Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mīļāka par Spēlmaņu nakts balvām

«Tā ir vislielākā balva, ko var saņemt ar teātri saistīts cilvēks,» uzskata Indra Briķe, kura kļuvusi par Krodera balvas pirmo ieguvēju par izciliem sasniegumiem vairāku gadu garumā. «Tā ir svarīgāka un mīļāka par visām Spēlmaņu nakts balvām,» piebilst aktrise, kura ar režisoru Oļģertu Kroderu ir strādājusi kopā no 17 gadu vecuma un radījusi skaistas un klasiskas lomas divdesmit gadu garumā.

«Visi mani sauc par Krodera aktrisi, un es ar to lepojos,» atklāj Indra Briķe, kurai režisors savulaik uzticējis galvenās lomas pasaules klasikas nozīmīgākajos darbos. «Es patiešām atzīstu, ka viņš mani ir izaudzinājis un pilnveidojis, dodot arvien dažādākas un sarežģītākas lomas,» norāda aktrise, kura citiem sava amata brāļiem un māsām novēl tādu skolotāju, kāds viņai ir bijis Kroders.

Pirmdien, 20. janvārī, Valmieras Drāmas teātrī notikušajā pasākumā Indrai Briķei tika pasniegta mākslinieka Aivara Vīlipsōna veidota statuete - topošā Krodera pieminekļa mets - un naudas balva 500 latu jeb 711,44 eiro vērtībā.

Lielais divpadsmitnieks

Pirmās balvas likteni vienbalsīgi izlēma Krodera fonda valdes locekļi - Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze, aktieri Vilis Daudziņš, Artūrs Skrastiņš, Rihards Rudāks un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis. Kopumā jaunizveidotajai Krodera balvai tika izvirzīti 12 nominanti, vērtējot pretendenta izaicinošo dabu un izcilību daudzu gadu laikā. Viņu pulkā bija Valmieras Drāmas teātra aktrises Ieva Puķe un Elīna Vāne, kā arī Kristīne Nevarauska - viena no Krodera mīlulēm, kas spējusi saglabāt savu personības spēku, aizejot uz citu teātri. Starp nominantiem bija arī scenogrāfs Andris Freibergs, kurš veidojis Latvijas un Eiropas scenogrāfijas vēsturi un izaudzinājis šībrīža izcilākos sekotājus.

Šajā vakarā tika sveikta arī teātra zinātniece Silvija Radzobe un literatūras zinātnieks Gunārs Bībers, kurš piedalījies gandrīz visu ar teātri saistīto cilvēku skološanā, eleganti stāvot malā no uzmanības. Tika atzīmēts arī vairāku režisoru veikums - starp nominētajiem māksliniekiem bija viens no spilgtākajiem jaunās paaudzes režisoriem Elmārs Seņkovs, kā arī Māra Ķimele, Indra Roga, Pēteris Krilovs un Dž. Dž. Džilindžers, kurš iestājeksāmenos no Oļģerta Krodera esot saņēmis ierakstu: vai nu ģēnijs, vai trakais, bet tagad iesaistījies Dailes teātra stila veidošanā - izaicinoši, radoši, muzikāli un vērienīgi. Tuvākajā laikā viņa izrādēs Romeo un Džuljeta un Dieva indes un velna zāles, attiecīgi 23. janvārī un 5. februārī, var novērtēt Indras Briķes sniegumu.

Nominēšanas prieks

Interesanti, ka ne tikai Krodera balvas ieguvējas, bet arī visu nominantu vārdi noskaidrojās pirmdienas vakarā - lai arī viņi visi bija piedalījušies videomateriālu tapšanā, atklājot kameras priekšā savas domas par Oļģertu Kroderu, bet neviens nebija iedomājies, ka tas liecina par viņa nominēšanu balvai. «Viss šis vakars tika balstīts uz intrigas noturēšanu,» teic Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze, «lai nebūtu tā, ka tu brauc tikai tāpēc, ka esi nominēts, vai arī nebrauc, ja neesi.» Viņa atklāj, ka līdzīga pieeja tiks saglabāta arī nākamajos gados, jo šis eksperiments un pēc tā saņemtās atsauksmes pārliecinājušas, ka viņi ir darījuši pareizi.

Tā, piemēram, teātra zinātniece Silvija Radzobe esot atzinusies, ka tagad saprotot, ka nominants, kurš nedabū balvu, var būt laimīgs no tā vien, ka ticis nominēts, jo viņam ir sagādāts pārsteigums. Savukārt Indra Briķe norādīja, ka viss vakars esot bijis Krodera garā ar vīna glāzēm zālē un bijusi īsta kopābūšanas sajūta, kādas viņiem, aktieriem, ikdienā pietrūkstot. Viņa uzskata, ka šī balva nākotnē varētu kļūt par labu iemeslu tam, ka vienreiz gadā aktieri no dažādiem teātriem satiekas vienkopus.

Nākotnes izmaiņas

Šoreiz Krodera balva tika pasniegta par sasniegumiem vairāku gadu garumā. «Tā bija pirmā, tāpēc gribējās ar to pateikt daudzus paldies,» stāsta Evita Sniedze. Savukārt jau nākamajā gadā tiks izvērtēts iepriekšējās sezonas veikums. Plānots, ka ik gadu Krodera fonda valde pasniegs vienu balvu gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu. Balva tiks pasniegta pirmdienā - tradicionālajā teātru brīvdienā, kas būs vistuvāk 20. janvārim, Oļģertu vārda dienai. Jāpiebilst, ka balvu iniciējis Krodera fonds, kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?