Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mūzikā kā ar fotokameru

«Bija darbdienas pēcpusdiena, kad akadēmijas lasītavā gatavojos eksāmeniem. Iezvanījās telefons - zvanīja mans skolotājs profesors Juris Karlsons un apsveica ar komponista Tālivalža Ķeniņa balvas piešķiršanu. Es biju tik ļoti pārsteigta, par ko tieši man,» par novērtējumu brīnījusies jaunā komponiste Evija Vecumniece. Svinot deviņdesmitgadi, kuras pasākumu kulminācija būs krāšņs koncerts sestdien, 9.janvārī, Lielajā ģildē, Latvijas Mūzikas akadēmija sumina arī savus jaunos talantus.

«Pirmkārt, viņai Dievs ir devis talantu un viņai ir ļoti lielas darbaspējas. Viņai ir fantāzija, mērķtiecība, un viņa zina, kā caur savu profesionālo varēšanu īstenot ieceri. Viens no akadēmijā retajiem gadījumiem, kad studenta kompozīcijas ļoti augstu vērtētas visos eksāmenos: tikai devītnieki! Viņas stiprā puse ir racionalitāte. Arī spilgta un oriģināla, ļoti tēlaina muzikālā domāšana. Manu līdzšinējo studentu kontekstā (ieskaitot šodien pazīstamos komponistus Arturu Maskatu un Rihardu Dubru) arī viņa ir talants, kam redzu labu nākotni!» profesors J.Karlsons raksturo audzēkni.

Alleluja un Āmen

Komponista, diriģenta Andra Vecumnieka un pianistes, klavieru pedagoģes Ingrīdas Vecumnieces ģimenē viņa ir komponiste otrajā paaudzē. «Man nemūžam nenāktu prātā skaņdarbu nosaukt Vīruss!» tēvs norāda uz principiālām atšķirībām radošajā domāšanā. Šādi nosauktā kvartetā Evija tīšām urda dzirdi ar nepatīkamiem skanējumiem, kuri neatstājas gluži kā vīruss.

«Deviņus gadus Dārziņskolā nomācījusies klavierspēli, sajutu, ka man nepatīk atrasties uz skatuves. Vienmēr ļoti uztraucos un nevarēju parādīt tik labu sniegumu kā klasē. Mūziku pamest negribējās, tāpēc iestājos teorijas nodaļā. Tur bija obligāti jāmācās arī kompozīcija, nonācu pie Pētera Vaska,» Evija stāsta par sākumu. Drīz viņa sapratusi, ka vairāk saista mūzikas radošā puse, nevis teorija, zinātniskā pieeja. «Pavērsienu deva komponista Imanta Ramiņa lekcijas starptautiskajos jauno mūziķu meistarkursos Ogrē. No viņa staroja tāds miers! Viņš mūs aicināja rakstīt kora dziesmu, kurā būtu tikai divi vārdi: alleluja un āmen. Tie ir ļoti stipri vārdi, kas daudz nozīmē. Mani šī ideja aizrāva, taču tapa nevis dziesma, bet prelūdija un korālis stīgu kvartetam. Tā bija izvēles robeža, ko tobrīd pati vēl nesapratu,» Evija pasmaida. Mūzikas akadēmijā viņa studē pie profesora Jura Karlsona, kuru raksturo kā spilgtu personību, profesionālu pedagogu un sirsnīgu cilvēku. «Viņa stundas vienmēr ir interesantas, humorpilnas, bez viņa vērtīgajiem padomiem es droši vien nebūtu nonākusi līdz balvai. No P.Vaska vairāk guvu emocionālo pusi un jēgu, kāpēc vispār jāraksta mūzika. Savukārt J.Karlsons man iemācīja loģiski domāt, veidot un attīstīt tematismu - kā veidot formu, uzbūvēt dramaturģiju.» Šogad viņa beigs Mūzikas akadēmiju.

Policiste, reanimācijas mašīnas šofere

Pārsteidz atzīšanās, ka sākumā Evijas sapņu profesija bija... policiste! «Rotaļājos nevis ar lellēm, bet ar mašīnām un pistolēm, sajūsmā skatījos populāro seriālu Komisārs Reksis. Vēlāk gribēju kļūt par reanimācijas mašīnas vadītāju, jo ar to vajag ļoti ātri braukt.» Arī viens no viņas jaunākajiem darbiem ir Sacīkstes. Tas tapis Liepājas simfoniskā orķestra projektā, kurā studentus aicināja rakstīt mūziku bērnu sacerētām pasakām. «Pasakas bija dažādas: par putniņiem, gotiņām un lācīti Vinniju Tinniju. Bet viena bija par autosacīkstēm. Pati neesmu agresīva braucēja, bet mūzikā gan varu iztrakoties, taisīt avārijas, dažādus trokšņus. Tieši tas mani aizrāva.» Idejas mēdzot atnākt negaidīti, dažreiz atliek tikai ieklausīties dabas stihijā. Piemēram, kā krusas kristāla graudiņi skan uz mašīnas jumta un stikla. Visjaunākais ir simfoniskais skaņdarbs Migla, kas pirmatskaņojumu piedzīvos februārī jaunā diriģenta Valda Butāna diplomeksāmenā. Tomēr Evija vēlas ne tikai komponēt, bet arī meklēt iespējas citā jomā. «Pēdējos gados mans vaļasprieks ir fotografēšana, gribas to apgūt profesionālāk. Man patīk knipsēt negaidīti, kad cilvēki neredz. Īpaši vecmāmiņu, aiz stūrīša. Tieši tad iznāk visinteresantākās bildes.» Par balvas naudas prēmiju viņa plāno iegādāties jaunu fotoaparātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?