Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Miniuzņēmējus gaida finanšu pārmaiņas

Lai arī izvēle maksāt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli kļuvusi populāra dažādu jomu saimnieciskās darbības veicēju, it īpaši būvniecības, nekustamā īpašuma izīrēšanas un autotransporta iznomāšanas jomas speciālistu, vidū, Finanšu ministrija (FM) rosina drīzumā šādu nodokļa maksāšanas veidu likvidēt.

Jāpiebilst, ka fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme pašnodarbinātajiem Latvijā pastāv samērā nesen, tā tika ieviesta labo gadu beigās, jau uz ekonomiskās krīzes sliekšņa, kā ieviešanas mērķi minot nepieciešamību apkarot ēnu ekonomiku. Tā kā likmes apjoms ir tikai 5% no komersanta apgrozījuma, šī ir viszemākā IIN likme, kāda mūsu valstī tiek piemērota.

Organizē mācības

Lilija Babre ir viena no vairāk nekā desmit tūkstošiem pašnodarbināto personu, kas šobrīd izvēlējušās maksāt fiksēto IIN. Visi reģistrētie fiksētā IIN maksātāji gan aktīvu saimniecisko darbību neveic, un FM rosinātā atteikšanās no fiksētās IIN likmes un mudinājums izvēlēties citas IIN maksāšanas iespējas, piemēram, mikrouzņēmuma nodokli vai patentmaksu, reāli attiecas uz nepilniem desmit tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

«Darbojos kā Latvijas Komercbanku asociācijas Konsultāciju un mācību centra direktore, bet fiksēto IIN maksāju par ieņēmumiem, ko gūstu kā pašnodarbinātā, piedaloties Eiropas Savienības finansētu semināru organizēšanā profesionālās arodizglītības pasniedzējiem viņu kvalifikācijas celšanai un kompetences paaugstināšanai,» stāsta L. Babre un turpina, «tika izsludināts konkurss šāda pakalpojuma sniegšanai, es konkursā uzvarēju un reģistrējos kā fiksētās IIN likmes maksātāja. Lekcijas man nav jālasa, bet piedalīšanās semināru organizēšanā netiek kvalificēta kā profesionālā darbība, līdz ar to ieguvu tiesības maksāt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.»

Lai varētu maksāt fiksētā IIN likmi, ar šo nodokli apliekamais gada apgrozījums nedrīkst pārsniegt 10 000 latu. Tāpat uz samazināto iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi nevar pretendēt profesionālās darbības veicēji - ārsti, pasniedzēji, zvērināti advokāti un citu profesiju ( kas minētas nodokļu jomu reglamentējošajos normatīvajos dokumentos) pārstāvji.

Var iztikt bez datora

Par iespēju izmantot fiksētā IIN likmi Lilija Babre uzzinājusi seminārā pašnodarbinātajiem. Šis nodoklis gan prasa pietiekamus finanšu līdzekļus, jo jāmaksā avansā, bet gada beigās tiek veikts pārrēķins un, ja izveidojusies pārmaksa, starpību nodokļa maksātājs no valsts saņem atpakaļ, izklāsta L. Babre un piebilst, ka jārēķinās arī ar to, ka tad, ja avansā iemaksātā summa ir mazāka nekā 5% no gada ieņēmumiem, kas apliekami ar fiksēto IIN likmi, tad starpība jāpiemaksā.

Vērā ņemama fiksētā IIN maksāšanas priekšrocība gan ir elementārā grāmatvedība. Lilija norāda, ka vienkāršota esot ieņēmumu uzskaite, jāņem vērā tikai gūtie ieņēmumi, un nav nepieciešama speciāla grāmatvedības programma. Pietiek ar vienkāršu ieņēmumu reģistrāciju jebkurā šim nolūkam piemērotā biroja datorprogrammā, vai pat uz burtnīcas lapas, ja darbs ar datoru sagādā grūtības.

Nav sociālās aizsardzības

Fiksēto IIN likmi maksāt izvēlas daudzi pašnodarbinātie, galvenokārt tāpēc, ka šī likme ir neliela, uzskata ekonomikas doktore, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Grāmatvedības un finanšu katedras asociētā profesore Inguna Leibus. Turklāt var ietaupīt arī uz sociālo iemaksu rēķina, jo, ja ienākumi nelieli, tās var veikt brīvprātīgi, bet tieši šajā brīvprātības aspektā, pēc I. Leibus domām, arī slēpjas risks.

«Daudzi pašnodarbinātie neveic sociālās iemaksas, un tas noved pie tā, ka agri vai vēlu valstij nāksies viņiem palīdzēt - ar bezmaksas medicīnas pakalpojumiem, pabalstiem vai pensijām,» uzskata profesore.

Patlaban Labklājības ministrijas pārziņā ir iecere veikt mazo saimnieciskās darbības veicēju sociālo iemaksu faktisko apmēru analīzi, lai apsvērtu iespējas viņiem nodrošināt pietiekamus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus un nākotnē mazinātu sociālās neaizsargātības risku.

Maksā izglītotie

Sākotnēji fiksētā IIN likme bijusi paredzēta mazkvalificēta fiziska darba veicējiem, respektīvi, tādu profesiju pārstāvjiem, kurās nav nepieciešamas nekādas iemaņas, uzsver I. Leibus.

Reālā situācija gan no ieceres atšķiras, un fiksētā IIN maksātāju vidū patlaban ir arī izglītoti speciālisti. Kopumā Valsts ieņēmumu dienests (VID) kā fiksētās IIN likmes maksātājus 2011. gadā reģistrējis 10 913 pašnodarbināto, to vidū ir saimnieciskās darbības veicēji, kuri darbojas mežizstrādē, sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanā, automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu iznomāšanā, dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecībā, kā arī citos būvdarbos, raksturo VID nodokļu speciāliste Sandra Logina.

Shēmošanu nepiemin

Uz jautājumu, vai fiksētais IIN tiek izmantots nodokļu optimizācijas shēmās, S. Logina atbild, ka nevar to komentēt, un patlaban nav arī pasakāms, vai būtiski mainīsies VID noslodze, ja šis nodoklis vairs nebūs jāadministrē.

Fiksētā IIN režīms dublē mikrouzņēmuma nodokļa sistēmu, FM vēlmi no šādas nodokļa likmes atteikties Dienai skaidro FM pārstāve Lelde Kaunese. Pēc FM ierosinājuma iecerēts noteikt divu gadu pārejas periodu, kad tie cilvēki, kuri reģistrējušies kā fiksētās IIN likmes maksātāji, varēs turpināt to maksāt, bet jauni maksātāji vairs netiks reģistrēti.

Iecerētas atlaides

Pārmaiņas gaida arī mikrouzņēmumu izveidotājus un patentmaksu maksātājus. FM piedāvā regulāri reizi gadā pārskatīt un aktualizēt patentmaksas apmēru. Šobrīd patentmaksas apjoms svārstās no 30 līdz 70 latiem mēnesī.

FM ierosinājusi arī paredzēt nodokļu atlaides mazajiem uzņēmumiem, kas pēdējos trijos gados uzrādījuši stabilu apgrozījuma pieaugumu līdz 30% gadā, savukārt, lai izvairītos no tā, ka šī iespēja tiek izmantota nodokļu optimizācijas shēmās, plānots noteikt apgrozījuma pieauguma griestus, pēc kuru sasniegšanas atlaides vairs netiktu piemērotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nodokļi mazajiem uzņēmējiem

Fiksētā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme
Ieviesta: 2008. gadā
Apjoms: 5% no ieņēmumiem
Limits: ieņēmumi gada laikā nedrīkst pārsniegt 10 000 latu
Sociālās nodevas: ja mēneša ieņēmumi nepārsniedz 660 latu, sociālās apdrošināšanas iemaksas var maksāt brīvprātīgi. Pārsniedzot šo apjomu, iemaksas ir jāveic obligāti, no brīvi izvēlētas summas, kas nav mazāka par 200 latiem
Darbinieki: fiksētās likmes maksātājs nedrīkst nodarbināt citas personas

Mikrouzņēmuma nodoklis
Ieviests: 2010. gadā
Apjoms: 9% no ieņēmumiem
Limits: gada apgrozījums nedrīkst pārsniegt 70 000 latu
Sociālās nodevas: iekļautas mikrouzņēmuma nodoklī, sociālais budžets saņem 65%
Darbinieki: ne vairāk kā 5

Patentmaksa
Ieviesta: 2010. gadā
Apjoms: 30 līdz 70 latu mēnesī atkarībā no darbības veida un vietas
Limits: gada apgrozījums nedrīkst pārsniegt 35 000 latu
Sociālās nodevas: 67% no patentmaksas apmēra ir veiktās obligātās iemaksas
Darbinieki: patentmaksas maksātājs nevar algot darbiniekus
Patentmaksas maksātājs vienlaikus nevar veikt citu saimniecisko darbību, tikai darboties šajos noteikumos par patentmaksu noteiktajās profesijās un vākt tirdzniecībai paredzētās dabas veltes
Avots: www.likumi.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?