Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mūra mirdzums vēl uz papīra

Lāčplēša dienas pievakarē uz vēsturiskajam notikumam par godu nosaukto 11. novembra krastmalu virzījās cilvēku straumes. Nolikuši svecītes zemē pie Rīgas pils mūra vai uz krastmalas margām, ļaudis kavējās gan Daugavmalas promenādē, gan uz brīvās braucamās daļas, sarunājoties un baudot atmosfēru. Norises vietā pulcējās arī dažādu organizāciju un politisko partiju biedri, skolēnu grupas, jaunsargi dalīja pie krūtīm spraužamas lentītes valsts karoga krāsās. Siltais smidzinošais lietus nesteidzināja cilvēkus doties prom, tāpat nokrišņi nespēja apdzēst liesmiņu tūkstošus.

Taču šogad bija mainījies viens no Lāčplēša dienas simboliem - no tāluma nemirdzēja uguntiņu ierasti izgaismotais mūris. Sveču likšana tajā tika liegta - nesen veiktās rekonstrukcijas laikā aizbetonētas spraugas, turklāt arī Rīgas pils un tās mūra pārvaldītājas - v/as Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) - jaunais vadītājs Mārtiņš Tols šogad ar mediju starpniecību aicināja cilvēkus izvietot sveces uz asfaltētās ietves un «citās atvēlētajās vietās», tādējādi pasargājot vēsturiskos ķieģeļus no izdedžu, vaska un liesmu karstuma radītiem bojājumiem un ļaujot ietaupīt ap 20 tūkstošiem eiro - tieši tik liela summa teju 300 m garā objekta restaurācijai pēc 11. novembra pasākuma tika iztērēta pērn.

Skicei jāpaciešas

Pārsteigumu par to, ka sveces nācās likt zemes līmenī, Dienai pauž Rundāles pils direktors un Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājs Imants Lancmanis: «Vasarā piedāvājām VNĪ ārzemju piemērus - ka slēdz braucamo daļu un uz ceļa izveido sveču mozaīku, tāpat - līdzās mūrim novietojamus statīvus, kuru skices jau bija radītas un atbalstītas padomē. Acīmredzot VNĪ ideju neīstenoja, tāpēc vizuālais efekts šogad izpalika.» Minētās skices autors ir arhitekts Artūrs Lapiņš no SIA Arhitektoniskās izpētes grupa. Viņš skaidro: «Piedāvājām mūra priekšā likt metāliskus statīvus ar kastītēm, kurās sabērtas smiltis, taču šogad tās nepaspēja uztaisīt. Klusībā ceru, ka nākamgad ideja materializēsies, jo gribas saglabāt iespēju svecītes likt acu līmenī, pretējā gadījumā tās nav redzamas. Turklāt nākamgad būs izgaismota arī restaurētā pils fasāde un vizuālā kompozīcija varētu būt iespaidīga.» Pārvietojamu metāla konstrukciju risinājumu par labu esam atzīst arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris - viņaprāt, tā esot draudzīga gan 11. novembra krastmalā iedibinātajai tradīcijai, gan vēsturiskajam mūrim. Asaris gan uzsver statīvu drošības nozīmību - lai tie neapgāztos vai neaizdegtos, kā tas bija pērn.

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) piekrīt, ka tieši Rīgas pils vēsturiskā aizsargmūra rotāšana ar svecītēm Lāčplēša dienā ir «sabiedrībā iemīļota, emocionāli un vizuāli skaista» tradīcija, un sola, ka aizvadītā atceres diena bijusi vienīgā reize, kad svecītes nācās likt zemē. To apliecina arī VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina - jau nākamajā dienā pēc 11. novembra iestādē sākusies darbu plānošana: «Nepieciešamas iepirkuma procedūras gan projektētājiem, gan izgatavotājiem, kā arī pats izgatavošanas darbs prasa laiku.» Iemesls, kāpēc to nepaspēja paveikt jau šogad, esot Rīgas pils remontdarbi, kas turpināšoties līdz nākamā gada novembrim.

Iestājas par tīrību

Krastmalā uzrunātie cilvēki gan bija pacilātā noskaņojumā un par svecīšu likšanu zemē, nevis ierasto spraušanu mūrī, nežēlojās. «Tumšais mūris svētku atmosfēru neietekmē,» norādīja topošais tētis Elvijs, un viņa dzīvesbiedre Kristīne piebilda: «Labi vien ir, ka tas netiek bojāts un visu gadu saglabāsies tīrs un skaists.» Arī kādas partijas jaunatnes organizācijas biedri Dace un Krišjānis uz pārmaiņām raudzījās ar izpratni - mūris ir vēsturisks piemineklis un tas jāsaudzē. Savukārt pensionāre Zaiga izteica cerību, ka atbildīgās iestādes līdz nākamajam gadam radīs risinājumu, lai ļaužu noliktās svecītes būtu redzamas no attāluma: «Gribētu šeit redzēt svečturus vai kādus paliktņus.» Vēl daudzi cilvēki bija līdzīgās domās, atbalstot pie mūra pieslienamu metāla konstrukciju izveidi un tajā pašā laikā paužot bažas, ka, ja risinājums netiks rasts, tumšais mūris nākamajos gados varētu atturēt rīdziniekus no došanās uz krastmalu - atceres dienas atzīmēšana tādā gadījumā pārceltos uz Brāļu kapiem.

Pusmūža kungs Andrejs šādu iespējamību gan uzlūkoja ar skepsi un piebilda: «Bez svecītēm mūrī tradīcija ir iespējama, taču bez cilvēkiem gan ne. Gribētos, lai mēs katru dienu būtu tik vienoti kā Lāčplēša dienas vakarā!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?