Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Militāristi pārņem varu Meksikas pilsētā

Meksikas federālās policijas spēki un armija pārņēmusi kontroli valsts dienvidu pilsētā Igvalā, kur nedēļas nogalē tika uziets masu kaps ar gandrīz 30 nogalinātu cilvēku mirstīgajām atliekām, kas, iespējams, pieder daļai no 43 studentiem, kuri mīklaini pazuda aizpagājušajā nedēļā. Jauniešu pazušanā vaino pilsētas policiju, kas esot saaugusi ar vietējo narkobandu. Meksikas prezidents Enrike Penja Njeto sola, ka vainīgie neizbēgs sodam.

Atbruņo policistus

Gerrero štata, kur atrodas Igvala, varasiestādes informējušas, ka 140 tūkstošu iedzīvotāju lielajā pilsētā ievesti vairāk nekā 400 federālās policijas žandarmu un vairāki simti armijas karavīru, kuri rūpēsies par drošību un kārtību. Meksikas nacionālās drošības komisārs Monte Alehandro Garsija paziņojis, ka visi Igvalas policisti ir atbruņoti un nosūtīti uz militāro bāzi iziet atestāciju, bet izmeklētāji pārbaudīs, vai viņu ieroči nav izmantoti noziegumos, vēsta AFP.

Viņš neprecizēja policistu skaitu, bet štata prokurors Injaki Blanko ir izteicies, ka izmeklētāji nopratinājuši vairāk nekā 140 likumsargu, bet aizturējuši 22, kurus saista ar naktī uz 27. septembri notikušo pedagoģijas studentu pazušanu. Saistībā ar jauniešu pazušanu aizturēti arī astoņi vietējās narkobandas Guerreros Unidos (Apvienotie karavīri) locekļi.

Joprojām pienāk pretrunīgas ziņas par to, kas notika dienā, kad studenti pazuda. Viena no versijām vēsta, ka aptuveni 60 studentu no netālu esošās pedagoģijas koledžas, kuras audzēkņi ir pazīstami ar saviem kreisi radikālajiem uzskatiem, vairākos autobusos devušies uz Igvalu, lai bloķētu ceļus, tādējādi protestējot pret valdības izglītības reformu (citi avoti apgalvo, ka viņi devušies vākt ziedojumus).

Vietējie policisti apšaudījuši gan studentu autobusus, gan nejauši garāmbraucošu autobusu, kurā atradās amatieru futbola komandas spēlētāji. Incidentā nogalināti trīs studenti un trīs futbolisti, bet 25 cilvēki ievainoti. Pēc tam likumsargi sagūstījuši 43 studentus un izsaukuši Guerreros Unidos slepkavniekus, kuri jauniešus aizveduši nezināmā virzienā. Pavēli par studentu nolaupīšanu esot devis grupējuma vadonis, raksta The Seattle Times.

Atsedz valdības nespēju

Aizvadītajā sestdienā kādā kalnainā un nomaļā vietā ārpus Igvalas atrada masu kapu, no kura esot izceltas 28 cilvēku mirstīgās atliekas, kas pēc iemešanas bedrēs esot aplietas ar degvielu un aizdedzinātas, tādēļ ir ļoti cietušas. Līķu atpazīšanai nepieciešams veikt DNS analīzes, kas varot aizņemt no divām nedēļām līdz diviem mēnešiem. Divi no aizturētajiem Guerreros Unidos slepkavām esot atzinušies, ka ir nogalinājuši 17 studentus.

Prokurors I. Blanko ir simtprocentīgi pārliecināts, ka nozieguma pastrādāšanā policisti darbojušies roku rokā ar narkobandu, bet nav skaidrs, kāds bijis viņu motīvs. Ļoti iespējams, ka studenti pārpratuma pēc ir noturēti par kāda konkurējoša karteļa locekļiem. Nevarot izslēgt arī atriebību, jo pedagoģijas koledžas studenti sadarbībā ar vietējo policiju pērn no netālās Tihtlas pilsētiņas padzinuši karteļa izspiedējus, vēsta AP.

Ja patiešām izrādīsies, ka pazudušie studenti ir nogalināti, tad tas būs lielākais slaktiņš, kurā iesaistīti policisti vai karavīri, kopš 2012. gada decembra, kad E. P. Njeto stājās amatā. Jūnijā Gerrero kaimiņu štatā Mehiko karavīri nogalināja 22 vīriešus, kurus turēja aizdomās par piederību kādai bandai. Armija apgalvoja, ka viņi nogalināti apšaudē, bet liecinieki stāsta, ka vīrieši nošauti pēc padošanās.

Igvalā notikušais apliecina E. P. Njeto valdības nespēju attīrīt likumsargājošās iestādes no korumpētiem darbiniekiem, kuri nereti cieši sadarbojas ar organizētās noziedzības grupējumiem, kas ietekmē arī politiskos lēmumus. Kad pašreizējais prezidents nāca pie varas, Meksika bija ierauta asiņainā narkokarā, kura rezultātā kopš 2007. gada bija nogalināti un bez vēsts pazuduši aptuveni 100 tūkstoši cilvēku.

Pēdējos gados slepkavību skaits ir sarucis, bet ir uzzēlušas izspiešanas un cilvēku nolaupīšanas. Tikai 2012. gadā Meksikā nolaupīti 105 tūkstoši cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?