Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Miskastes - terminatori

Bundžu Jānis*

Šis ir svarīgākais lēmums, ko es esmu pieņēmis kopš 1978. gada, kad izšķīros par bikini zonas vaksāciju,» - citāts it kā piederot terminatoram Arnoldam, kad viņš atgriezās uz Zemes un pieteicās darbā par Kalifornijas gubernatoru. Ticams, ka Rīgas domē 1978. gadā bikini zonas vaksācija nebija aktuāla. Bet vismaz no otrās neatkarības sākuma svarīgākais lēmums mūsu galvaspilsētā ir nupat apstiprinātie atkritumu apsaimniekošanas noteikumi. Tie ļaušot katram, kurš to gribēs, nodarboties ar atkritumu šķirošanu. Patiesi! Beidzot piepildās sabiedrības labākās daļas gadsimtiem ilgotais sapnis - šķirot atkritumus. Tas, ko privatizējuši bomži, tagad kļūs pieejams plašām tautas masām. Neatkarīgu socioloģijas pētnieku dati liecinot, ka 65% Rīgas sabiedrības ar ilgošanos gaidot atkritumu šķirošanu, 30% tā kā gribot, tā kā ne un pieciem procentiem atkritumu neesot. Skaitļi nav publicēti tāpēc, ka bremzējot latviešu oligarhu un valdības kontrolētā prese.

Ietrīsas sirds, lasot, cik tālu jau aizsteigusies tehnoloģija un zinātne arī citkārt pabērna lomā atstātajā atkritumu nozarē. Jaunās tvertnes būšot aprīkotas ar it… ik… integrētu radiofrekvenču identifikācijas mikroshēmu, kura momentā došot atbildes uz jautājumiem - kur es esmu, un kas es esmu. Būšot videokameras, kondicionētāji, sensori un skeneri, kā arī miskastes cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Kad pilnas, pašas braukšot izgāzties. Īsti terminatori. Lai lieki neapgrūtinātu, pagaidām nav teikts, cik šādas superkastes izmaksās. Neņemsim taču nopietni opozīcijas izteikumus par 70-80 latiem vienai tvertnei. Izmaksām jābūt skaidri salīdzināmām ar nesen aplūkoto jauno trolejbusu cenām. Pagaidām mazliet atpaliekot.

Un padomājiet, cik jaunu darbvietu radīs iecerētā specializētā utilvielu uzskaites drošības sistēma (SUUDS), vai kā to sauca. Tikšot rūpīgi fiksēts, kura tvertne kur atrodas, cik piepildīta, kāds tilpums, ko ēduši klienti un ko tie nav ēduši. Arī īpašniekiem un pārvaldniekiem darba netrūks. Būs jāsniedz ziņas par to, cik cilvēku dzīvo, ko kurš lieto, cik un kādus atkritumus rada diennaktī, un tādā garā.

Noteikumu ieviesēji jau paredzējuši arī patīkamo pārejas periodu. Līdz 2018. gadam. Pārejas periodā, kā zināms, notiek pāreja. Vienkāršiem vārdiem - juceklis. Markss to nosauca par primārā kapitāla uzkrāšanas posmu. Skaidrs, ka pārejas periodā vienmēr ir kādi zaudētāji. Tie būs cilvēki ar nenoturīgu morālo stāju un primitīvu domāšanu. Var prognozēt ielas vidū izgāztu patīkami rūgstošu atkritumu kaudzi ar vidū iespraustu blow me ( angļu v. - iepūt man). Angliski tādēļ, lai saprastu uz Eiropas kultūras galvaspilsētu sabraukušie.

Jaunā sistēma liks pārskatīt arī galvaspilsētas bezpajumtnieku politiku. Cik zināms, tagad šo ļaužu dzīve fokusējas miskastes orbītā, kas nu vairs nebūs iespējams. Ticams, pēc 2018. gada jāizvēlas viens no diviem virzieniem - vai nu bomžu integrācija ģimenēs, kuras to pelnījušas, vai jaunu sociālo namu celtniecība.

Ko no tā visa iegūst rīdzinieks? Kā ko!? Tiks novērsta briesmīgā situācija, ka pa vienu ielu dažādos laikos pārvietojas vairāku firmu atkritumu pārvadāšanas mašīnas. Ko tad vēl jūs gribējāt? Par atkritumu izvešanas tarifiem?

Ai, ziniet, eiro ieviešanas neskaidrās situācijas dēļ būtu ļoti nekorekti kaut ko šeit solīt. Visas pretenzijas, lūdzu, Finanšu ministrijā Smilšu ielā Vecrīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* ļoti neatkarīgs konsultants

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?