Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Modernie modeļi pārspēj somas ilgdzīvotājas

Somas ar un bez rotājošiem vārdiem, dabīgās ādas un mākslīgo materiālu, lielas un mazas, greznas un praktiskas un vēl daudz kas cits nopērkams Latvijas tirgū, tiesa gan - citās zemēs ražots, kopēts, atdarināts. Pieprasījums pēc somām ir vienmēr, bet piedāvājums - ne visai plašs, jo īpaši, ja runājam par Latvijā ražotām.

Trūkst darbinieku

Tad, kad vēl nebija kļuvis populārs jēdziens «zīmols», bija Somdaris - viens no populārākajiem Latvijas ražotājiem. Meklējot Somdari tagad, bez šaubām, pirmās asociācijas ir firmas veikali. Vēl joprojām tie arī ir turpat, bet tagad slēpjas zem nosaukuma SIA Ādas galantērija. «Juku laikiem sākoties, notika sadalīšanās, un jau kopš 1989. gada bijusī Somdara 1. filiāle ir uzņēmuma idejiskā, tradīciju un pieredzes mantiniece, kas vēl joprojām ražo somas,» stāsta SIA Ādas galantērija vadītājs Mihails Nogids.

Tiesa gan, ja pirms daudziem gadiem filiālē strādāja 280 cilvēku un darbs tika organizēts pat divās maiņās, tad tagad plašajās telpās var satikt labi ja 25 cilvēkus.

«Varētu ražot vēl vairāk, bet - nav jau kas strādā,» rezumē M. Nogids.

Arī SIA Mille prezidents Leonīds Golubevs uzskata, ka somu ražošanas bizness ir uz izdzīvošanas robežas. Īpaša rūpe viņam ir darbinieku trūkums, jo ādas šuvēji un apstrādātāji tagad netiek apmācīti. Daudzi no speciālistiem aizbraukuši uz Īriju, ražošanā strādā pensionāri.

Izdzīvos, kas mainīsies

Atšķirīga pieeja ražošanai ir uzņēmumam ArtBag.lv. Šis uzņēmums nesen nosvinēja savu divu gadu jubileju. ArtBag.lv galvenā atpazīstamības un unikalitātes zīme ir somu konstruktors - katrs pats var būt sev dizainers un radīt savu somu.

«Izvēlēties un izveidot savu somu nepavisam nav ātrs un viegls process, tāpēc bieži konstruktors tiek izmantots arī kā interesanta «spēlīte», kurā var variēt ar krāsām, somu modeļiem un materiāliem. Klientiem piedāvājam arī online dizainera konsultācijas, lai vieglāk pieņemt lēmumu, kā arī iespēju saņemt bezmaksas materiālu paraudziņus,» stāsta uzņēmuma ArtBag.lv klientu apkalpošanas vadītāja Zanda Lukjanova.

Masu produkcijas ražošana nav ArtBag.lv prioritāte. Lielākos apjomos tiek ražoti pasūtījumi korporatīvajiem klientiem, kad tiek veidots dizains un ražotas specifiskas datorsomas biznesam, apvalki sporta un citām precēm, kurjeru somas un citi izstrādājumi.

Līdzīgi arī Ādas galantērija izpilda pasūtījumus pastnieku, konduktoru somu, iestāžu portfeļu darināšanā, bet pircējam meklē un piedāvā jaunus modeļus, cītīgi analizējot tirgus piedāvājumu. SIA Ādas galantērija ik mēnesi cenšas ražošanā ieviest vismaz astoņus jaunus somu modeļus.

SIA Mille sava veikala nav, mājaslapā tiek piedāvāti apmēram 16 tradicionāli modeļi. L. Golubevs uzsver, ka «somas nav pirmās nepieciešamības prece un tās arī tik bieži nemaina. Konkurence ir liela. Varu pateikt tikai tādu salīdzinājumu, ka no Ķīnas tiek atvests miljons somu, bet mēs mēnesī izgatavojam dažus simtus.»

Kādreiz lielie ražotāji šodien ilgojas pēc investora, kas dotu līdzekļus jaunu iekārtu iegādei un ražošanas telpu sakārtošanai. Tomēr Ādas galantērijas vadītājs M. Nogids ir piesardzīgs: «Ražošanu paplašināt šobrīd nav jēgas, jo nav jau pirktspējas.» Turpretī nelielo uzņēmumu īpašnieki cītīgi paplašina ražošanu, dinamiski pielāgojoties pircēju vēlmēm.

Jādomā savādāk

Inga Rungaine, SIA UnaVita īpašniece, kura pirms astoņiem gadiem pievērsās somu šūšanai, uzskata, ka šim biznesam ir perspektīva. «Diemžēl Latvijā ir zudusi tāda nozare kā ādas apstrāde un pēc ģērēšanas ādas tālākai apstrādei tiek sūtītas visbiežāk uz Itāliju un pēc tam par dārgāku naudu atkal pirktas uz Latviju. Tāpēc daudz vieglāk ir darināt vakartērpu somiņas, kur izmanto nevis dabīgo ādu, bet audumu, ko izšuj ar pērlītēm, spožiem akmentiņiem. Rokdarbos - tur esam stipri un neaizstājami,» uzskata I. Rungaine. Viņas darinātajās somās tiek izmantotas mežu kažokzvēru ādas - bebrādas, lapsādas, jenotādas. «Tie nav krātiņos auguši zvēri, bet - medību trofejas,» ņemot vērā zvēru aizstāvju sakāpinātās emocijas, uzsver I. Rungaine. Mēnesī tiek uzšūtas apmēram 30 somas.

«Dabīgās ādas preces, gribam to vai ne, bija, ir un arī būs modē,» saka Ādas galantērijas vadītāja vietniece Marianna Šulce un turpina, «kā ar tiem brendiem bieži ir? Tas, ka «ražots Ķīnā», reti kad parādās produkta pasītē. Mēs nekaunāmies likt savam izstrādājumam klāt savu firmas zīmi. Bet «importa» deva arī mazliet ir klāt, jo dabīgās ādas tiek iepirktas Itālijā.»

Par biznesa plusiem un mīnusiem runājot, ArtBag.lv viedoklis ir tāds - «lielākais pluss, ka klientiem ir iespēja saņemt individuālu produktu».

«Mēs saņemam priekšapmaksu un tikai tad veicam materiālu pasūtīšanu, nevis iepērkam lielā vairumā dažādu toņu materiālus. Nekad nevaram precīzi paredzēt, kuri materiāli un toņi būs klientu iecienītākie. Tā noteikti ir šī biznesa priekšrocība, ka nav nepieciešams saražot lielu apjomu un mēģināt to notirgot - ražojam to, ko klienti pieprasa. Biznesa mīnusi - šie ir individuāli pasūtījumi un, lai arī daļēji standartizēti, to izgatavošana nav masveida ražošana, tādēļ pats process noteikti ir dārgāks, nekā ražojot vienu identisku somu daudzos eksemplāros,» skaidro Z. Lukjanova.

Problēmas ar pārdošanu ir arī Ādas galantērijai, kas pēc rūgtās pieredzes preci tirgotājiem dod tikai, prasot priekšapmaksu, un lielajos tirdzniecības centros nelaužas, jo dārgi jāmaksā par vietām. M. Nogids uzskata, ka būtu lietderīgi atvērt Latvijas preču veikalu Igaunijā un Lietuvā, jo vieniem pašiem viņiem būtu grūti tikai ar savu preci uzturēt veikalu. Tūristi ir tie, kas vislabprātāk pērk Latvijā ražotās somas. ArtBag.lv lielākais noieta tirgus joprojām ir Latvija, taču aizvien vairāk palielinās pircēju skaits no Austrijas, Vācijas un Lielbritānijas. Modernās tehnoloģijas ļauj klientiem somas pasūtīt arī uz ASV, Nīderlandi, Beļģiju un citām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ādas somu kopšana

Noslauka ar mitrām bērnu salvetēm. Nedrīkst izmantot kodīgus šķīdumus (benzīnu, acetonu).
Lai āda spīdētu, lieliski der Dzintara ražotais roku krēms ar silikonu. Tas arī nesmērēs drēbes.
Nekādā gadījumā neder apavu tīrīšanas krēmi, kas nosmērēs drēbes.
Lietū izmirkušu somu izžāvē istabas temperatūrā, nekādā gadījumā - uz radiatoriem.
Ja sasmērējusies odere, to uzmanīgi izmazgā atsevišķi, nekādā gadījumā somu neliek veļasmašīnā.
Pērn Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sniedzis vairāk nekā 70 konsultāciju saistībā ar somām. Pretenzijas ir par krāsas noturību, šuvju defektiem, somas furnitūras defektiem u. tml.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?