Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mēs un Austrumi

Māris Zanders

Valdības darba kārtībā nonācis kārtējais (jo tāds tiek izstrādāts un apstiprināts ik gadu) Attīstības politikas plāns. Īsi sakot, lai cik trūcīga valsts esam pašu uztverē, Latvijas dalība dažādās starptautiskās organizācijās paredz, ka ar padomu un arī finansiāli palīdzam citiem. Un, ja neesam populisti, nevar teikt, ka šajā aspektā mēģinām uzlēkt augstāk par kādu savu ķermeņa daļu, - šīs attīstības politikas budžets nav liels arī Latvijai. Tādējādi pārdomu (vai strīdu) objekts ir nevis šie 214 tūkstoši eiro, bet programmas, kādām esam izvēlējušies naudu tērēt.

Diskutēt nevajadzētu par tām, kas tiek īstenotas Austrumeiropas reģionā, kuram paši piederam un kurš objektīvi arvien ciešāk integrējas Eiropā. Tādēļ, ja nu izlemts finansiāli atbalstīt dažus projektus Moldovā, lai tā būtu. Afganistāna ir apšaubāmāks «stāsts», tomēr te mazliet ciniski jāteic, ka, ja nu savulaik iekūlāmies šajā avantūrā, lielas izvēles nav. Savukārt par Uzbekistānu gan ir jautājums - kādēļ? Turklāt nauda tiek tērēta tieši šīs, delikāti izsakoties, specifiskās valsts (nejaukt ar zemi un cilvēkiem) muitas sistēmas pilnveidošanai (?). Vai nebija kādi prātīgāki varianti? Nu, labi - ja kaut kas Vidusāzijā tomēr jādara, vai nevarējām piedalīties kādos ar kultūras sakaru veicināšanu saistītos projektos?

Un te nonākam arī līdz tēmai, kā veidojam Latvijas tēlu bijušās PSRS teritorijā. No vienas puses, lai cik lieli «rietumnieki» jūtamies, ir skaidrs, ka «austrumos» notiekošais (t. sk. tas, kā mūs tur uztver) Latviju ietekmē jūtami. Tātad stāstīt par sevi, mēģināt kliedēt maldus, apmelojumus ir nepieciešams. Vislabāk būtu gan krieviski, gan ukrainiski, gruzīniski utt., tomēr, ja nevar, vismaz krieviski. Vēlos minēt nejauši atklātu piemēru tam, kā to veiksmīgi dara citi. Armēnija jau vairāku gadu garumā krieviski izdod žurnālu 21-j vek (XXI Gadsimts), kas visiem brīvi pieejams arī internetā. Neizteikšos par to, cik objektīvi žurnāls atspoguļo Armēnijas attiecības ar Azerbaidžānu, abu valstu versijas par pagātni, tagadni un nākotni. Tomēr jebkurā gadījumā ārzemniekam, kas kaut kādu iemeslu dēļ vēlas iegūt priekšstatu par Armēniju, vēsts tiek nodota regulāri, tematikas ziņā daudzpusīgi un, teiksim tā, spēcīgi. Ko mēs darām šajā virzienā un formā? Jautājums nenozīmē skeptisku vērtējumu tam, ko Latvijas tēla labā dara mūsu sportisti un kultūras darbinieki, tomēr tas ir cits, ja tā drīkst teikt, žanrs.

Rezumējot: ja Latvija mēģina veidot sev pozitīvu PR «austrumos no Zilupes», vai nebūtu lietderīgāk to darīt caur informācijas, kultūras apmaiņas projektiem, jo var gadīties, ka jau pieminētajā Uzbekistānā 99% ļaužu nemaz nezina, ka mēs palīdzam viņiem attīstīt muitu? It sevišķi, ja ņem vērā, ka t. s. institūciju stiprināšanu vietējie var uztvert kā atbalstu lokālajai elitei, savukārt kultūras projektu (plašā nozīmē) gadījumā šāds risks ir mazāks?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?