Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mērdoks saka, ka jūtas pazemots, bet ne vainīgs

Lielu Lielbritānijas un visas pasaules uzmanību otrdien izpelnījās mediju magnāta Rūperta Mērdoka un viņa dēla Džeimsa, kurš vada tēvam piederošās globālās kompānijas News Corp. meitasuzņēmumu Lielbritānijā News International, izjautāšana Lielbritānijas parlamenta komisijā, kas izmeklē telefonu noklausīšanās skandālu. Tās uzmanības centrā ir R. Mērdokam savulaik piederošais britu tabloīds News of the World.

80 gadu vecais ietekmīgais miljonārs sacīja, ka stāšanās britu parlamenta deputātu priekšā ar paskaidrojumiem ir «pazemojošākā diena» viņa mūžā, tomēr noliedza savu vainu notikušajā.

Uz jautājumu, kurš ir vainojams pie apjomīgās telefonsarunu noklausīšanās, mediju magnāts atbildēja: «Cilvēki, kuriem es uzticēju to [News of the World] vadīt, un vēl, iespējams, cilvēki, kuriem uzticējās viņi.»

R. Mērdoks taisnojās, ka laikā, kad News of the World veica noklausīšanos, viņš vairāk esot koncentrējies uz savu ASV piederošo laikrakstu interesēm un, iespējams, «zaudējis interesi» par to, kas notiek viņam piederošajā britu tabloīdā, jo viņš ar tā redaktoru esot runājis «ļoti reti», viņa teikto atreferē BBC.

Skandāla iniciators

Notikumi ap Lielbritānijā lielu traci sacēlušo telefonu noklausīšanās skandālu attīstās kriminālseriāla cienīgā dinamikā, jo nu tajā ir parādījies arī līķis - pirmdien savā mājā Votfordas pilsētā tika atrasts miris žurnālists Šons Hors, kurš savulaik strādāja par reportieri tabloīdā News of the World un bija pirmais, kurš publiski paziņoja, ka izdevumā strādājošie žurnālisti ar redaktoru akceptu ir veikuši pazīstamu un ierindas britu telefonsarunu pārtveršanu un balss pasta uzlaušanu.

Policija informēja, ka Š. Hora nāves cēlonis nav skaidrs, tomēr netiek uzskatīts par aizdomīgu, tādēļ neesot pamata domāt, ka vīrietis būtu nogalināts. Žurnālista draugi un paziņas britu laikrakstam The Guardian esot sacījuši, ka viņam ilglaicīgi ir bijušas problēmas ar alkoholu un narkotikām.

Bijušais News of the World izklaides reportieris pērn intervijā amerikāņu laikrakstam The New York Times atklāja, ka noklausīšanās un balss pasta uzlaušana notikusi daudz plašākos apmēros, nekā viņa bijušie darba devēji atzina pirmajā reizē, kad policija sāka lietas izmeklēšanu. Bet vēlāk britu raidsabiedrībai BBC viņš sacīja, ka telefonu uzlaušanas prakse tabloīdam ir bijusi «endēmiska» un bijušais laikraksta redaktors Endijs Koulsons par šādu savu žurnālistu praksi ir zinājis, lai gan to kategoriski noliedza.

Mērdoks «miris»

Skandālam piparus piebēruši sevi par haktīvistiem dēvējošā skandalozā hakeru apvienība Lulz Security, kas otrdienas rītā paralizēja vairākas News International mājaslapas pēc tam, kad viņi uzņēmumam piederošā britu tabloīda The Sun mājaslapā publicēja nepatiesu ziņu par R. Mērdoka nāvi.

Tajā bija teikts, ka 80 gadu vecais mediju magnāts esot atrasts miris savā Londonas piemājas dārzā - noindēts ar pallādiju, kuru viņš esot uzņēmis ar ēdienu, vēsta aģentūra AFP.

Drīz vien nepatiesā ziņa no The Sun mājaslapas tika izdzēsta, tomēr hakeri bija neatlaidīgi un novirzīja izdevuma vietnes apmeklētājus uz Lulz Security kontu sociālās saziņas tīklā Twitter, tādējādi atzīstoties, ka tieši viņi ir veikuši šo kiberuzbrukumu. Lulz Security paziņoja, ka ir ieguvusi The Sun darbinieku elektroniskā pasta saraksti un esot gatavi to publiskot.

Drošības apsvērumu dēļ News International apturēja piekļuvi visām savām interneta vietnēm, bet dienas otrajā pusē tās atsāka darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?