Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Mūžīgais dzinējs ir cilvēks pats

Ēvelē Ivaru Āboltiņu pazīst - viņa saimniecība pēdējos gados ir teju vienīgā, kurā nodarbina arī cilvēkus no malas. Omulīgais vīrs prot i strādāt, i atpūsties. Viņš kustas kā vāvere ritenī, darbs dzen darbu, jo Ķempēnos, ko no leģendārā daktera Kublinska atpircis saimnieka vecaistēvs, ir foreļu dīķi, divi simti aitu, mežs un viesu nams. Bet ne jau darbs vien raisa Ivarā lusti dzīvot. Par to gādā meita, mazdēli un vaļasprieki. Lai gan, klausoties sparīgajā kungā, gribas pajautāt: kad tad ir tie vaļas brīži? Ivars ir no tiem, kas mierā nesēž ne mirkli.

Trīspadsmit ēdienu

«Lauku tūrisma bāze - pilsētnieks atbrauc uz laukiem un dzīvo tādā ritmā, ēd to ēdienu, ko mēs. Dabisku. Spāņi prasa - atsūtiet savu marinēto ģurķīšu recepti! Un žāvējums gaļai vidū ir maigs, nevis pārsālīts. Ja ieliek saldētavā, tad ziemas vidū atlaidināts ir kā svaigs. Arī bērzu sulas. Ēdināšana ir liela daļa mārketinga,» uzskata Ivars. Lai klienti, atgriežoties Ķempēnos, sacītu: «Jūs jau zināt, kas mums garšo.» Jo te māk saimniekot un māk gatavot. Reiz rīkojuši konkursu - cik ēdienu var pagatavot no viena aitas liemeņa? Sanākuši veseli trīspadsmit!

Menedžera prasme Ivaram iegājusi asinīs jau kopš Politehniskā institūta laikiem, kad par šo tēmu lasītas pat ASV izdotas grāmatas. «Mēģinu analizēt valsts birokrātisko sistēmu, kur ir mani riski un drošība, kādas nianses. Ja tu viņus izproti un runā ar viņiem, pat nekaunīgākais birokrāts sāk aizdomāties. Jo es taču caur nodokļiem maksāju viņiem algu.»

Nevaļoties dīkā

Enerģijas Ivaram nekad nav trūcis. Ja no kaut kā bijis bail, pārvarējis sevi un darījis, līdz sekmējies. Izklausās neticami, bet Ivars apgalvo, ka jaunībā viņam esot bijis grūti komunicēt ar svešiem. «Lauku tūrismā var strādāt tad, ja no svešiniekiem smel enerģiju,» saka Āboltiņš. Šodien viņš atrod kopīgu valodu ar visiem, jo pats nāk ar atvērtu sirdi. Prot i nopietni runāt, i pajokoties. «Tas ir viens traģikums,» viņš smej, runājot par valdības politiku ES naudas apsaimniekošanā - jo laiks, kamēr naudu saņem, ir pārlieku ilgs lauku tūrisma sezonalitātei. Tāpēc viņš iztiek ar pašu nopelnīto un banku kredītiem.

Agrāk medīja, bet tagad tam neatliek laika. Atpūšoties no saimniecības vadīšanas, brīvbrīžos Ivars darina mēbeles. Ķempēnos lielākā daļa iekštelpu ir paša projektētas, paša rokām izveidotas. Strādājot ar koku, viņam patīk «ķerties klāt vecām lietām un, tās neizjaucot, iedot jaunu dzīvi». Vēl kopš jaunības knibinās arī ar elektroniku, agrāk Jurim Lapinskim palīdzējis uzlabot ierakstu tehniku.

Smalkās enerģijas

Pirms pieciem gadiem Ivaram nomainīts sirds vārstulis, bet tas netraucējot justies kā jaunam puisim. Tā kā Ķempēnus paredzēts atstāt kādam no mazdēliem, vēl vismaz gadus desmit jāturas formā, spriež saimnieks. Tam der visādi līdzekļi. Ūdens āderes viņš pratis atrast jau kopš jaunības, vēlākos gados piemācījies klāt un tagad rūpīgi seko, lai mājās gultas nestāvētu uz āderēm.

Pēc japāņu grāmatām ar inženierisku rūpību izstudēti akupresūras punkti, un tagad Ivars var līdzēt dažādām vainām. Slimās vietas viņš vienkārši sajūt. Var palīdzēt sievietēm noņemt klimaksa karstuma viļņus, atbrīvot no iesnām. Atbrīvojot vitalitātes punktus, kādu kundzi izpestījis no dzeršanas ligas. Depresijas var noņemt. Sācis, lai palīdzētu sev pašam, bet nu labprāt palīdz arī citiem. Pat dakteriem - izspaida punktus, un kakla stīvums kā ar roku noņemts. Kustības apguvis no Džūnas, slavenās Brežņeva dakteres, grāmatām - turklāt konstatējot, ka lielu tiesu Džūnas mācību zinājis jau intuitīvi. Te gan vajagot spēcīgi vadīties pēc savām sajūtām, ja jūt, ka šai reizē nevajag, labāk klāt neķerties. Bet sācies tas ar sīkumu - Baldones sanatorijā atpūties kopā ar slaucēju, kam roka jau pusgadu sapampusi kā bluķis. Izmasējis. Dakteri pat apvainojušies - sak, atbrauc kaut kāds vecis un izdara... Ivars smejot dēvē sevi par plaģiatoru, jo visu iemācījies no citiem. Un man ir skaidrs - kad atbraukšu ciemos pēc gada, viņa vaļasprieku liste būs kļuvusi vēl garāka. Mierā nepaliks, apgūs atkal ko jaunu. Tas viņam padodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ivars Āboltiņš (66)

Dzimis ēvelietis
Beidzis Rīgas Politehnisko institūtu, kur 22 gadus strādājis Problēmelektromodelēšanas laboratorijā par sagādes priekšnieku
Kopš 1990. gada saimnieko Ēveles pagasta Ķempēnos, audzē aitas, kopj dīķus, izstrādā mežu un nodarbojas ar lauku tūrismu. Uzņēmis ciemiņus pat no Japānas un Argentīnas
Hobiji: medības, kokapstrāde, smalkās enerģijas.
Pensijā jau ceturto gadu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?