Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Motociklu vasara

Vasara ir motociklistu aktivitāšu sezona, taču, lai dotos īsākā vai garākā pasaules apceļošanā, sēžot motociklā, nepietiek ar labu braucamrīku, tā vadīšanas prasmēm un navigācijas ierīci. Pieredzējis motociklists Mārtiņš Sils, kurš nobraucis vairāk nekā simtiem tūkstošu kilometru ekspedīcijās, dalās pieredzē, kas jāņem vērā, lai veiksmīgi ceļotu ar motociklu, jaunatklājot pasauli.

Lai motoceļojums izdotos, svarīga ir ne tikai kompānija, kura ceļā dodas kopā, bet arī brauciena mērķis. Ceļojums var iegūt pievienoto vērtību un aizraujošāku noskaņu, ja tam piešķirsiet kādu papildu funkciju: piemēram, Mārtiņš Sils ar Andžu Ūbeli, apceļojot Āfriku un Ameriku, iesaistījās izglītojošā ceļošanā, ziņojot par savu maršrutu skolēniem Latvijā, tā ļaujot viņiem iepazīt ģeogrāfiju caur pašu braucienu, ne tikai no mācību grāmatām. Turklāt, lai netērētu laiku ceļā, ir vērts, vēl esot mājās, vienoties ar komandas biedriem par pienākumu un atbildību sadali: kurš būs fotogrāfs, kurš filmētājs, kurš finanšu pārraugs utt.

Neatkarīgi no tā, vai tas ir nedēļas vai trīs mēnešu brauciens, svarīgi pirms došanās ceļā izvēlēties sev interesantākos pieturpunktus ceļā. Taču ne mazāk svarīgi ir atstāt brīvo laiku iespējai atkāpties no ieplānotā maršruta, lai piedzīvotu jaunatklāšanu vietās, par kurām ceļvežos neraksta, bet kurp prot aizvest vietējo iedzīvotāju ieteikumi. Stratēģisko maršruta plānošanu pārskatāmāk ir sākotnēji veikt uz papīra kartes. Kad tajā atzīmēti galvenie pieturpunkti, noderīgi ir ielādēt viedtālrunī arī tādas kartes, kas darbojas bez interneta pieslēguma, atzīmējot tajā paredzamo maršrutu, piemēram, lietotni Galileo. Līdzi noder papīra karte, elektroniskā karte, kas darbojas bez interneta pieslēguma, un navigācijas ierīce, kurā vērot visu svarīgāko informāciju paša brauciena laikā.

Neatkarīgi no savas motocikla vadīšanas pieejas ir svarīgi spēt pielāgoties vietējai satiksmei. Pat ja ceļu satiksmes noteikumi konkrētā valstī saka vienu lietu, bet visi brauc ātrāk vai agresīvāk, var par to dusmoties, bet drošāk ir pielāgoties vietējai braukšanas kultūrai.

Lai ceļasomas būtu vieglākas, nav vērts ņemt līdzi daudzveidīgu apģērbu, jo to sliktākajā gadījumā varēs nopirkt, jau esot ceļā. Taču profesionālais motobraucēju apģērbs un galvenās rezerves daļas motociklam gan jāved līdzi jau no mājām, jo ceļā to nepieciešamības gadījumā būs grūtāk atrast un iegādāties.

Lai brauciens būtu tehnoloģiski drošs, labāk līdzi ņemt divas navigācijas ierīces. Ja iespējams, ar atšķirīgu uzlādes iespēju vai bateriju darbību. Tehniskajā ziņā vērts bagāžā likt arī mazu darbarīku komplektu, pumpīti vai mazu kompresoru, maiņas kameras riepām, motociklam nepieciešamos šķidrumus maza tilpuma iepakojumos.

Šis ir laikmets, kad, eksotiskām pastkartēm pienākot, visi jau zinās košākos ceļojuma mirkļus, pateicoties sociālo tīklu pasaulei. Mārtiņš Sils iesaka atrast pa brīdim katru dienu, lai gan piefiksētu rakstiski iespaidus vai pieredzēto ceļojuma dienasgrāmatā, kas var būt gan privāta, gan publiskota tiešsaistē, gan lai sašķirotu un augšuplādētu fotogrāfijas jau paša ceļojuma laikā, jo vēlāk šai nodarbei tik drīz var neatrasties laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?