs arī atklājis, ka nesen Omārs pamatīgi sadusmojies pēc tam, kad Maiami bija redzējis skūpstāmies divus vīriešus.

Trampa uzbrukums

Šaujamieročus, ar kuriem tika pastrādāts zvērīgais slaktiņš Orlando, O. Matīns bija iegādājies likumīgi dažas dienas pirms uzbrukuma.

ASV prezidents B. Obama, kurš svētdien 15. reizi savas nepilnu astoņu gadu ilgās prezidentūras laikā uzrunāja amerikāņus pēc kārtējās masu apšaudes, kārtējo reizi kritizēja valsts šaujamieroču kontroles likumus. «Šis slaktiņš ir atgādinājums tam, cik viegli kādam ir iegādāties ieroci, kas ļauj nogalināt cilvēkus skolā, kinoteātrī, baznīcā vai naktsklubā,» viņu citē izdevums The Guardian.

Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps paziņojis, ka B. Obamam ir jāatkāpjas, bet Demokrātu partijas potenciālajai kandidātei prezidenta vēlēšanās Hilarijai Klintonei jāizstājas no cīņas, jo viņi pēc apšaudes neesot pieminējuši «radikālo islāmu».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?